Hakkı, Hikmet Kerem Özcan
Hakkı, Hikmet Kerem Özcan

“Hakkı” Vancouver Uluslararası Film Festivali’nde!

17 Eylül 2024

Kısa film ve belgeselleriyle tanınan genç yönetmen Hikmet Kerem Özcan’ın ilk uzun metraj filmi “Hakkı”, dünya prömiyerini Yunanistan’ın Patmosadasında düzenlenen 13. Aegean Film Festivali’nin resmi seçkisinde yaptı. Ardından Kanada’da gerçekleşen 2. Montreal Uluslararası Film Festivali’nde Onur Mansiyonu’na layık görülen film, 31. Oldenburg Uluslararası Film Festivali’nin ardından, Kuzey Amerika’nın önemli festivallerinden Vancouver Uluslararası Film Festivali 2024’ün Panorama bölümünde sinemaseverlerle buluşacak. “Hakkı”nın, dünya sinemasından öne çıkan örneklerin yer aldığı seçki kapsamındaki gösterimleri 26 ve 27 Eylül’de gerçekleşecek.

Mülayim ve sevecen bir adam olan Hakkı, ailesiyle birlikte tarihi bir Ege köyünde yaşamaktadır. Yakınlardakiantik kentin önünde heykelcikler satarak ve yerel turlara rehberlik ederek geçimini sağlar. Bir gün bahçesinde tesadüfen bulduğu tarihi bir eseri bir araba fiyatına satan Hakkı, daha sonra eserin gerçek değerinin çok daha yüksek olduğunu öğrenir ve çok daha fazlasını bulmak ümidiyle hem kendisi hem de ailesi için bedeli ağır, karanlık bir yolculuğa çıkar.

Başrolünü Bülent Emin Yarar’ın üstlendiği “Hakkı”nın oyuncu kadrosunda aynı zamanda Hülya Gülşen, Cem Zeynel Kılıç, Özgür Emre Yıldırım, Duygu Gökhan, Durukan Çelikkaya, Tuana Almacı ve Ahmet Kaynak rol alıyor. Yönetmen Hikmet Kerem Özcan’ın, bu filmi çekme fikrinin uzun yıllar önce işittiği ve zihnine yerleşen bir define hikâyesinden ilham alarak yazdığını söylediği film, İzmir Sinema Ofisi desteğiyle Ödemiş’te çekildi. Yapımcılığını Öykü Canlı (Yumurta Yapım), Hikmet Kerem Özcan(Circle Project), Zeynep Santıroğlu ve Alex Sutherland’in (AZCeltic Films) üstlendiği “Hakkı”, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da destek aldı. Görüntü yönetmenliğini Burak Baybars’ın, sanat yönetmenliğini Buket Kalyoncu’nun yaptığı filmin özgün müzikleri ise Ahmet Kenan Bilgiç’in imzasını taşıyor.

Hakkı”, Vancouver Uluslararası Film Festivali 2024’ün ardından yurt içinde ve dışında festival yolculuğuna devam edecek.

Hikmet Kerem Özcan

1991/İzmir. Türk sinemasının önemli isimlerinden eğitim aldığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümü mezunu. Birçok kısa film çekti. Profesyonel klip, reklam ve belgesel filmlerde yönetmenlik yaptı. “Hakkı”, ilk uzun metrajlı filmidir.

“Rastlaşma” – 2019(Kısa kurmaca) (Blu TV’de yayınlandı)
“Son Dizesiz Şiirler: Didem Madak” – 2017 (Orta metrajlı belgesel)
“Koridor” – 2017(Kısa kurmaca)
“Nijer” – 2016(Kısa deneysel)
-23. Adana Film Festivali, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması. 2016
“Helak” – 2015(Kısa kurmaca)
-15. Frankfurt Türk Filmleri Festivali, 7.Üniversitelerarası Kısa Film Yarışması, Birincilik Ödülü. 2015
-3. Ataşehir Ulusal Kısa Film Yarışması, Profesyonel Kategori, İkincilik Ödülü. 2015-23. Adana Film Festivali, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması. 2016

Yönetmen Görüşü

“Küçükken gerçek bir hikâye dinlemiştim, bahçelerinde define bulan ve o andan itibaren huzurları bir daha asla geri gelmeyen bir aileyle ilgiliydi. İnsanın, hayatın birdenbire sihirli bir şekilde değişebilme ihtimaline duyduğu tutku beni hep etkiledi. Bu temayı hep dramatik ve anlatılmaya değer buldum .‘Sadece kendimi tanıyarak tüm insanlığı tanıma fırsatına eriştim,’ diyen Çehov gibi ben de bu projeyi yazarken kendimi tanımaya, bilinçaltımın açgözlü ve zayıf yönlerini kapsamlı bir şekilde analiz etmeye çalıştım. İnsancıl biri olan Hakkı’nın kazanma hırsı ile elindekileri ve benliğini kaybetmesinin hikâyesinin anlatıldığı bu projede birçok insanın da kendi benliklerinden bir parça bulacağını düşünüyorum.”

Künye

Yazan ve yöneten: Hikmet Kerem Özcan
Oyuncular: Bülent Emin Yarar, Hülya Gülşen, Cem Zeynel Kılıç, Özgür Emre Yıldırım, Duygu Gökhan, Durukan Çelikkaya, Tuana Almacı ve Ahmet Kaynak
Görüntü Yönetmeni: Burak Baybars
Sanat Yönetmeni: Buket Kalyoncu
Kostüm Tasarımcısı: Duygu Gürbüz
Kurgu: Tatlıhan Tuncel, Hikmet Kerem Özcan
Özgün Müzik: Ahmet Kenan Bilgiç
Yapımcılar: Öykü Canlı (Yumurta Yapım), Hikmet Kerem Özcan (Circle Project), Zeynep Santıroğlu ve Alex Sutherland (AZ Celtic Films)
Dram, 94 dk., 2024 yılı, Türkiye Yapımı
Türkçe (İngilizce altyazılı)

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Ilgaz Gürün, Budalayı İzlerken, 2024, tuval üzerine yağlıboya ve pastel, 230 x 100 cm
Önceki

Pi Artworks’den Grup Sergisi: Yine Boya 2

Melikşah Altuntaş
Sonraki

“Genç Salı”da Sinema Sohbetlerinin Konuğu: Melikşah Altuntaş

Kaçırmayın!

Son Dönemin En Etkin Projelerinden "OLTA DAYANIŞMA" Söyleşisi

Son Dönemin Etkin Projesi “OLTA DAYANIŞMA” Söyleşisi #1

Pandemiyle birlikte müzisyenlerin sıkıntılarının daha da arttığı kötü bir ortamda
Bugünü Resmetmek Sergisi ( Fotoğraf: İmge Tan )

Bugünü Resmetmek Sergisi Üzerine

Beyoğlu’nda Galatasaray’daki Yapı Kredi Kültür binasında 11 Ağustos’a kadar devam