Her sene farklı ülkeyle kültürel bağlar kurularak; genç sanat yazarlarının eğitimine ve görünürlüğünü artırmaya odaklı yazıhane projesini; Narmanlı Sanat bünyesinde hayata geçiren, aynı zamanda Narmanlı Sanat’ın kurucusu da olan Duygu Barlas’a sorduk.
Genç sanat yazarları için; umut, ilham ve yol olmasını umarız.
Keyifli okumalar.
Okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?
Bu sorunun cevabını en iyi beni tanıyanlar verecektir, fakat satırlar yettiğince kendimi tanıtmaya çalışayım. 93 senesinde İstanbul’da ressam olan Bilge Teyzem’in büyülü masallarına doğdum.
Uzun bir süre bu masalları gerçekmişçesine yaşadım, ardından kendi masallarımı anlatmaya başladım. Bu birikim aslında başka olasılıklara-hayatlara-dünyalara olan ilgimi tetikledi.
Dolayısıyla olabildiğince farklı kültürleri kişiler ve şehirler üzerinden deneyimlemeye çalıştım ve dünyanın İstanbul dışında 4 farklı şehrinde yaşadım.
Maastricht, Paris, New York ve Londra şehirlerinde sırası ile müzecilik, sanat tarihi ve edebiyat, plastik sanatlar, sanat piyasası üzerine aldığım eğitimler çok yönlü bir bakış açısına sahip olmamı sağladı. Burada derslerin içeriğinin yanı sıra derslerin aktarım biçimlerine de odaklandım. Bilgi en doğru şekilde nasıl aktarılmalı sorusunun cevabını aradım. Özellikle Hollanda’da tecrübe ettiğim eğitim sistemi benim çıkış noktam oldu.
Türkiye’ye dönünce de kültür-sanat çatısı altında çeşitli eğitim, gezi, açık hava seminerleri ve daha nicesine ev sahipliği yapan Narmanlı Sanat’ı kurdum.
Narmanlı Sanat bünyesinde kar amacı gütmeyen eğitim programları tasarlamak, olabildiğince insana dokunmak hayalim ve hedefim. Bu doğrultuda Fırat Arapoğlu’nun da desteği ile içeriğini tasarladığım bir sene süreli yazıhane projesini Hollanda Başkonsolosluğu’nun sponsorluğu ile hayata geçirdim.
yazıhane projesi nedir? Projenin amacı ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?
yazıhane, genç sanat yazarlarına odaklanan bir proje. Proje sanat yazarlarına bir sene süreli eğitim verirken görünürlük sağlamayı hedefliyor. Aynı zamanda yazarlar projeye destek fonu veren ülkenin sanat alanında çalışan/üreten kişileri ile bir araya gelerek kültürlerarası bir köprü oluşturuyor. Bu sebeple yazılarımızın bir kısmı İngilizce dilinde yazıldı veya İngilizce diline çevrildi. Bu dönem Joke de Wolf’un başkanlığını üstlendiği AICA Hollanda ekibinin gönüllü desteği ve kurmuş olduğumuz ilişkiler oldukça kıymetli oldu.
yazıhane’nin genç bireyleri yazmaya ve sanat alanında yazarak üretmeye davet eden bir misyonu olduğunu da anlıyorum. yazıhane için yaptığınız Açık Çağrı’ya pek çok sanat yazarı isim başvuruda bulundu. Seçilen isimlerle nasıl bir süreç izlendi?
Ayşegül Sönmez, Rahmi Öğdül ve Fırat Arapoğlu’nun jüri ve mentorluğunu üstlendiği projeye 108 başvurudan 6 kişi seçildi. Eleme süreci oldukça zorlu geçti, başvuran kişilerin metinleri tek tek incelendi ve projeye en uygun 6 kişi seçildi.
Eğitmenlerimiz Sanatatak Genel Yayın Yönetmeni Ayşegül Sönmez, akademisyen sanat tarihçisi, eleştirmen Fırat Arapoğlu ve akademisyen, sanat yazarı Rahmi Öğdül’den kendi uzmanlıkları doğrultusunda verdikleri eğitimlere ek olarak röportaj üzerine odaklandığımız Sinan Eren Erk ve Burcu Dimili’nin tasarladığı eğitimler oldukça faydalı oldu. Bu eğitimlerin dışında katılımcılar Narmanlı Sanat bünyesindeki tüm eğitimlere katılma hakkına sahip oldular.
Fakat projenin en önemli noktası sanat yazarlarının her bir yazısına eğitmenlerimiz ve AICA Hollanda tarafından revize verilmeseydi. Tasarlamış olduğum eğitim programı ile yolun başındaki bir sanat yazarının belki dört beş senede edinebileceği tecrübeyi yazıhane projesi ile bir seneye indirmiş oldu.
Proje süreci ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz yazıhane linkine tıklayabilirsiniz.
Bu sezon için seçilen 6 sanat yazarı kimdir? İlerleyen günlerde bu isimlerle ne tür bir çalışma içinde olacaksınız?
Bu sene Diren Demir, Oğuzhan İzmir, Gözde Mulla, Sinem Pehlivan, Arek Qadrra ve Ezgi Yurteri ile çalışmaktayız. Hocalarımız ve 6 kişilik yazar ekibimiz ile pandemi sebebiyle bir araya gelemesek de sanal mecralar üzerinden çok güzel dostluklar kurduk. Ekipteki herkes farklı ilgi alanlarına sahip olduğu için çok renkli bir bütün olduk.
Eğitimin amacı sanat yazarlarımızın yazıhane deneyiminden sonra sanat aktörleri ile sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilmeleri, Türkçe ve İngilizce dilinde yazı örnekleri sunabilmeleri ve tabii ki nitelikli yazılar ortaya koyabilmeleri için gerekli alt yapıyı vermekti. Bu doğrultuda yazarlarımızın kendilerine nasıl bir yol çizeceğini heyecan ile izleyeceğiz.
Yazarlarımızdan Oğuzhan İzmir ve Ceminay Kara “Meriç Nehri’nin Çok Bilinen Sırları” adlı kitap önerileriyle başvurup Borderless Art Book fonunu kazandı, bu gibi gelişmeler bizi çok mutlu ediyor. Eminim ki yazıhane ekibi ileride çok güzel işlere imza atacak ve adlarını sık sık duyacağız.
Sanat meraklıları yazıhane’yi neden takip etmeliler? Sanat adına yazıhane okurlara ne vermeyi arzuluyor?
Bu sene Hollanda Başkonsolosluğu sponsorluğu sayesinde Hollanda ile kültürel bir köprü kurmuş olduk. yazıhane’yi takip eden okuyucularımız eminim ki Hollanda odaklı sanat yazılarını fark etmiştir. Özetle merceğimiz her sene değişiyor. yazıhane günceli takip ederken sponsor ülke ile kültürel bağlar kuruluyor. Bir sonraki dönem için bizi oldukça heyecanlandıran bir ülke ile iletişim içerisindeyiz. 2021-22 dönemi bizler ve yazıhane okurları için oldukça heyecan verici bir sene olacağını söyleyebilirim.