Hangi İnsan Hakları? Film Festivali 9 Aralık’ta Başlıyor

Yalnız Meşeler / Lonely Oaks
Yalnız Meşeler / Lonely Oaks

9-13 Aralık 2023 tarihlerinde 13’üncüsü gerçekleşecek olan Hangi İnsan Hakları? Film Festivali‘nin odağında kent, barınma, çevre ve mahpus hakları var. Beyoğlu Sineması, Aynalı Geçit ve Postane’de gerçekleşecek festivalin tüm etkinlikleri ücretsiz.

Documentarist tarafından düzenlenen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 09-13 Aralık 2023 tarihlerinde 13’üncü kez seyircisiyle buluşuyor. Dünyanın pek çok ülkesinden ve Türkiye’den insan hakları ihlâlleri ve mücadelelerini konu alan filmlerin buluşacağı festivalin bu yılki ana teması “Kent ve Barınma Hakkı”. Beyoğlu Sineması, Aynalı Geçit ve Postane‘de gerçekleşecek festival programında Bangladeş’ten İtalya’ya, Danimarka’dan Lübnan’a, Brezilya’dan İrlanda’ya, Almanya’dan Küba’ya, Filistin’e kadar 30’dan fazla film yer alıyor.

Kent ve Barınma Hakkı temalı filmler arasında Şubat depremlerinin ardından Hatay’da yerel halkın kentine sahip çıkma çabasını anlatan İmre Azem’in “Hatay: 17-24 Nisan 2023” adlı belgeselinin devamı olarak çektiği “Hatay: 1- 11 Eylül 2023”ün ilk gösterimi festival kapsamında gerçekleşecek. Deprem sonrası Türk Tabipleri Birliği’nin bölgede yürüttüğü çalışmaları konu edinen Sibel Tekin’in yönettiği “Duvarsız Odalar: Dayanışmadan Süzülen Umut’’ da bölümde öne çıkan yeni filmler arasında. Festivalde ayrıca, çeşitli sivil toplum örgütleri, bu alanda çalışan hak savunucuları ve barınma hakkı için mücadele eden yerel inisiyatiflerin katılımı ile “Kent ve Barınma Hakkı” temalı bir forum da düzenlenecek. Dublin’de folk müzik kültürünün yaşatıldığı bir mahallenin tarihi dokusu ve ünlü pub’ları ile birlikte kentsel dönüşüme kurban gitmesini anlatan Luke McManus’un “The North Circular’’, Amazon’un kıyısındaki yerel halkın yüzen evler üstünde ördüğü yaşam kültürü ve alternatif yaşama şeklini anlatan Danielle Khoury Gregorio’nun yönettiği “Amazon Sularında Yaşam”, Bangladeş’in günümüzdeki kaotik, plansız betonarme başkenti Dakka ile yönetmen Mehedi Mostafa’nın geçmişte kalan pastoral çocukluğunun çarpıcı karşıtlığını şiirsel bir üslupla anlatan “Beton Ormanında Düşler”, Havana’da, golfle bağlantılı bir turizm projesi yüzünden yerlerinden edilen aileleri anlatan Karel Ducasse Manzano’nun “Geleceğin Cenneti’’ adlı belgeseller de bu seçkide gösterilecek.

Mahpus sayısının her geçen yıl arttığı Türkiye’de hapishanelerin uluslararası standartlar ve insan hakları uygulamaları ile olabildiğince uyumlu hale getirilmesi için uğraş veren Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ile ortaklaşa hazırlanan “Mahpus Hakları İnsan Haklarıdır” adlı bölümde gösterilen filmlerden biri Lübnan’dan. Zeina Daccache “Şehrazad’ın Günlükleri”nde 2012’de Beyrut’ta bir kadın hapishanesinde drama terapisi gören kadın mahpusların iç dünyalarını yansıtırken Arap dünyasında kadınların hangi haklardan yoksun olduklarını da vurguluyor. Grönland’da dünyanın en yüksek güvenlikli ve en güzel manzaralı hapishanesinin inşa edilme sürecini anlatan “Görünüm’’de, Danimarkalı yönetmen Ole Stenum ve mahpuslar güzel bir manzaraya bakmanın belki de verilebilecek en kötü ceza olabileceğini sorguluyorlar. Festival kapsamında 9 Aralık Cumartesi saat 15:00’te Aynalı Geçit’te “Mahpus Hakları İnsan Haklarıdır” başlıklı bir de forum düzenlenecek. Forum, Büşra Taşkıran’ın “Elimi Bırakma” adlı belgeselinin gösteriminin ardından yönetmen Büşra Taşkıran, mahpus yakını Songül İlker, akademisyen Dr. Yonca Güneş Yücel ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı avukat Gülseren Yoleri ve CİSST temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek. .

Festival programının önemli başlıklarından biri de, Documentarist ile ortaklaşa hazırlanan ve önümüzdeki bir yıl boyunca sekiz farklı kenti dolaşacak olan ‘’Başka Dünya Yok!’’: Gezici Ekolojik Belgeseller Gösterimleri. Kilian Kuhlendahl, Fabiana Fragale ve Jens Mühlhoff’un ortaklaşa yönettikleri, sinema öğrencisi ve aktivist Steffen Meyn’in Almanya’daki Hambach Ormanı’nın olaylı işgalini belgelediği kamera kayıtlarından oluşan film “Yalnız Meşeler”, Steffen Krones’in Kuzey Okyanusu’nda Norveç’in en uzak adalarından birinde karaya vuran bir Alman bira şişesinin izini sürdüğü “Kuzey Akıntısı’’, Liliana Colombo’nun insanlığın eriyen buzullara ve dünyanın yaklaşan sonu karşısındaki kayıtsızlığına ironi ile yaklaştığı “İcemeltland Park” bu seçkinin filmleri arasında izlenebilir. ‘’Başka Dünya Yok!’’: Gezici Ekolojik Belgeseller Gösterimleri programı Avrupa Birliği CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı desteğiyle hazırlandı.

İçtiğimiz sudan soluduğumuz havaya kadar varlığını bildiğimiz mikroplastikleri irdeleyen “Kuzey Kutbu’ndan Türkiye’ye Mikroplastikler” başlıklı forum da Özyeğin Üniversitesi’nden Dr. Mine B. Tekman ve Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu’nun katılımı ile 13 Aralık saat 19:00’da Postane binasında gerçekleştirilecek.

Festivalde iki de özel gösterim yapılacak: Belmin Söylemez’in ilgiyle karşılanan son filmi “Ayna Ayna” ile yakın zamanda yitirdiğimiz sevgili dostumuz görüntü yönetmeni İlker Berke anısına gösterilecek olan Güliz Sağlam’ın yönettiği “Tepecik Hayal Okulu” belgeseli.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, Avrupa Birliği Culture Civic Kültür Sanat Destek Programı, Goethe Enstitüsü ve Tarabya Kültür Akademisi işbirliği, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), The Sigrid Rausing Trust, 1+1, Bianet ve Manifold’un medya ve içerik desteği ile düzenlenen 13. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali‘nin tüm gösterim etkinlikleri Beyoğlu Sineması, Aynalı Geçit ve Postane‘de ücretsiz olarak izlenebilir.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.