Tasarımcı, tasarım sorumlusu, görselleştirme uzmanı, VR Dünya yaratıcısı, girişimci aynı zamanda fütürist isim Fırat Bekiroğlu ile oluşumu Türkiye’nin ilk 3D VR. galerisi Fi Art Gallery’yi konuştuk.
Kendinizi tanıtır mısınız?
“Fir’an-ı Kara” eserimin manifestosu kısmından kısaca bir betimleme ile cevap vermek isterim; “An’lar arasına sıkışmış renkli bir beden, renklerin mutluluk verici yalanları içerisinde kaybolmuş küçük boşlukta ki büyük bir hiçim”.
2014 Hacettepe güzel sanatlar resim bölümü mezunuyum. Henüz mezun omadan hayat beni dijital dünyanın içerisine sürükledi. 8 yıldır da iç mimarlık sektörünün içerisinde mekan tasarımcısı ve görselleştirme uzmanı olarak birçok projeye imzamı attım. 2016 yılı başlangıcı benim için büyük dönüm noktası oldu.
Her sanatçının bir problemi vardır, ben de kendime insan oğlunun bugüne kadar cevaplayamadığı soruları cevaplayabilmek adına büyük sözler vererek bu yolcuğa başladım. Sonucunda büyük bedeller ödedim ve birçok sevdiğim dostumu bu süreçte kaybettim.
Bunu başarabilmenin yolunun her rakama tek bir kavramsal karşılık ve renk tanımlamadan geçtiğine inanıyorum. Hayatımın her noktasına yansıyan dört yıllık bu sürecin ikinci evresine geçtim. Uzun bir yolculuk olacağı aşikar ama “sanat mutlaktır” diye iddia edebileceğim bir noktaya kadar geldim.
Kısaca zamanın aksine sanatın göreceli olmadığını kanıtlamak gibi zorlu bir misyonunu kendime yükledim.
Fi Art Gallery’nin oluşumundan bahseder misiniz? Sizi diğer galerilerden ayıran özellikleriniz neler?
360 Vr. Galeri fikri yıllar öncesinden hayata geçirmek için beklettiğim bir fikirdi. Malum salgın sebebi ile bu zor dönemde evinden çıkamayan insanlara kaliteli zaman harcayabilecekleri, süreçten etkilenen sanatçılara büyük imkanlar sağlayabileceği içinde hayata geçirmenin tam zamanı olduğunu düşünerek, ben de elimi taşın altına koydum ve çok kısa bir sürede fark yaratacak bir oluşum ile Fi Art Gallery’i hayata geçirdim.
Fi Art Gallery’i diğer galerilerden ayıran en büyük özelliği tamamen dijital oluşudur. Diğer galerilerin yapmış olduğu sanal turlarlar, panoramik çekim tekniği ile somut bir mekan üzerinden yapılıyor.
Burada mekan sıfırdan yaratılıyor, tasarlanıyor, 3d ortamda çiziliyor, her eser 3boyutlu ortamda modellenip görselleştiriliyor üzerine yazılım sürecinden geçiyor. Bu fark harcanan zaman ve emek açısından maliyeti yükseltse de, sanatçı tarafından eserin taşınması, kargolanması, çerçevelenmesi gibi maliyetlerini düşürüyor aynı zamanda eseri çok daha fazla izleyiciye ulaşıyor. Sanatçıların ekstra solo sergilerde kendi eserine uygun mekanlar yaratmamız gibi seçenekleri de olacak bu da var olan bir mekanda mümkün olmayacak bir fark yaratıyor.
Mekan olarak böyle bir girişimde bulunmanın riskleri var mı? Sanal ortamdaki yayın haklarının ihlaline karşı önlem alıyor musunuz?
Zaman ve maliyetleri yüksek bir girişim. Riskleri elbette ki var önlemlerimizi de alıyoruz.
3D VR. galeriniz Fi Art’ın ilk sergisinden bahseder misiniz? İzleyici nasıl bir ortamla karşılaşacak ve onları neler bekliyor?
