Bu yıl 31’inci kez düzenlenecek olan İFSAK Kısa Film Festivali, 10-16 Mart 2025 tarihleri arasında İFSAK ve Beyoğlu Belediyesi Pera Salonlarında gerçekleşecek. Festival kapsamında yarışmalı Ulusal ve yarışma dışı Uluslararası bölümler yer alacak. Özel gösterimler ve söyleşilerle sinemacılar ve izleyiciyi buluşturacak festivalde ayrıca “İFSAK Sinema Emek Ödülü” de sahibini bulacak.
Ulusal Bölüm
Festivalin ulusal bölümü, 45. İFSAK Kısa Film ve Belgesel Yarışması’nda ön elemeyi geçen filmlerden oluşuyor. Belgesel, Canlandırma, Deneysel ve Kurmaca kategorilerinde baş vuran 297 film, kurgucu Erhan Örs, 44. İFSAK Belgesel ve Kısa Film Yarışması Kurmaca dalı birincisi yönetmen Yiğit Hepsev ve İFSAK Sinema Birimi üyesi Ayten Ünal’dan oluşan ön jüri tarafından değerlendirildi. Ön elemeyi geçen 39 film, yönetmen Gökalp Gönen, akademisyen Özge Özyılmaz ve şair, yazar Pelin Özer’den oluşan ana seçici kurulu tarafından değerlendirilerek, dallarında ödüle layık görülen filmler belirlenecek.
Yarışma sonuçları 15 Mart 2025 Cumartesi günü Salon İKSV’de düzenlenecek ödül töreninde açıklanarak ödül alan yönetmenlere plaketleri takdim edilecek.
Uluslararası Bölüm
Yarışma dışı uluslararası bölümde ABD, Almanya, Arjantin, Belçika, Brezilya, Danimarka, Finlandiya, Fransa (İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin katkılarıyla), Hindistan, Hollanda (Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla), İran, İspanya, İsrail, İtalya, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Macaristan (Lizst Enstitüsü Macar Kültür Merkezi’nin katkılarıyla), Mısır, Şili, Tanzanya ve Yunanistan olmak üzere 23 ülkeden toplam 53 kısa film yer alacak.
Söyleşiler
Kısa filmlerinin ardından yaptıkları uzun metraj filmlerle öne çıkarak Türk sinemasını dünya festivallerine taşıyan yönetmenlerin konuk olduğu “Kısadan Uzuna” bölümünde bu yılın konuğu Melisa Önel. Yönetmen, filmlerinin gösterimi ardından yapacağı söyleşi ile festivalde yer alarak, kısa ve uzun metraj film deneyimlerini izleyicilerle paylaşacaklar. Etkinlik 10 Mart Pazartesi günü İFSAK Salonlarında gerçekleşecek.
Gelenekselleşen ve sinemaya emek vermiş kadın yönetmenlerin sektördeki deneyimlerini paylaştıkları “Kadın Sinemacılar Konuşuyor” bölümünün bu yılki konukları Meryem Yavuz, Leyla Yılmaz ve Selda Taşkın olacak. Söyleşi 11 Mart Salı günü İFSAK salonlarında yapılacak.
İFSAK Kısa Film Festivali’nde son beş yıldır, sinemaya çeşitli yönlerden katkı sağlamış ve aramızdan ayrılan değerli sinemacıları “Anısına” etkinliğiyle anıyor. Bu yıl, Türkiye’nin ilk sinema profesörü, yine Türkiye’nin ilk sinema kulübü olan Kulüp Sinema 7‘nin ve Türk Film Arşivi’nin de kurucusu eğitmen, yönetmen Sami Şekeroğlu (26 Şubat 1937-24 Kasım 2024), 12 Mart 2025 Çarşamba günü, öğrencilerinin ve dostlarının katılacağı bir söyleşi ile anılacak.
Yine her yıl sektörden bir konuğun ağırlandığı sohbetler dizisinin bu yılki konuğu Hasibe Eren olacak, Eren, 14 Mart Cuma günü İFSAK salonlarında izleyicilerle buluşarak, “Sinema-Tiyatro-Dizi Üçgeninde Kadın Sanatçı Olmak” üzerine söyleşecek.
Festival’de ayrıca Hamit Demir tarafından sinemada oyunculuk üzerine verilecek bir de masterclass yer alacak. Etkinlik, 15 Mart Cumartesi Salon İKSV‘de izlenebilecek.
İFSAK Sinema Emek Ödülü
Her yıl sinema sektörüne önemli katkı sağlayanlara verilen “İFSAK Sinema Emek Ödülü”nün bu yılki sahibi Fransız Kültür Merkezi sinema salonunun emektar makinisti Aleksandr Senkopovsky olacak.
Ödül töreni 15 Mart 2025 Cumartesi günü, Salon İKSV’de yapılacak. Festival, 16 Mart Pazar günü yarışmada ödül alan filmlerin özel gösterimiyle kapanacak.
Film Gösterimleri ve Etkinlikler Programı
10 Mart Pazartesi
İFSAK Salonu-12:00-14:00 Seansları-Ulusal Yarışma Filmleri Gösterimi
İFSAK Salonu-16:00-18:00 Seansları-Festival Filmleri Gösterimi
İFSAK Salonu-19:00-Kısadan Uzuna Söyleşisi – Konuk Melisa Önel
11 Mart Salı
İFSAK Salonu-12:00-14:00 Seansları-Ulusal Yarışma Filmleri Gösterimi
Beyoğlu Sineması-16:00 Seansları-Festival Filmleri Gösterimi
İFSAK Salonu-18:00 Seansları-Festival Filmleri Gösterimi
İFSAK Salonu-19:30-Kadın Sinemacılar Konuşuyor Söyleşisi-Konuklar Meryem Yavuz, Leyla Yılmaz ve Selda Taşkın
12 Mart Çarşamba
İFSAK Salonu-12:00-14:00 Seansları-Ulusal Yarışma Filmleri Gösterimi
İFSAK Salonu-16:00-18:00 Seansları-Festival Filmleri Gösterimi
İFSAK Salonu-19:30-Sami Şekeroğlu Anısına Söyleşisi
13 Mart Perşembe
İFSAK Salonu-12:00-14:00 Seansları-Ulusal Yarışma Filmleri Gösterimi
Beyoğlu Sineması-16:00 Seansı-Festival Filmleri Gösterimi
İFSAK Salonu-18:00 Seansı-Festival Filmleri
14 Mart Cuma
İFSAK Salonu-12:00-14:00 Seansları-Ulusal Yarışma Filmleri Gösterimi
İFSAK Salonu-16:00-18:00 Seansları-Festival Filmleri Gösterimi
İFSAK Salonu-19:30-“Sinema-Tiyatro-Dizi Üçgeninde Kadın Sanatçı Olmak” Söyleşisi-Konuk Hasibe Eren
15 Mart Cumartesi
Salon İKSV Master Class-14:00-16:00-Hamit Demir ile Söyleşi
Salon İKSV-16:00-18:00-Ödül Töreni
16 Mart Pazar
İFSAK Salonu-12:00-Ödül Kazanan Filmlerin Gösterimi