Camila Rocha’nın Eğrelti Otu Meseleleri isimli sergisi 20 Temmuz 2024‘e dek Öktem Aykut’ta ziyaret edilebilir.
Beş yıl aradan sonra İstanbul’da gerçekleştirdiği yeni tek kişilik sergisi Eğrelti Otu Meseleleri‘nde Rocha; gezegenimizdeki en eski canlılardan biri olan eğrelti otları üzerine sürdürdüğü derinlemesine araştırmasını paylaşıyor. Botanikçi Anderson Santos ve mimar Aslıhan Demirtaş ile yaptığı iş birliği neticesinde ortaya çıkan büyük ebatlı bir yerleştirme hem bilimsel hem de sanatsal yaklaşımları bir arada sunuyor. Rocha‘nın titiz ve gözlemci suluboya çizimleri, zengin floral soyutlama yorumlamalarını bir arada sunan akrilik resimleri ve büyük ebatlı bir tuval yerleştirmesi galeri alanına serbestçe yayılıyor.
Yapraklardaki ışığı ve hareketi yakalamak, Camila’nın uzun bir zamandır araştırmalarının ana konusu haline gelmiş olan belirli bir eğrelti otunu resmederken üstlendiği bir zorluk oluyor. Eğrelti otunun yalnızca görünümü değil, aynı zamanda açığa çıkan kırılganlığı da onu cezbediyor: Eğrelti otu çok dayanıklı görünse de, resmetmek üzere dikey kesildiğinde hemen ölüyor. Yeni filizlerini kahverengi renkte, neredeyse yanmış gibi bir görünümde veren eğrelti otu, bu sayede hayvanların yeni filizlerini yemesine engel oluyor. Sezgilere aykırı bir şekilde, eğrelti otu büyürken kahverengiden mora ve mordan da yeşile dönüşüyor. Diğer bir ifadeyle, Camila’nın bazı resimleri başka bir gerçeklikte var olan mor bir sıvının içinde asılı kalmış gibi görünse de, bu gerçeklik ona ilham veren samambaia’yla sıkı sıkıya bağlı ve samambaia tarafından mesken tutulu.*
*Merve Ünsal’ın sergi kataloğu için yazdığı Zaman İçi, Zaman Dışı: Camila Rocha’nın Eğrelti Otu Meseleleri Üzerine başlıklı yazısından alınmıştır.
Öktem Aykut
Meşrutiyet Caddesi 99, 34430 Beyoğlu/İstanbul