3. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali Başlıyor
3. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali Başlıyor

Transhümanizm Akımı İlk Kez 3.Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nde

20 Ağustos 2024

30 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, bu yıl Transhümanizm akımını merkezine alarak, bilim, sanat ve teknolojiyi disiplinlerarası bir yaklaşımla bir araya getirmeye hazırlanıyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen ve Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği tarafından organize edilen festival, bu yıl bilim ve sanatın kesişim noktasında yeni bir akımı deneyimliyor. Festivalin merkezinde, insan ve makine arasındaki sınırları zorlayan, geleceği yeniden şekillendiren bir kavram olarak ‘Transhümanizm’ yer alıyor. Disiplinlerarası bir çalışma ortaya koyan festival, teknolojinin insan hayatını nasıl dönüştürdüğünü ve bu dönüşümün sinemadaki yansımalarını mercek altına alıyor.

Transhümanizmi Odağına Alan İlk Festival!

Festival bu yıl, geleceğin insanını ve toplumunu şekillendirecek olan transhümanizm akımını işleyen filmler, paneller ve organizasyonlarla katılımcılara kapsamlı bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. Festival kapsamında düzenlenecek ödül töreninde sunucularından biri, insan ile robot arasındaki sınırı bulanıklaştırarak, transhümanizmin canlı bir temsilcisi olan bir robot olacak. Bu yenilikçi yaklaşım, izleyicilere geleceğin insan-makine entegrasyonunu deneyimleme fırsatı sunarken, festivalin İdari Direktörü Filiz Dağ, bu yenilikçi yaklaşım hakkında açıklamalarda bulundu.

‘Transhümanizm ile gece karanlıkta gören biyonik gözler, bozulmayan elektronik organlar, yapay zekaya bağlanan beyinler mümkün olacak!’

Filiz Dağ: ‘Bu sene de bir ilki hayata geçirerek afişimizi Transhüman bir kadın ve aile figürüyle donatıyoruz. Afişimizin göndermelerinden biri de teknoloji ve gelişmelerle aile kavramının devamlılığını vurguladığımız gibi, geliştirilen hemen her figür yıllarca hep erkek olarak kurgulandı. Biz burada da geliştirilen bir kadın temsili ele alarak fark yaratmayı istedik. Transhümanizm için kimisi insanüstü boyuta geçiş der kimisi de insanın doğal yeteneklerinin ötesi olarak yorumlar. Özetle en gelişmiş teknolojileri genetik mühendisliği, yapay zeka, sibernetik, nano-teknoloji ve Android gibi cihazları kullanarak fiziksel ve bilişsel olarak insanı geliştirmeyi, insanın sahip olduğu sınırlılıkları, engelleri ortadan kaldırmayı hedefleyen felsefi bir akım denilebilir. Aslında bu alana çok da yabancı olduğumuz söylenemez de… Son dönemde hatta bu seneki olimpiyatlarda da engelli bireyler belli robotik donanımlarla yürüme becerisine, depremde enkazda kalan çocuklarımıza robotik el ve kollarla, kimi zaman yapay kalp vb. olarak karşımıza çıkıyor. Sadece bu tarz geliştirmelerin engellilik sürecinde değil, isteğe bağlı herkesin elde edeceği bir akım haline dönüşümü söz konusu. Ben hep şunu söylerim, bir gün gelecek günümüzde estetik burun, saç ektirme, meme, yüz gerdirme, Botox ameliyatı nasıl normalleştiyse ve herkesin erişimindeyse çok yakın bir zamanda Transhümanizmle insanların kendilerini geliştirmesi de bu şekilde normalleşecek. Kartal gibi uçan, çita gibi koşan insanlar, km’lerce uzağı veya gece karanlıkta gören biyonik gözler, bozulmayan elektronik organlar, yaşlanmayan bir insanlık, yapay zekaya bağlanan beyinler… vb daha neler neler… Bir zamanların çizgi filmi Müfettiş Gadget, bilim kurgu ve fantastik kahramanlarından Cyborg veya İronman gerçeğe dönüşüyor.’ ifadelerine yer verdi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin desteğiyle gerçekleşecek 3. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’ne dair tüm gelişmeleri ve güncel haberleri https://us3f.com/ adresinden takip edebilirsiniz.

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Lalehan Uysal
Önceki

“Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze…” Sergisi Yapı Kredi bomontiada’da

Melek Zeynep Bulut, DUO yerleştirmesi
Sonraki

Melek Zeynep Bulut “Duo” ile Dünyanın Sıfır Noktasında

Kaçırmayın!

Apertio

Artapolis Sanat Galerisi’nin İlk Sergisi “Apertio”

Ankara’da klasik ile çağdaş sanatı sanatseverler ve koleksiyonerlerle buluşturmak amacıyla
Kevin J. Anderson

Kevin J. Anderson ve Brian Herbert’dan Üçlemeye Yeni Kitap!

Paul Atreides’in cihadına kadar süren binlerce yıllık yolculuğun başlangıcını anlatan