Görmezden geldiğimiz, sanılanın aksine hayatlar // Eylül

Adı Eylül. Çocuk yaşta doğduğu bedene ait olmadığını hissetmişti. Biliyordu… Genç bir delikanlıyken kendi içinde tutsak olmuştu. Cesaretini topladı ve İstanbul’a istediği bedende, istediği hayatı yaşamak için evden kaçtı.

Görmezden geldiğimiz, sanılanın aksine hayatlar // Eylül
NİL HAS

Giriş paragrafım tanıdık gelmiş olmalı. Eylül’ün hikayesi de öyle: Tanıdık. Hayatlarını bildiğimizi sandığımız insanlardan biri Eylül. Oysa biz sadece sanabiliriz.

Eylül, pek çok trans birey gibi istemediği bir hayatın baş kahramanıydı. Bedeninin kendisine ait olması için tek başına bir savaşın içine girmişti. İstemeden bulaşmıştı seks işçiliğine. Diğerleri gibi…

Eylül, anlatacak hikayesi çok olanlardan.

Bastırılmış bir anne, kabadayı bir abi ve alkolik bir babanın erkek bedenindeki kız çocuğuydu. En zor anlarında ona destek olacak ve merak edecek kimsesi yoktu. Diğerleri gibi…

Dalları olmayan ağacın ona ne ifade ettiğini sorsanız; “babam” derdi. Çünkü baba var. Baba yok.

İstanbul’da, 46. sokakta bulunan tek odalı dairesinde çaresizliği ve yokluğu tek başına yüklenmiş biri Eylül. Bir gün penceresine konan güvercin ile kapısı çalındı. Fakat Eylül temkinli olmayı çok iyi biliyordu. Peki güvercin ne demek oluyordu? Karanlığı aydınlatan ışık olabilir miydi?

Görmezden geldiğimiz, sanılanın aksine hayatlar // Eylül
Eylül

EYLÜL:
Sakıp Sabancı Müzesi’nin, Sabancı Vakfı katkılarıyla düzenlediği açık hava etkinliği Müzede Sahne‘nin bu yıl ki oyunlarından biriydi. Başarılı oyuncu, yazar ve yönetmen Uğur Kanbay‘ın yazıp, yönettiği ve tek kişilik sahnelediği Eylül, izleyicisini duygu selinin içine çekiyor.

Eylül ancak cesur oyuncuların rolü olabilir. Rolüne sahip çıkan oyunculardan biri Uğur Kanbay. Önceki sezon rol aldığı “anne Yoksa Evde Kimse Yoktur” adlı oyunda da bu yüzden dikkatleri üzerine çekmişti. Eylül’ü içimize işledi.

Dekor için sahnede sadece birkaç aksesuar ve küçük bir koltuk tercih edilmişti. Eylül de öyle biriydi. Koca dünyada basit ve birkaç amaca hizmet eden insan olarak görülüyordu.

Eylül Cansın, Hande Kader ve diğerlerine…

2015 yılında, bir gece sabaha karşı 03:30’da, 23 yaşında, trans birey Eylül Cansın’ın İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nden atlayarak intihar ettiği haberi uzun süre haber programlarının konusu olmuştu. Uğur Kanbay, Eylül karakterini yaratırken trans birey Eylül Cansın’ın hayatından etkilenerek seks işçisi trans bireylerin hayatlarından yarattığı kurmacalarla oyunu kaleme almış.

Uğur Kanbay canlandırdığı Eylül rolüyle; Afife Tiyatro Ödülleri 2019, “Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı” , Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri 2019, “Üstün Akmen Genç Oyuncu Ödülü” , Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri 2019 “Yılın Umut Veren Erkek Oyuncusu” ödüllerinin sahibi oldu.

Sakıp Sabancı Müzesi’nin Müzede Sahne etkinliğinde izlediğim SFRPZTF yapımı Eylül oyununu ikinci kez izleyeceğime eminim. Kaldırılmadan önce sizin de muhakkak izlemenizi öneririm.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.