“Doğa Dedektifleri: Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz”
“Doğa Dedektifleri: Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz”

Bitkilerin Gizli Dünyasına Eğlenceli Bir Yolculuk

9 Şubat 2024
“Doğa Dedektifleri: Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz”
“Doğa Dedektifleri: Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz”

Çocuklara doğa ve çevre bilinci aşılamayı hedefleyen Zehra Kasap ve Şenay Kasap’ın “Doğa Dedektifleri: Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz” kitabı Final Kültür Sanat Yayınları’ndan çıktı. Bitkilerin gizemli dünyasına ışık tutan kapsamlı eser, çeşitli bitki türlerinin ekosistem içindeki rolünden biyolojik çeşitliliğe katkılarına, bitkilerle ortak özelliklerimizden nesli tükenmekte olan bitkilere kadar okuyuculara geniş bir yelpazede bilgiler sunuyor.

Türkiye’de zengin ve nitelikli bir çocuk kitaplığı oluşturma hedefiyle konularında uzman eğitimciler ve pedagogların danışmanlığında kitaplar basan Final Kültür Sanat Yayınları çocuk kitaplarına bir yenisini daha ekledi. Zehra Kasap ve Şenay Kasap’ın 3., 4. ve 5’inci sınıf öğrencileri başta olmak üzere doğa tutkunları ve bitkilerin bilinmeyen yönlerini keşfetmek isteyenler için yazdığı, okuyucularına rengârenk bir kılavuz sunan “Doğa Dedektifleri: Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz” Final Kültür Sanat Yayınları imzasıyla raflarda yerini aldı. Kitap, canlı türleri arasındaki etkileşimi anlamaya yardım ederken, bir yandan da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bitkilerle tanışma fırsatı sunuyor.

Doğanın öğretileriyle çocuklara ilham

Okurun kitabın başlarında karşılaştığı “Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin” bölümü, insanların ve diğer canlıların çevreleriyle nasıl iç içe olduğu ile doğal dengelerin önemini vurguluyor. “En Büyük Zenginliğimiz Birbirimizden Farkımız” bölümünde bitki çeşitliliğinin yaşamımızdaki vazgeçilmez rolüne dikkat çekilirken, “Sen, Ben, O, Hepimiz- Ortak Özelliklerimiz” bölümünde, bitkiler ve insanlar arasındaki benzerliklere odaklanılıyor. Bu benzerlikleri fotosentez, solunum ve terleme gibi yaşamsal süreçler üzerinden anlatan kitap, çocukların bir yandan okuma anlama becerilerini geliştirirken bir yandan da biyolojik olaylarla ilgili farkındalıklarını artırarak çeşitli öğrenme alanlarına katkı sağlıyor.

Kitabın “Haydi, bu bitkilerle tanışalım!” ve “Son Söz Bitkilerin” bölümleri, bitkilerin korunmasının önemine dair güçlü bir mesaj veriyor ve insan faaliyetlerinin doğal dengeler üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, her birimizin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurguluyor. Nesli tükenen ve tükenme tehlikesi altındaki bitkilerin ağzından yazılmış olan bu bölüm, okurları Türk Kayagülü, İstanbul Nazendesi, Şakayık gibi Türkiye’ye özgü bitkilerin özel durumları hakkında bilgilendiriyor. Bitkilerin kendileri ve karşı karşıya kaldıkları tehlikeler hakkında bilgi verdikleri bu sayfalar, detaylı ve renkli çizimlerle dikkat çekiyor.

Kitabın sonunda yer alan “Bitkiler Yer Çekimini Hisseder mi?” ve “Kendi Çiçeğinizi Tasarlamaya Ne Dersiniz?” isimli iki deney etkinliği, bilim ve yaratıcılığı iç içe geçirerek küçük okurları birer bilim insanına dönüştürüyor. Bu deneyler sayesinde bitkilerin büyüme yönleri ile yer çekimi arasında bağ kuran ve bitkilerin su ile gıdayı nasıl tükettiklerini anlayan çocuklar, öğrendiklerini eğlenerek pekiştirme fırsatı yakalıyor.

“Bitkilerin Gizli Yaşamını Keşfediyoruz”, bitkilerin sessiz dünyasından çocuklara gelen bir uyarı niteliğinde. Bu kitap, doğa ile uyum içinde yaşamanın, onu korumanın ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmanın önemini hatırlatıyor. Ayrıca kitap hem genç okurlara hem de yetişkinlere, doğayı daha yakından tanıma ve ona saygı duyma konusunda ilham veriyor.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Kenan Demir, İstanbul
Önceki

“Memleketimden İnsan Manzaraları” Sergisi Mecidiyeköy Sanat’ta

Candice Lin, "Sert, Beyaz Bir Beden, Geçirgen Bir Astar", 2017. Yerleştirme, çeşitli boyutlarda. Sanatçının, François Ghebaly Galeri’nin ve Chicago Üniversitesi Reva ve David Logan Sanat Merkezi’nin izniyle. (Fotoğraf: Robert Chase Heishman
Sonraki

“Gelecek Hatıraları” ile Seramik ve Çini Tarihine Yolculuk

Kaçırmayın!

Portfolyo: Mürüvvet Durak

Mürüvvet Durak, 1981 yılında Isparta Senirkent’te doğdu. 1999 yılında Isparta
Popülizm ve Medya

Popülizm ve Medya Üzerine Söyleşi Robinson Crusoe 389 Kitabevi’nde

Akademisyen Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu ve bağımsız araştırmacı Savaş