Ayla Turan’ın ”Tehlikeli Oyunlar” Sergisi Online Ziyarete Açıldı

Pg Art Gallery, açılışını 21 Mart günü yaptıkları Ayla Turan’ın ”Tehlikeli Oyunlar” başlıklı kişisel sergisini online ortama taşıdı.

Sergi, galeri web sitesi ve sosyal medya hesaplarından görülebilir.

Bir yanda eril dünyanın şuuraltına inmiş egemenlik ve gücün simgeleri; sivri, keskin, yırtıcı formlar, bir yanda dişil imgelem dünyasının en temel formları; yuvarlak, pürüzsüz, köşesiz, yumuşak…

Bir süredir Ayla Turan’ın yapıtlarında sivri kesici bir hacim dili bilinçli olarak bastırılmış, yok sayılmış ve onun yerini eğriler ve küresel biçimler, hacimler almıştır. Yeniden doğuşların da kaynağı, tohumu, ”yumurtası” olan bu yuvarlak formlar, onun heykellerinin ana yapı taşları gibidir. Ancak bu yuvarlak evrende, en korkunç, en saldırgan, en acı veren meseleler de ele alınır. Üretken ve yaratıcı dişil enerjinin, yok edici ve vahşi olan dünyayla baş etme yöntemidir bu.

Tıpkı çocukların dinleyegeldikleri masallardaki Pamuk Prenses’in, Kırmızı Başlıklı Kız’ın, Külkedisi Sindirella’nın yaşadıkları korkunç öykülerinde de, sadece bu şirin, tatlı, güzel ve iyimser kahramanların akıllarda kalması gibi.

Ayla Turan’ın yeni dönem heykelleri dünyanın en karanlık ve acıklı, en kabul edilemez meselelerini, bu çocuksu gözün naif ama keskin merceğinden, gerçekçi ve adil filtrelerinden geçirerek ele alır, eleştirir, çözüm önermelerinde bulunur. ‘Tehlikeli Oyunlar’ sergisinin şirin dünyasında dolaşırken günümüzün uygarlık sorunlarının tümünü bütün ağırlığıyla izleyebilirsiniz.

Tehlikeli Oyunlar, Ayla Turan’ın sanatsal evrim sürecinde yeni ve önemli bir aşamanın başlangıç noktasıdır.

Bugüne dek ”elle tutulan” materyallerle ve üç boyutlu bir uzayla sınırlı çalışan sanatçı, bu sergideki yapıtlarıyla sanal olan ve bununla desteklenmiş gerçek dünyayı keşfetmeye başlıyor.

(Levent Resul)

Ayla Turan

1973, Hamburg doğumlu. 1996 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde eğitimini tamamlayan sanatçı, Türkiye, Almanya, Fransa, İtalya, Macaristan, İsveç, Letonya, Sırbistan, Arnavutluk, İsrail, Güney Kore, Dubai, Bahreyn, Mısır, Hindistan, Suriye, Burkina Faso, Çin, Meksika, Tayland, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri gibi dünyanın birçok ülkesinde sergiler ve kamusal alanlar için çok sayıda heykeller üretti, kalıcı yapıtlar bıraktı.

25 yıldır kesintisiz olarak sanatsal üretimini sürdüren Turan, mermer, granit, metal, bronz ve polyester gibi farklı malzemeleri kullanarak ürettiği heykelleriyle farklı dönemlerle nitelenebilecek bir yaratı sürecinde serüvenine devam ediyor.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.