Yunus Çermik
Yunus Çermik

“Buluştuğumuz Yer Burası” Sergisi Açıldı

5 Ekim 2023

SZ Art Services, 29 Eylül – 20 Ekim 2023 tarihleri arasında Keras Art House iş birliğiyle, “Buluştuğumuz Yer Burası” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. İsmini John Berger’in kurmaca romanından alan sergi, sanatçıların nostalji kavramı etrafında bir buluşma noktası yaratıyor, ve kendi üretim koşullarında kaynak toplama süreçleri ve bu eksende gelişen ilişkilere odaklanıyor.

Yunus Çermik
Yunus Çermik

Sanatçı tarihi yaratım sürecinin bir parçasıdır. Sanatsal ifadenin özgünlüğü yaşam hikayeleri aracılığıyla onanabilir. Bu noktadan ele alındığında üretim motivasyonuna dahil olan nostalji, özgünlüğü ortaya çıkaran izler gibidir: İtici bir güç olarak sanatçıyı kişisel ve kolektif tarihlerini kullanmaya ve kaynak toplamaya zorlar, bunları zamansal boşlukları kapatan ve ortak deneyimleri çağrıştıran canlı anlatılara dönüştürür. Deneyimler ve hisler yeniden gözden geçirilerek son derece kişisel bir alana erişir, bu da çalışmalara özgünlük ve bağ kurulabilirlik kazandırır.

Nostalji kelimesinin kökeki; Yunanca Nostos (dönüş) ve algos (acı,eziyet) kelimelerinden oluştuğu iddia edilir. Nostalji “geri dönüş acısıdır”; hem insanın uzakta olduğunda çektiği eziyet hem de geri dönmek için katlanılan sıkıntılardır. Ancak nostalji “ 17 yüzyılda doktor Jean – Jacques Harder tarafından sıla özlemi çeken askerleri açıklamak için (Heimweh )icat edilmiş bir kelimedir.

Nostaljinin tezahürü kayıp giden anlara ve dönemlere duyulan acı-tatlı bir özlemi çağrıştırır. Uzun zaman uzakta kaldığımız ama yine de hep geri dönmek istediğimiz o yerdir. Nerede olursak olalım, evimizde olmadığımız ama kendimizi evimizde gibi hissettiğimiz o yere dönmektir. Özlemin yumuşak kucaklaşmasından hatıraların iki uçlu keskinliğine kadar, çeşitli duygular uyandırmaya müsaittir. Sanatçının nostaljisi, duygusal manzaralara açılan kapılar görevi görür ve izleyicileri de kendi deneyim alanları üzerinden ilişki kurmaya iter. Bu duygusal etkileşim üzerine kurgulanan “Buluştuğumuz Yer Burası”, izleyicilerin yalnızca gözlemlemekle kalmayıp aynı zamanda kendi duygu ve hikayelerinde gezinirken katılımda bulundukları bir alan haline gelir.

Sergi; nostaljinin statik bir duygu olduğu fikrine meydan okuyor; hem sanatçının hem de izleyicinin geçmiş zamanların güzelliğini, melankolisini ve ortak anlatılarını aktarabileceği, kültürel inşanın gelgitleri arasında derin bir birlik duygusunu besleyebileceği ortak bir dil yaratma amacı taşıyor. Buluştuğumuz Yer Burası, bir yandan hayatla, sanatla, duyguyla, sevgiyle, ahlak kurallarıyla, geçmişle, bugünle ilgili halleşmeler, hesaplaşmalar, yüzleşmelere odaklanırken, bir yandan hepsinin başladığı o yer’e amatör ruhun ve insani isteklerin arasına sızıyor.

“Buluştuğumuz Yer Burası” katılımcı sanatçılar arasında da yer alan, yakın zamanda kaybettiğimiz sanatçı Selim Köroğlu’na ithaf edilmiştir.


Keras Art House

Balat Mahallesi, Çorbacı Çeşmesi Sokak, NO:24 Fatih/İstanbul

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

RS Sanat Alanı
Önceki

‘Zihni Manzaralar’ Sergisi RS Sanat Alanı’da Açılıyor

Ateş Alpar, Dipten ve Derinden serisinden, 2016- 2023
Sonraki

Ateş Alpar’ın Yeni Sergisi “Dipten ve Derinden” Bilsart’ta Açılıyor!

Kaçırmayın!

John Surman

Caz Efsanesi John Surman 80’inci Yaşını CRR’de Kutluyor

Caz müziğinin yaşayan efsanelerinden John Surman, 80’inci yaşını kutladığı albümü
Hilal Can

Hilal Can’ın “Gece Gezenler” Sergisi: Haliç’te Postmodern Bir Şaman Üzerine

İtalyan kuramcı, sanat tarihçisi ve eleştirmen olan Germano Celant’a göre,