"Boşluk" Sergisi, Çubuklu Silolar, Dijital Sanatlar Müzesi, 2024
"Boşluk" Sergisi, Çubuklu Silolar, Dijital Sanatlar Müzesi, 2024

Çubuklu Silolar’ın Dijital Sanatlar Müzesi “Boşluk” Sergisini Ağırlıyor

21 Kasım 2024

Son dönemde Beykoz’un kültür, sanat ve yaşam merkezine dönüşen Çubuklu Silolar’daki Dijital Sanatlar Müzesi, “Boşluk” sergisine ev sahipliği yapıyor! Işık, mekân ve boşluk arasındaki sonsuz gerilimi araştıran sergi, izleyiciyi de bu bağlamda bir yüzleşmeye davet ediyor. Serginin açılışı, 20 Kasım Çarşamba akşamı Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Oktay Özel gibi isimlerin de aralarında bulunduğu sanat, siyaset, iş ve medya dünyasından özel davetlilerin katılımıyla gerçekleşti. Açılışta konuşan Mahir Polat, Çubuklu Silolar’ın, halkçı belediyeciliğin çok başarılı bir örneği olduğuna dikkat çekti. İBB Miras ve İBB Kültür tarafından düzenlenen “Boşluk” sergisi, 23 Şubat 2025 tarihine kadar Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Kaderine terk edilmiş bir miras alanıyken İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla dünya çapında örnek teşkil edecek devasa bir kültür sanat alanına dönüştürülen Çubuklu Silolar, yeniden İstanbul’a kazandırıldı. Toplam alanı 20.000 m2’yi bulan Çubuklu Silolar artık Dijital Sanatlar Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesi, atölye, kütüphane, karşılama merkezi, sahne, gökyüzü çayırı, çocuk oyun alanları, kafe ve restoran gibi çok amaçlı birimleriyle İstanbulluları ağırlıyor. Kapılarını kültüre, sanata ve bilime açan bu tarihî alan, ziyaretçilerini yepyeni bir İstanbul deneyimi yaşamaya davet ediyor.

İstanbul’un endüstri mirasının önemli yapılarından olan Çubuklu Silolar’da yer alan Dijital Sanatlar Müzesi, “Boşluk” başlıklı yeni sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, ışık kavramına yalnızca bir aydınlanma aracı olarak değil; içinde yaşadığımız mekânı, zamanı ve hatta bireyin algısını yeniden şekillendirebilen bir güç olarak yaklaşıyor. Parçası olduğumuz modern dünyayı günden güne değiştiren teknolojik gelişmeler doğrultusunda ışığın bugünkü rolü nedir? Bizi kimi zaman gerçeklikten uzaklaştıran, kimi zaman da yepyeni bir gerçeklik inşa etmemize aracı olan ışık, sınırları nasıl belirliyor? Bilim ve teknolojinin dijital imge üretimine sonsuz patikalar açtığı günümüzde sanatsal anlamda nasıl bir yerde konumlanıyor?

Barış Çavuşoğlu, Berkay Tuncay, Buşra Tunç, ha:ar & Hakan Gündüz, MAOTIK & NikColk Void, media.tribe ve Meggie Weinheimer’ın ışık, mekân ve boşluk ekseninde ürettiği son dönem eserlerinden oluşan sergi, izleyiciye tüm bu soruların eşlik ettiği derinlikli bir keşif imkânı sunuyor. Sanatçıların 1930’lu yıllardan günümüze uzanan petrol depolarını mesken tutan ve boşlukla yakından ilişki kuran ışık temelli yerleştirmeleri, mekânın formunu yeniden şekillendirirken ona mimari anlamda yeni olasılıklar kazandırıyor.

“Boşluk” sergisi, 23 Şubat 2025 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde ziyaret edilebilir. Çubuklu Silolar’ın detaylı programı hakkında bilgi sahibi olmak için İBB Kültür sosyal medya hesapları ve kultursanat.istanbul adresi takip edilebilir; etkinlikleri için ücretsiz biletler ise İstanbul Senin uygulaması üzerinden alınabilir.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Halide Edib Adıvar
Önceki

Halide Edib’in İlk ve Son Romanı Bir Arada

Francesco Albano, El Monumental, Who Cleaned the Basement for Mr Antonio Vespucio Liberti?, 2022 - 2024
Sonraki

Francesco Albano’nun “Nehir Yatakları” Sergisi Öktem Aykut’ta

Kaçırmayın!

Altay Öktem

Şair Altay Öktem’den Ortaokul Öğrencileri için Şiir Kitabı

Ödüllü şair Altay Öktem‘in ortaokul öğrencileri için kaleme aldığı Renkleri
"MAN-LA"(Fotoğraf: Cem Çelik)

Yazmadan Yazılan Oyun: “MAN-LA” İzleyiciyle Buluşuyor

Türkiye’de ilk kez armağan ekonomisiyle tiyatro yapan ödüllü sanatçı kolektifi