İzleyiciyi 30 metre tavan yüksekliği ile 2 bin 350 metrekarelik geniş ferah bir mimari içerisinde karşılıyoruz. 360 derece sergiyi gezebilecekleri gibi eserlerin orijinal görsellerini bozulmadan büyük formatta inceleyip bilgilerine ulaşabilecekler. Bir ilki hep birlikte deneyimleyeceğimiz, keyifli bir ortam bekliyor. “12 Dilimlik Döngü” Sergimiz bir bütünün içerisinde yer alan parçaların birbirini ile bağlantısını ele alıyor, ve her parça (sanatçı) kendi içerisinde bütünden farklı parçaları (eserleri) barındırıyor olsa da bütüne hizmet ediyor. 12 saatlik gece-gündüz döngüsü, 12 aydan oluşan bir yıllık döngü gibi burada da izleyici o döngüyü deneyimleyebilecek.
Daha derin anlamı ile sergimizin manifestosu, izleyiciler sergi içerisinden bulup okuyabilecekler.
Serginiz için sanatçılara, sanal galeri ortamında sanal sergi açma fikri ile gittiğinizde ne gibi tepkilerle karşılaştınız? Onlar için de ilk sanal galeri tecrübesi oluyor değil mi?
Sanatçı arkadaşlarıma bu fikir ile gittiğimde çok olumlu, yapıcı ve güzel tepkiler aldım. Hepimiz bir ilki hep birlikte deneyimliyoruz. Bu süreçte yanımda olan sanatçı arkadaşlarıma destekleyici tutumları için çok teşekkür ediyorum. Çıkan sonuç kısa süreli beklentilerin üzerinde herkes çok memnun ve bu sürecin içinde yer almaktan mutluluk duyduklarını dile getirdiler.
3D VR. tasarımcısı olarak ileride sanal ortamda sergi açmak isteyen galeriler için de çalışma yapmak ister misiniz?
Şu an sanatçılar tarafından bir sonraki sergilere katılmak için büyük talep oluştu, henüz galerilerden bir talep yok olduğunda düşünür değerlendirim.
Sanal sergi gezme eylemimiz artmışken bu durumun gelecekte mekan olarak var olan galerilere zarar vereceği konusunda ne düşünüyorsunuz?
Mevcutta oluşan olumsuz şartlar altında iken sanal etkinliklerin artması çok doğal, bir çoğundan haberdar oluyorum ve takip etmeye çalışıyorum. Açıkça şunu söyleyebilirim, bir sanatçının eserinin görselini alıp başka bir platformda paylaşmak yenilikçi bir hareket değildir, o yüzden sürdürülebilir etkinlikler olarak görmüyorum. Olumsuz şartlar ortadan kalktığında bunlarında büyük oranda azaldığını göreceğiz.
Dünya’nın birçok ülkesi şu an endüstri ve teknolojide 4.0 dönemine geçmiş durumda. Şu an 5.0 döneminin nasıl olacağını ve bunu anlamak adına harıl harıl çalışan çok fazla ülke ve girişimci var. Bizim ülkemiz ise 3.0’a halen tam olarak geçmiş değil.
Önümüzdeki 10 yıllık süreç içerisinde teknoloji ve insan bilincinde yüksek bir sıçrama yaşanacağı aşikar “gerçeklik” algımız büyük oranda değişecek ve boyut atlayacağız. Bu süreçte işletmeler buna ayak uyduramaz ise her biri bunun zararı yaşayacaktır. Yakın gelecekte ise somut galerilerin bir zarar göreceğini düşünmüyorum. Ne kadar televizyondan maç izleyebiliyor olsak da bilet alıp stada gitmekten insanlar kolay kolay vazgeçmez.
Fi Art Gallery’de sadece sergiler mi olacak yoksa başka etkinliklere de yer verecek misiniz?
Fi Art Galler’i gözlerini yeni açmış bir çocuk diyebilirim, gelecek planlamalarına başladık. İleride izleyicilerin birbirleri ile etkileşime geçebilecekleri şekilde yeni sergiler ve farklı etkinlerde olacak.
Okuyucularımız ve sanat severler galerinize hangi platformlardan ulaşabilir ve serginizi izleyebilirler?
Sergimizi gezmek için; fiartgallery.com adresini ziyaret etmeleri yeterli.
Gençlerin yenilikçi ve üretken taraflarının sanatla buluştuğu ve sanat adına ilk olan Fi Art Gallery ile sanat galerisi piyasasına yeni nefes oldukları kanısındayım. Sanat severlerin sosyal medyaya daha da hapsolmuşluğuna muhtemelen pozitif yansımaları olacaktır. En azından sanata ulaşılabilirlik açısından sokağa çıkma zorunluluğu ortadan kalmış olacak. İlerleyen zamanlarda pozitif yansımalarını göreceğiz.