Gülay Özkan "Beni Benle Buluşturan" Tohum Sanat Alanı'nda
Gülay Özkan "Beni Benle Buluşturan" Tohum Sanat Alanı'nda

Gülay Özkan “Beni Benle Buluşturan” Tohum Sanat Alanı’nda

30 Mart 2024

Gülay Özkan’ın “Beni Benle Buluşturan” isimli kişisel sergisi 27 Nisan 2024 tarihine kadar Tohum Sanat Alanı’nda görülebilir.

Tohum Sanat Alanı, sahip olduğu ana sergileme alanına ek olarak, ”Tohumluk” adını verdiği deneysel nitelikli ikinci bir sergileme alanında, ağırlıklı olarak doğa ve ekoloji temalarına çok disiplinli bir pencereden bakan proje ve işlere yer veriyor.

Gülay Özkan "Beni Benle Buluşturan" Tohum Sanat Alanı'nda
Gülay Özkan “Beni Benle Buluşturan” Tohum Sanat Alanı’nda

Kürasyon ve Sergi Tasarımı: Tohum Kolektifi
Sergi Metni: Alev Çağlı
Sergi Kurulumu: Ersan Deveci
Grafik Tasarım: Hakan Kırdar

Gülay Özkan’ın uzun yıllar sürdürdüğü tüplü dalış deneyiminde yaşadığı bireysel varoluş, sanatçının kendisiyle ve doğayla yüzleşmesine aracılık eder. Sergide, denizlerin ev sahibi olan ‘Neptün Otu’, sanatçının pratiğinde merkezi bir rol oynuyor. Özellikle dünyanın akciğeri olarak kabul edilen bu bitki, 100 bin yıldan fazla yaşadığı düşünülen dünyanın en eski organizmalarından biri olarak biliniyor. Ayrıca küresel ısınma ile mücadelede ve deniz yaşamında hayati bir rol oynuyor. ‘Posidonia’ olarak da adlandırılan bu deniz otunun, metrekare başına neredeyse Amazon yağmur ormanlarının bir hektarı kadar oksijen sağladığı biliniyor. Gülay Özkan, çalışmasında akvaryum, kil ve buğday malzemeleriyle kurduğu düzenek içinde, Neptün Otu’nun doğal koşullarda ne kadar süre yaşayabileceğini deneyimlemek amacıyla bir enstalasyon hazırlıyor. Bu çalışma ile Özkan, ağaçlardan daha fazla karbondioksit depolayan mavi karbon ekosisteminin korunmasına dikkat çekiyor.

Covid-19 pandemisinin yarattığı izolasyon, sanatçıyı kendi bireyselliği ve varlık nedeni üzerine düşünmeye yönlendirmiştir. Stoacı felsefenin etkisi altında, tohumun varlık nedenini içinde gizleyen varoluşu sanatçının çalışmalarının temelini oluşturmuştur. Özkan, eserlerinde varoluşun deneysel bir serüvenini ele alırken, yumurta formunun varoluşun şekil değiştirmesini sembolize ettiği çalışmalarıyla, benlik kavramının evrimini görsel bir dilde sunuyor. Ayrıca sanatçı, yarattığı açık atölye ile sanat pratiğindeki süreci izleyicilerle paylaşmaya davet ediyor. Sergi süresince her hafta Çarşamba günü, Gülay Özkan, açık atölye aracılığıyla izleyicilerle buluşuyor.


Tohum Sanat Alanı

Yelaltı Mahallesi Park Sokak No: 8/5 Urla, İzmir

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Absürt Senfoni (Serkan Abeş)
Önceki

“Absürt Senfoni” Nisan Ayında Apartman Sahne’de

Okan Çil
Sonraki

Okan Çil’le “Peygamber” Kitabı Üzerine Söyleşi

Kaçırmayın!

Performatif Araştırma Yöntemleri Sergisi, 2023, 5541

DES544 ‘Performatif Araştırma Yöntemleri’ Sergisi Açıldı

İnci Eviner’in mentorluğunu üstlendiği, Heper Sayar’ın küratörlüğünü yaptığı ‘Performatif Araştırma
İnsanı Anlamak

“İnsanı Anlamak” Kitabı İkinci Kez Okurlarla Buluşuyor

Bugüne kadar yirmiyi aşkın eseriyle çok satanlar listesinde yer alan