2020 Ernst Franz Vogelmann Heykel Ödülü Ayşe Erkmen’nin

2020 Ernst Franz Vogelmann Heykel Ödülü Ayşe Erkmen’nin oldu. Çağdaş ve çok yönlü heykel sanatçılarına üç yılda bir verilen Ernst Franz Vogelmann Heykel Ödülü’nün 2020 kazanan ismi Ayşe Erkmen olarak geçtiğimiz Eylül ayında duyurulmuştu.

Ernst Franz Vogelmann Heykel Ödülü‘nün jürisi bu yılki ödülün, “Sıradışı sanat anlayışını temsil eden ve işlerini yansıtan” ismi olarak Ayşe Erkmen olduğunu duyurdu. Böylece jüri, başarılı sanatçı Ayşe Erkmen’i çağdaş heykelin çok yönlü ve yaratıcı bir temsilcisi olarak tanımış oldu.

Sanatçıya ödülü, 17 Temmuz günü, Heilbronn’daki Kunsthalle Vogelmann’da, sanatçının “BİR, İKİ, ÜÇ” başlıklı kişisel sergisinin açılışında verilecek. Ayşe Erkmen‘in açılışında ödülünü de (30 bin euro) alacağı sergisi 18 Temmuz-1 Kasım 2020 tarihleri arasında gezilebilecek.

Ayşe Erkmen
Sanatçı, 1949, İstanbul doğumludur. 1977 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü’nden mezun oldu. 1993 yılında DAAD Uluslararası Sanatçı Programı ile bir yıllığına Berlin’e giden Ayşe Erkmen, 1998-1999 yılları arasında Kassel Sanat Akademisi’nde Arnold Bode Profesörü, 2000-2007 yılları arasında da Frankfurt Städelschule’de öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2010 yılından bu yana Münster Kunstakademie’de ders veriyor. Erkmen’in işleri, aralarında 2., 3. ve 13. İstanbul Bienalleri; 54. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu; Manifesta 1, Shanghai, Berlin, Gwangju, Sharjah, Limerick, Scape Bienalleri; Folkestone ve Echigo Tsumari Trienalleri’nin de bulunduğu birçok uluslararası sergide gösterildi. Gerçekleştirdiği son sergiler arasında Pond to Pool to Pond, Saidaji Temple, Nara (2016); Uncertain States, Akademie der Künste, Berlin (2016); “A” Exhibition, SMAK, Gent (2016); Strange Pilgrims, Austin Contemporary (2016); Imaginary Audience Scale, Auckland Art Space (2015); Fingerspitzgefühl, Galerie Barbara Weiss, Berlin (2015); Une Histoire Art, Architecture, Design des Annees 1980 a nos Jours, Centre Pompidou, Paris (2014); Ayşe Erkmen: Intervals, Barbican Centre, Londra (2013); More than Sound, Bonniers Konsthall, Stockholm (2012) yer alıyor. Erkmen, Haziran 2017’de Skulptur Projekte Münster’de On Water projesiyle yer aldı. Ayşe Erkmen yaşamını ve çalışmalarını Berlin ve İstanbul’da sürdürmektedir.

Uzun kariyeri boyunca özellikle mekâna özgü işleri hafızalara kazınan Ayşe Erkmen, içinde bulunduğu sosyal ve fiziksel çevreden yola çıkar ve var olan yapıyı kendi üslubuyla yeniden konumlandırarak seyircisini mekân üzerinde düşünmeye iter. Mekânı deneyimlenebilir kılan çalışmaları, belirli bir biçimsel dil oluşturma kaygısından uzaktır. İzleyiciyi müze salonu, galeri vitrini, sergi mekânı, park, nehir, meydan gibi farklı ortamların fiziksel, görsel, sosyal ve psikolojik boyutlarıyla derin bir diyaloğa davet eder. Ayşe Erkmen’in işleri güncelliğini mevcut olanı farklı biçimlerde işaret etmesinden alır. Geçici müdahalelerle mekânı olduğu gibi ele alarak “heykelleştiren” önermeler sunarken sergi alanına olabildiğince az “yabancı” unsur ekler. Gündelik yaşamda karşılaştığımız bu mekânlarda nesnelerin ve ilişkilerin yerlerini değiştirerek ya da zaman zaman onları ortadan kaldırarak, bozarak sıklıkla sanat ve yaşamı iç içe geçirmesi, alışılmamış alanlar oluşturur. Bu alanlarda gerçekliği açımlayan sosyalleşme modellerini görünür kılar; tamamlanmalarıysa ancak izleyicilerin mevcudiyetiyle mümkündür.

Ernst Franz Vogelmann Heykel Ödülü
Ernst Franz Vogelmann Vakfı, Heilbronn Kent Müzeleri ile birlikte düzenleniyor. 2007’den bu yana her üç yılda bir Ernst Franz Vogelmann Ödülü ile çağdaş heykel üreticilerine veriliyor. Ödül şuan için 30 bin euro olarak belirlenmiştir.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.