Tüm gençlik oynama çıktı ve kimse önümüze geçemedi, 2019 Kâğıt üzerine guvaş, mürekkep ve grafit, 97.2 x 126.4 cm 108.9 x 135.6 x 4.4 cm (çerçeveli) © Marcel Dzama Sanatçının ve David Zwirner’ın izniyle
Tüm gençlik oynama çıktı ve kimse önümüze geçemedi, 2019 Kâğıt üzerine guvaş, mürekkep ve grafit, 97.2 x 126.4 cm 108.9 x 135.6 x 4.4 cm (çerçeveli) © Marcel Dzama Sanatçının ve David Zwirner’ın izniyle

Pera Müzesi’nde Yeni Sergi: Marcel Dzama, Ay Işığıyla Dans

21 Şubat 2025

Marcel Dzama: Ay Işığıyla Dans sergisinde sanatçı Marcel Dzama’nın müzik ve dansla harmanladığı renkli hayal dünyasından başlayarak günümüzde dünyanın karşı karşıya kaldığı kötü yönetimler, çevresel yıkım ve savaşların sebep olduğu felaketler çerçevesinde ürettiği eserlerden oluşan seçki ile birlikte, sanatçının uzun zamandır birlikte çalıştığı yakın arkadaşı Raymond Pettibon ile ürettiği eserler yer alıyor.

Ay Işığıyla Dans çizim, resim, heykel ve video gibi farklı mecralarda çalışan, politik ve toplumsal eleştirileri kendine özgü mizahi üslubuyla yorumlayan Marcel Dzama‘nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi olma özelliği taşıyor.

New York’ta yaşayan Kanada doğumlu sanatçı Marcel Dzama‘nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Ay Işığıyla Dans – Arkadaşı Raymond Pettibon’dan küçük bir yardımla, sanatçının kendine özgü anlatım dünyasına kapı aralıyor. Dzama’nın çizimleri, ilk bakışta popüler kültürden ve güncel siyasetten tanıdık ögeleri bir araya getiren çok katmanlı ve mizahi bir anlatı sunuyor; ancak yakından incelendiğinde, sanat tarihine dair zengin birikimi ve dünya tarihinden evrensel meseleleri ele alış biçimi ortaya çıkıyor.

Küratörlüğünü Alistair Hicks’in üstlendiği sergi, Dzama’nın sanat pratiğinde öne çıkan üç temel temayı mercek altına alıyor: Yönetimlerin eleştirisi, çevresel yıkım ve savaşların sebep olduğu felaketler. Dzama, bu konuları kimi zaman kara mizahla kimi zaman da salt bir ilham kaynağı olarak değil, bir ortak olarak gördüğü ve aynı ön adı taşıdığı Marcel Duchamp’tan esinlendiği satranç metaforuyla ele alıyor.

Sanatçının pratiği, yalnızca çizim ve resimle sınırlı kalmıyor; diorama, kukla, kostüm, sahne tasarımı, film, şarkı, fanzin ve heykel gibi pek çok farklı disiplini kapsıyor. Farklı anlatım biçimlerini bir araya getiren bu üretim anlayışı, Dzama’nın dünyasını daha da derinleştirirken, sanatıyla kurduğu ilişkide sınırları ortadan kaldırıyor. Çeşitli projelerde Spike Jonze, Maurice Sendak, Beck, Kim Gordon, Raymond Pettibon, Bob Dylan ve New York City Ballet gibi isimlerle gerçekleştirdiği iş birlikleri de sanatçının çok yönlü yaklaşımını ve geniş ilgi alanlarını gözler önüne seriyor.

New York’lu sanatçı dostu Raymond Pettibon‘la ortak çalışmalarını da içeren sergi, Dzama’nın sanat dünyasına kattığı yaratıcı vizyonu ve izleyiciyi içine çeken özgün üslubunu keşfetme fırsatı sunuyor.

Pera Müzesi’nin kuruluşunun 20. yılında sanatseverlerle buluşturmaya hazırlandığı “Çok İş Var Yapacak” ve Ay Işığıyla Dans, 20 Mart – 17 Ağustos 2025 arasında ziyaret edilebilecek.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

David Martirosyan, Göçebe Yalnızlık, Sergi Görseli
Önceki

David Martirosyan’ın “Göçebe Yalnızlık” Sergisi Galeri 77’de

Doğu Ekspresinde Cinayet
Sonraki

“Doğu Ekspresinde Cinayet” 6 Mart’ta Maximum Uniq Sahnesinde

Kaçırmayın!

"Mülkiyet Fikri"

Nihat Özdal’ın “Mülkiyet Fikri” Prizma Art Gallery’de!

Prizma Art Gallery, Nihat Özdal’ın sergi ile aynı ismi taşıyan
BROKEN BONDS, Prague 19', Sinem Ünal Gerdan

Sinem Ünal Gerdan’ın İlk Kişisel Fotoğraf Sergisi: “Uzak”

Eserleriyle izleyiciyi mesafelerin ve sınırların ötesinde, her bireyin kendi yolculuğunda