BüroSarıgedik’ten Üç Bağımsız Sergi: Bakım Haritası, Yarı Kurmaca, Akrobatik Hareketler

BüroSarıgedik’in geçici sergi mekânı Display’e bahar üç yeni sergiyle geliyor. Eda Çekil’in ikinci kişisel sergisi Bakım Haritası ve Larissa Araz’ın yitik coğrafyalara baktığı Yarı Kurmaca sergilerinin yanı sıra Berat Işık, Vahap Avşar ve Gülsün Karamustafa’nın son işlerinin de görüleceği grup sergisi Akrobatik Hareketler gündeme yakından ve uzaktan bakan çalışmaları bir araya getiriyor. 4 Mayıs, Perşembe günü açılacak sergiler Temmuz sonuna kadar görülebilecek.

Eda Çekil, İsimsiz, 2023
Eda Çekil, İsimsiz, 2023

Bakım Haritası nüvesinde kadının ev içine hapsedilen, görünmez kılınan emeğini yansıtmaya odaklanıyor. Eda Çekil bu amaçla 1965 tarihli hasta bakım rehberinden, aile üyelerinin fotoğraflarına uzanan bir yelpazede örnekleri hazır malzemelerle işleyerek dönüştüren işler kurgular. Kadına ve erkeğe atfedilen rollerin izini süren kırmızı çizgi, kadını anonimleştiren kırmızı bant, sınırlayan, içeride tutan ve dışarıda bırakan duvarlar, dayanışmaya ama aynı zamanda dirence ve karşı duruşa sokulan kadraj Çekil’in kendi yaşamını sorgulamasının izlerini taşır. Sanatçının son iki yıllık üretimlerinden kurulan sergide daha önce Bilsart’da gösterilen video işi Cilve Belle Naz Belle de mekâna özgü bir yerleştirmeyle yer buluyor.

Postpartum, Yarı Kurmaca Serisinden, Hahnemuhle 200 gr Matt Fibre Arşivsel Baskı, Çerçeveli, 70x50cm
Postpartum, Yarı Kurmaca Serisinden, Hahnemuhle 200 gr Matt Fibre Arşivsel Baskı, Çerçeveli, 70x50cm

Kültürün “kendimiz hakkında kendimize söylediğimiz hikâyeler” olduğuna inanan Araz’ın sergisi Yarı Kurmaca ait olduğu farklı coğrafyalara yayılan kültürleri otobiyografik ve hayali bir anlatının içinde sunuyor. Fotoğraf mecrasının belgesel niteliğini önceleyen sanatçı aynı zamanda fotoğrafçıların hep en iyi yalancılar olduğuna da inanır. Bu çelişkinin kesiştiği yeri edebiyatta son dönemlerde bolca kullanılan auto-fiction (otobiyografik kurmaca) anlatı türüne benzeten Araz, edebiyatta kullanılan bu tekniği kendi fotoğraflarında bulmaya çalışıyor. Fotoğrafların olgusal olarak varlığı kesin olsa da içerdiği hikâyeler kimi zaman devlet kimi zaman toplum nezdinde kurmacadır. Fotoğraflardaki bazı mekânlar artık yoktur, bazılarıysa zaten hiçbir zaman olmamıştır. Sanatçı kendi gerçekliğini fotoğraf üzerinden bulmaya çalışırken izleyicilere, bağlı olduğu toplumların ve coğrafyaların hayali gerçekliğini sunar. Hangi hikâyeleri anlattığını seçmek izleyiciye kalmıştır.

Vahap Avşar, Arguvan’a Yol/Road To Arguvan, 2013 (Tek kanallı video/Single channel video, 2’18’’ Ed. 3 + 1 AP)
Vahap Avşar, Arguvan’a Yol/Road To Arguvan, 2013 (Tek kanallı video/Single channel video, 2’18’’ Ed. 3 + 1 AP)

Berat Işık, Gülsün Karamustafa ve Vahap Avşar’ın en son çalışmalarından yola çıkarak, daha önce sergilenmiş eserlerini de içeren bir seçkiden oluşan Akrobatik Hareketler ilhamını Rancière’in “duyulurun paylaşımı” (le partage du sensible) kavramından alıyor. Bireylerin mevcut siyasi statükoya dair memnuniyetsizliğini yankılayan eserler, toplumsal ve yasal kategorileri yöneten normatif kodların birbirinden ayrıştırıldığı hatların kaydırılması, kırılması ve/veya aşındırılmasıyla önceden algılanamayanın (“duyulamayanın”) algılanabilir (“duyulabilir) hale getirilmesinde adımlar olan eylem ve(ya) söylemlerin olasılıklarına dair bir bakış açısı öneriyor. Eserler arasındaki çok katmanlı referans ağlarına dayanan bir yerleşimle sunulan sergi, izleyicisine politik duyumlanma olasılıklarına dair umut vaaderken birlikte sıkışmışlığın verdiği çaresizlik hissi ve öfkeye de kulak veriyor.

4 Mayıs’ta açılacak sergiler 31 Temmuz’a kadar Şişhane’deki BüroSarıgedik|Display’de görülebilir. Hafta içi sabah 10’dan akşam 5’e kadar açık olan mekân Mayıs ayı boyunca Cumartesi günleri de gezilebilecek.

BüroSarıgedik Hakkında

Büro, 2017 yılında, galeri kültürünün dışında sanatçının ifadesine, üretimine ve temsiline odaklanan bir çalışma biçimi kurgulamak isteyen sanat yöneticisi ve küratör Esra Sarıgedik Öktem tarafından kuruldu. BüroSarıgedik piyasanın belirlemediği dinamiklerle hareket edebilen, kıvrak, sabit mekânın sınırlayıcılığı ve ekonomik baskısından arınmış alternatif bir çalışma biçimi ortaya koyuyor. İstanbul merkezli uluslararası bir kurum olan Büro sanatçılara daha fazla ve daha özgür dolaşım şansı sunmayı hedefleyerek müzeler, sanat kurumları, galeriler, koleksiyonlar, fuarlar ve tüm diğer muhataplar karşısında sanatçıyı temsil ediyor, sanatçıyla birlikte stratejiler geliştiriyor ve bunların uygulanmasında kolaylaştırıcılık yapıyor.


BüroSarıgedik

Evliya Çelebi Mah. Kıblelizâde Sok. No:5 Beyoğlu/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar