“Cadı Üçlemesi 15+” Belgeseli İlk Gösterimiyle 41. İstanbul Film Festivali’nde

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dair farklı biçimlerde, zamansız ve mekânsız şifa hikâyeleri anlatan üçlemenin ikinci filmi “Cadı Üçlemesi 15+ Cezaevinden Mektuplar”, 41. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışması kapsamında dünya prömiyerini yapacak! Destekçileri arasında Hazal Kaya, Burcu Biricik, Canan Ergüder, Aybüke Pusat gibi birçok ünlü ismin de olduğu “Cadı Üçlemesi 15+”in ilk gösterimi, 15 Nisan Cuma akşamı 19.00’da Sinematek/Sinemaevi’nde gerçekleşecek. Yönetmenliğini Ceylan Özgün Özçelik’in, yapımcılığını Armağan Lale’nin üstlendiği belgeselde başarılı oyuncular Hare Sürel ve Gülçin Kültür Şahin, kendilerine şiddet uygulayan kocalarını öldüren iki kadının mektuplara döktükleri hikâyelerine sesleriyle hayat veriyor.

Cadı Üçlemesi 15+
Cadı Üçlemesi 15+

Canına tak eden kadınlar cezaevlerinden yaraları ve şifaları haykırıyor, “Cadı Üçlemesi 15+” belgeseli onların haykırışlarını beyazperdeye taşıyor…

Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik’in, ortak teması kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet olan ve farklı formlarda farklı öyküler anlatan “Cadı Üçlemesi” projesi, bir belgesel ile biri kısa biri uzun iki kurmaca filmden oluşuyor. AB Temel Haklar Ajansı’nın 2014 tarihli araştırmasının sonuçlarına göre her üç kadından birinin 15 yaşından itibaren fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmasından yola çıkarak isimlendirilen, projenin ikinci filmi “Cadı Üçlemesi 15+”, kendilerine şiddet uygulayan kocalarını öldürmüş iki kadının öyküsünü anlatıyor. Aylin ve Havva evlerini, sevgiyi, öfkeyi, çocukluklarını, çocuklarını, düşlerini ve kâbuslarını paylaşıyor. Aylin ve Havva’nın mektuplara döktükleri duyguları aktarırken gerilimden deneysele türler arasında dolaşan “Cadı Üçlemesi 15+”, şiddetin zaman ve mekân tanımayan döngüsünde iki kadının “suçlu” bulunmasını sorguluyor. İki başarılı oyuncu, Hare Sürel ve Gülçin Kültür Şahin ise Aylin ve Havva’nın mektuplara döktükleri sesleri oluyor.

Önem Günal, Aybüke Pusat, Fadile Paksoy, Elif Yakarçelik, Emre Boncuk, Ceren Moray, Cemre Ebüzziya, İrem Sak, Ece Dizdar, Belçim Bilgin, Billur Arıkan, Gülhan Düzgün, Damla Sönmez, Canan Ergüder, Burcu Biricik, Hazal Kaya, Selen Şenay ve Hasibe Eren’in desteklediği belgeselin yapımcılığını Armağan Lale üstleniyor.

Yeni Film Fonu Prodüksiyon Desteği, Kültür Bakanlığı Belgesel Yapım Desteği ve Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı Desteği kazanan “Cadı Üçlemesi 15+”, 2020 yılında Antalya Film Forum’da ise Belgesel Work in Progress Ödülü’ne layık görülmüştü.

Cadı Üçlemesi 15+ Afiş
Cadı Üçlemesi 15+ Afiş

Filmada yapımı “Cadı Üçlemesi 15+ Cezaevinden Mektuplar”, İKSV’nin 8-19 Nisan 2022 tarihleri arasında düzenlediği 41. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışması kapsamında, 15 Nisan Cuma akşamı saat 19.00’da Sinematek/Sinemaevi’nde prömiyerini yapacak. Belgesel, 18 Nisan Pazartesi günü 16.00’da ise Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek. Festivalin tüm biletleri, Biletix’ten ve salonların gişelerinden temin edilebilir.

KÜNYE
Seslendirenler:
Hare Sürel, Gülçin Kültür Şahin
Yönetmen: Ceylan Özgün Özçelik
Yapımcı: Armağan Lale
Görüntü Yönetmeni: Gözde Koyuncu
Kurgu: Arzu Volkan
Ses Tasarım ve Miksaj: Fatih Rağbet, Eli Haligua
Müzik: Ekin Fil
Renk Düzenleme: Elif Tekneci
Görsel Efekt Sanatçısı: Halit Aktı
Prolog ve Arka Jenerik Tasarım: Selda Taşkın, Dilde Mahalli
İsim Afiş ve Broşür Tasarım: Dilde Mahalli
Yapım Şirketi: Filmada
Yapım Yılı: 2022

Ceylan Özgün Özçelik Hakkında

1980 doğumlu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 2002’de Best Medya’da çalışmaya başladı. Yaklaşık on dört yıl televizyon programcılığı ve sinema yazarlığı yaptı. 2003-2012 yılları arasında En Heyecanlı Yeri adlı ödüllü sinema programını hazırlayıp sundu. 2013’te Dikkat Çekim Var! adlı röportaj/anı kitabı yayımlandı. İstanbul Life, Altyazı, Sinema gibi dergilere yazılar yazdı. Müzikalden psikolojik drama farklı türlerde kısa filmler yazıp yönetti. Oscar ödüllü Melissa Leo’yla Oyunculuk, Adrienne Weiss’la Oyuncu Yönetimi, Francesca Jaynes’le Sinemada Koreografi ve Beden Hareketleri, Oscar adayı Stuart Dryburgh’le Görüntü Yönetimi, Londra Met Film School’da Yapımcılık dâhil birçok eğitim programına katıldı. Aralarında İstanbul, Adana, Ankara ve Antalya’nın da olduğu elliden fazla film festivalinde jüri üyeliği yaptı.

Yazıp yönettiği ilk sinema filmi “Kaygı / Inflame”, dünya prömiyerini 2017’de, Berlin Film Festivali’nde Panorama Special seçkisinde yaptı. SXSW’dan Gamechanger ödülüyle dönen film, Kanada’dan Meksika’ya, İtalya’dan Kazakistan’a beş kıtada, kırktan fazla uluslararası festivalde seyirciyle buluştu. BirFilm’in yapımcılığını üstlendiği, Blu TV’de yayınlanan internet serisi “7Yüz” adlı dizide Belçim Bilgin ve Tuğrul Tülek’in rol aldığı “Karşılaşmalar” adlı bölümü yönetti. 2018’de, yeni filminin senaryosuna çalışmak üzere, Medienboard konuk sanatçı programıyla Berlin’e davet edildi. “Cadı Üçlemesi” adını taşıyan yeni proje; kız çocuklarına ve kadına yönelik şiddete dair iyileşme öyküleri anlatıyor. Bir kısa film, bir belgesel ve bir sinema filminden oluşan “Cadı Üçlemesi”, aralarında Amerika’nın en yüksek miktarda film fonu sağlayan kurumu SFFILM’in de olduğu çeşitli fonlar tarafından desteklendi. Böylece SFFILM, tarihinde ilk kez Türkçe bir projeyi “Senaryo Fonu”yla desteklemiş oldu.

Armağan Lale Hakkında

Yeditepe Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. FİLMADA’yı kurmadan önce, CNN Türk dahil çeşitli haber kanallarında program ve belgesel departmanlarında çalıştı. 50 senelik geçmişe sahip yapım ve dağıtım şirketi Umut Sanat’ta prodüksiyon asistanı olarak görev aldı ve uluslararası CBS ve Carsey Werner gibi alanında tanınmış şirketlerin format temsilciliğini yaptı. Sinefilm bünyesinde yönetmen Pelin Esmer’le çalıştı. “Gözetleme Kulesi” filminde yardımcı yapımcı ve yardımcı yönetmen görevlerini üstlendi. Bir süre daha farklı yönetmenlerle uzun metraj kurmaca filmlerde yardımcı yönetmenlik yapmaya devam etti.

Lale, kolektif üretime açık yönetmenlere yol arkadaşlığı yapmak arzusuyla 2013 yılında FİLMADA’yı kurdu. Yapımcısı ya da ortak yapımcısı olduğu filmler Berlinale, SXSW, Karlovy Vary ve Sitges dahil birçok uluslararası festivalde gösterildi. Armağan, Avrupa Belgesel Birliği (DAE-Documentary Association of Europe) üyesidir.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar