Sahnede Yaşamak
Sahnede Yaşamak

Barış İnce’nin Hazırladığı “Sahnede Yaşamak” Kitabı Çıktı

19 Nisan 2024
Sahnede Yaşamak
Sahnede Yaşamak

Yazar Barış İnce‘nin yayıma hazırladığı Sahnede Yaşamak, modern Türk tiyatrosunun dev çınarı Rutkay Aziz’le tiyatro, sanat ve hayat üzerine, gençlere ilham veren bir söyleşi kitabı.

Ömrünü sahneye adamış Aziz‘in anılarına yer vererek yarım asrı aşan sanat yaşamına odaklanan bu arşivlik çalışma; aile albümlerinden çıkan çok özel fotoğraflar, basında iz bırakan gazete-dergi kupürleri ve koleksiyon değeri taşıyan afiş ve program kitapçıklarıyla renklenerek ülkemizin yakın tarihine ayna tutuyor.

Farklı kuşaklara seslenmeyi başarmış büyük bir oyuncunun sanat görüşünü anlamamızı ve anlamlandırmamızı sağlayan eser ayrıca, okurları edebiyatla gazetecilik arasında bir yerde duran, Yaşar Kemal’in “Bal gibi edebiyattır!” şeklinde tanımladığı söyleşi türünün incelikleri ile de buluşturuyor.

Atatürk’ü oynama onuruna erişmiş, onlarca oyun sahnelemiş, nice ödüller almış, binlerce kez sahneye çıkmış bir usta var karşımızda!

Aziz Ünal Rutkay, yani hepimizin bildiği adıyla Rutkay Aziz.

İlk kez ne zaman sahne tozunu yuttu? Hocaların hocası Muhsin Ertuğrul ve Ayla Algan tiyatroya bakışını hangi yönde şekillendirdi? Kariyerindeki kırılma noktası ne oldu? Kızı Doğa’nın dünyaya gelişi hayat anlayışını nasıl etkiledi? Çekimser yaklaştığı beyaz perdeye kimlerin zoruyla ”itildi”? Can Yücel, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Zülfü Livaneli gibi üstatlarla yolları ilk nerede kesişti? Can dostu Tarık Akan’ın hayatındaki yeri ve anlamı ne? Atatürk rolü kendisine teklif edildiğinde neden çekindi?

Barış İnce sordu, “Tiyatro ölümsüzdür çünkü tiyatro duygularla yaşar” diyen Rutkay Aziz yanıtladı.

Sanatla geçen bunca yılda “İyi ki böyle yaşadım” diyen şanslı azınlıktan olan Aziz’e karşı beslediğimiz sevgi, saygı ve hayranlığı katlayarak çoğaltan Sahnede Yaşamak, gençlere usta bir oyuncuyu daha yakından tanıtmakla kalmıyor aynı zamanda tiyatroya ilgileri veya yetenekleri olup olmadığını keşfetmeleri için kılavuzluk da ediyor.

Duyarlı kişiliği, mükemmel oyunculuğu ve halktan yana duruşuyla örnek bir sanatçı olan Rutkay Aziz’in anlattıklarına kayıtsız kalamayacaksınız.

Doğa’ya “Baban ne iş yapıyor?” diye sorduklarında, “Babam tiyatroda bekçi” diyormuş. Sabah akşam oradayız ya…

KÜNYE
Hazırlayan:
Barış İnce
Yayınevi: tudem
Fotoğraflar: Servet Dilber
ISBN: 978-605-285-879-0
Satış Fiyatı: 109,00 TL
Baskı Detayları: 72 sayfa, enso kâğıt, tek renk baskı, karton kapak, 13,5×19,5 cm

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

İTÜ GVO Öğrencileri
Önceki

İTÜ GVO Öğrencilerinden Yıl Sonu Resim Sergisi Müze Gazhane’de

Hayalci Tırtıl
Sonraki

Gezici Çocuk Tiyatrosu Etkinliği Öğrencilerle Buluştu

Kaçırmayın!

Portfolyo: Hülya Sözer

1986 İstanbul doğumlu sanatçı Hülya Sözer, çocukluğundan bu yana kadın
v.l. Lili Epply, Marc Oliver Schulze - Fotoğraf: Matthias Horn

Totaliter İktidar Arayışı, Radikal İktidarsızlık Sartre’ın Kirli Eller Oyunu Üzerine Bir Deneme

Slovenyalı yönetmen Mateja Koležnik’in rejisiyle 26 Ocak 2024’te Berliner Ensemble’da