Portfolyo: Tuğba Kırallı

Tuğba Kırallı
Tuğba Kırallı

Fotoğrafa 2007 yılında başladı. Özcan Yurdalan, Merih Akoğul, Gültekin Çizgen, İzzet Keribar, Cenk Gençdiş’den fotoğraf eğitimleri aldı.

İlk kişisel sergisi “Bir Temsilin Hikayesi” 2017 yılında ArtLoft-Fototrek’te, 2018 yılında Trabzon 10.uluslararası sanat günlerinde sergilendi.

Bekir Tuğcu ile birlikte gerçekleştirdiği “Tersane-i  Amire” belgesel fotoğraf projesi 2010 yılında Uğur Varlı Sanat Galerisinde ve  Büyükçekmece Mimar Sinan Tarihi Kervansarayında sergilendi.

İfsak, Fotogen, Fototrek’te karma sergilere katıldı.

  • Fotoğrafları pek çok ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül ve sergilemelere layık görüldü.
  • Bekir Tuğcu ile ortak projesi “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası” 2012 yılında 6.Sami Güner Kupasını, “Bir Temsilin Hikayesi” projesi ile 2013 yılında İFSAK kupasını almaya hak kazandı.
  • 2013 Yılında AFIAP ünvanını aldı.
  • “Bir Temsilin Hikayesi” fotoğraf projesi İZ dergisinin 58 sayısında yayınlandı.
  • Kadir Has Üniversitesinde 2015 yılında “Fabrika Kızı”, 2016 “İstanbul’un Kadın Renkleri” belgesel fotoğraf projeleri kapsamında tekstil atölyelerinde çalışan genç kızlara ve göçmen kadınlara fotoğraf eğitimi verdi.
  • “Çocuk Boksörler” projesi 2012 Bursa Fotofest’te, “Bir Temsilin Hikayesi” projesi 2014 İstanbul Fotoğraf Festivali’nde, “Karadeniz Kadını” projesi 2018 Trabzon 10.Uluslararası Sanat Günlerinde diğer projeleri ise İstanbul ve Anadolu’nun çeşitli şehirlerindeki fotoğraf derneklerinde sunum ve söyleşi olarak fotoğraf sevenlerle buluştu.

İnternet Adresi: tugbakiralli
Instagram : tugbakiralli

“BİR TEMSİLİN HİKAYESİ”

Sahnede göz kamaştıran tütüleri, uçuşan kostümleri ile pointlerinin üzerinde danseden balerinler…  Rahatça oturduğumuz koltuklarda sahne ışıkları içinde keyifle ve hayranlıkla izlediğimiz temsiller..

Biz belgesel fotoğrafçılarının her zaman tek bir derdi vardır: Görünmeyeni görünür kılmak…
Bu temsillerin kahramanları nasıl hazırlanıyorlar? Neler yapıyorlar? Salonları yıkan alkışları duyana kadar geçen çalışma süreçleri nasıl geçiyor? Zihnimden geçen bu merak ve sorularla birlikte artık hangi kareleri hayata geçireceğime karar vermiştim.

2012 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünden ve baş kareograflardan aldığım özel izinle çalışmama başladım.

Bir temsile hazırlanmanın her safhasını adım adım gözlemleyip fotoğrafladım. Ter içinde kalan bedenleri, sakatlanmaları, pointlerinin içindeki acı çeken ayakları… Defalarca ve titizlikle tekrarlanan provaları, makyaj sırasını ve kuliste sahneye çıkmadan önce yaşadıkları sonsuz heyecanlarını. Perde kapandığında o yoğun alkış kulaklarına dolduğunda, o yorgun bedenlerine rağmen yüzlerindeki mutluluğu gördüm…
İşte benim projem de bu gördüklerimi belgeliyor.

Onların bir temsil gerçekleştirmedeki tüm zorluklarına paralel, benim işim de o kadar zordu. Konsantrasyonlarını dağıtmadan orada yokmuşum gibi çalışmayı başarabilmek pek de kolay değildi. Ancak zamanla sevgili balerin dostlarımla birlikte birbirimize alışarak bu güçlükleri yenip yolculuğumuza devam ettik.

Bu fotoğraf projesi,

İstanbul Devlet Opera ve Balesinin sahneye koyduğu,

-Hürrem
-Giselle
-Kuğu Gölü
-La Corsaire
-Uyuyan Güzel
ve Kremlin Ballet tarafından İstanbul’da sahnelenen,
-Swan Lake
temsillerinde beş yıl süreyle çekmiştir.


1984 Lovech doğumlu. Fotoğraf çeker, sanatsever.