Bi Nevi’ Galeri ve SZ Art Services işbirliğiyle yeni sezona Figür* isimli grup sergisiyle merhaba diyor. Açılışı 22 Eylül’de gerçekleşen sergi, figüratif eğilimlerin çağdaş sanatsal ifade alanında yeniden canlanışını kutluyor ve sanat tarihinin gidişatını şekillendirmedeki önemini vurguluyor. Figür* ile izleyicileri, sanatçıların insan figürünü canlandırarak hayata geçirdiği ilgi çekici anlatıları, farklı teknikleri ve düşündürücü bakış açılarını keşfetmeye davet ediyor.
Çağdaş sanatın sürekli gelişen ortamında, figürün yeniden dirilişi; insan formunun hikaye anlatımı, gözlem ve sosyal yorum aracı olarak kalıcı gücüne tanıklık ediyor. Sanat dünyası dijital medyanın, enstalasyonların ve kavramsal çalışmaların nüfusunda kendini sürdürürken figüratif pratikler, geçmişle günümüz arasında köprü kuran zamansız bir uygulama olarak kararlılıkla ayakta duruyor.
Figür* sergisi kapsamında eserler; tarih, kültür ve deneyimle diyaloga giriyor: İnsan bedeninin halen sanatçıların duygularını, gözlemlerini ve çevrelerindeki dünyaya yönelik eleştirilerini kanalize ettikleri sonsuz derecede çok yönlü bir konu olmaya devam ettiğini hatırlatıyor.
Figürün sanat tarihindeki önemi yadsınamaz. Rönesans ustalarının anatomiye ilk hakimiyetinden Barok dönemin duygusal ifadelerine kadar insan figürü, sanatsal keşiflerin temel taşı olmuştur. Modernizmin gelişiyle birlikte ise figürler, psikolojik durumları ve toplumsal değişimleri araştırmak için araçlar haline gelmiştir. Çağdaş figüratif eğilimler, bu köklü mirasın üzerine inşa edilerek kimlik ve cinsiyetten teknolojinin insan bağlantıları üzerindeki etkisine kadar çeşitli konuları ele almak için dinamik bir platform sunuyor.
Bu yeniden dirilişin altında, modern sanatsal araçların ve estetiğin gelişmesine rağmen bireyin evrensel olarak ilişkilendirilebilir bir sembol olarak kaldığının kabul edilmesi yatıyor. Bu sergide yer alan sanatçılar bizi kendi dünyalarına bakmaya davet ediyor; her çalışma, ortak insan deneyimimizle rezonansa giren hikayelere hayat veriyor.
Figür*, figüratif eğilimlerin sürekli genişleyen sanatsal yaratım evreninde nasıl hem bir köprü hem de bir pusula görevi gördüğünü vurgulayarak sizi gelenek ve yeniliğin yakınlaşmasına tanık olmaya davet ediyor. Bu sergi, insan formunun kalıcı gücünün ve onun büyüleme, kışkırtma ve ilham verme konusundaki ebedi yeteneğini doğruluyor.
Sanatçılar
Cansu Kahraman, Ayşe Kapusuz, Oğulcan Yiğit Özdemir, Sefa Çatuk, Tünay Tunç, Şeyma Barut, Elifko
Bi Nevi’ Galeri
Teşvikiye, Muradiye Bayırı Sokağı Bingül apt No:45 D:2, 34357 Şişli/İstanbul