Salt’a İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nden Özel Ödül

Salt’a mimarlık alanındaki katkılarından dolayı İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nden özel ödül

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin (İstanbulSMD) yirminci kuruluş yıl dönümü sebebiyle mimarlık alanına katkısından dolayı özel ödüle layık görüldü. Ödül, 25 Ekim Salı günü Pera Palas’ta düzenlenen davette İstanbulSMD 10. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Görkem Volkan tarafından Salt Genel Müdürü Deniz Ova’ya takdim edildi.

Emin Halid Onat, Clemens Holzmeister, Friedrich Hess ve Paul Bonatz (masada soldan sağa), İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) öğrenci projelerini tashih ederken, 1948Salt Araştırma, Harika-Kemali Söylemezoğlu Arşivi
Emin Halid Onat, Clemens Holzmeister, Friedrich Hess ve Paul Bonatz (masada soldan sağa), İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) öğrenci projelerini tashih ederken, 1948Salt Araştırma, Harika-Kemali Söylemezoğlu Arşivi

Türkiye’deki mimarlık kültürüne katkı sunmak, mimarlık mesleğinin toplumdaki saygınlığını ve etkinliğini artırmak, kentsel planlama kararlarının topluma karşı sorumluluk anlayışı ile yapılmasını sağlamak ve yapılı çevrenin niteliğini yükseltmek amacıyla kurulan İstanbulSMD, yirminci yılında özel bir ödül programı oluşturdu. Dernek bu kapsamda, alanlarında yürüttükleri öncü çalışmalarla mimarlık ortamına katkı sunan meslek insanlarını ve kurumları teşvik etmeyi amaçlıyor.

Salt kuruluşundan bu yana mimarlık alanında yürüttüğü araştırma projeleri, sergi ve kamu programlarıyla yapılı çevre konusunda üretimlerine devam ediyor; kapsamlı dijitalleştirme ve kataloglama çalışmalarıyla da Türkiye’de etkin mimar ve tasarımcıların mesleki ve kişisel arşivlerini saltresearch.org’da ücretsiz erişime açmayı sürdürüyor. Kalebodur desteğiyle sürekli gelişen Salt Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi, aralarında Ali Saim Ülgen, Altuğ-Behruz Çinici, Cengiz Bektaş, Doğan Tekeli-Sami Sisa, Erkal Güngören, Fazıl Saffet Aysu, Harika-Kemali Söylemezoğlu, Hayati Tabanlıoğlu, Mustafa Şemsettin Şeniz, Nezih Eldem, Peykan-Yaşar Dalbaşar, Sedad Hakkı Eldem, Şevki Pekin ve Utarit İzgi’nin de bulunduğu mimarların arşivlerinden edinilmiş eskiz, çizim, yazışma, sözleşme, rapor, harita, fotoğraf, dia, ses kaydı ve video gibi 200 bine yakın belgeden oluşuyor. 2013’ten beri her yıl dağıtılan Salt Araştırma Fonları ise Türkiye’de kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950’ler sonrası mimarlık, tasarım ve sanat konulu araştırma projelerine katkıda bulunuyor.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.