2021 ALMA Aday Listesine Türkiye’den Dört Aday

Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında verilen en önemli ödüllerden biri olan ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) ödüllerinin resmi aday listesi açıklandı. 69 ülkeden 263 adayın yer aldığı 2021 ALMA ödülü için Türkiye’den dört aday gösterildi: Aytül Akal, Behiç Ak, Feridun Oral ve Huban Korman.

Türkiye’de ALMA ödülüne aday gösterme yetkisine sahip iki kurum bulunuyor, bunlardan biri İTEF-İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, diğeri ise Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD).

İsveç hükümeti tarafından verilen ALMA ödülü, ünlü karakter Pippi Uzunçorap’ın yaratıcısı, dünyanın en çok dile çevrilen çocuk kitabı yazarlarından biri olan Andersen ödüllü Astrid Lindgren’in anısına hayata geçirilmiş. 2003 yılında ilki düzenlenen ALMA ödülü, çocuk ve gençlik kitapları için uluslararası alanda verilen en önemli iki ödülden biri.

Kitap okumanın çocukların dünya görüşünü şekillendirdiği ve farklılıklara saygı duymayı sağladığını vurgulayan ALMA ekibi, çocuk ve gençlik edebiyatına katkıda bulunmak istediğini verilen cömert ödül ile de bizlere kanıtlıyor. ALMA’nın sahibi yaklaşık 580.000 dolara karşılık gelen 5.000.000 İsveç Kronu ile ödüllendiriliyor.

ALMA ödülüne çocuk kitabı yazar ve illüstratörlerinin yanı sıra hikâye anlatıcıları ve okuma kültürünü geliştiren kurumlar da aday gösterilebiliyor.

Bu yılki resmi aday listesinin duyurusunda, jüri başkanı Boel Westin şu yorumda bulundu: “Çocukların ve gençlerin dünyayı daha iyi algılayıp yorumlayabilmeleri için edebiyata erişimlerinin olması şimdi daha da önemli bir hale geldi. ALMA listesi bu yıl çok kapsamlı, nitelikli ve çeşitli.”

2021 ALMA ödülleri, 13 Nisan 2021 tarihinde yapılacak canlı yayın ile sahiplerini bulacak.

Aday listesi için Tıklayınız.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.