İpek Taşdan, Sıfır Noktasındaki Kadın
İpek Taşdan, Sıfır Noktasındaki Kadın

İpek Taşdan Yorumuyla: “Sıfır Noktasındaki Kadın”

9 Şubat 2025

Duende Tiyatro ilk gösterimini 2019 yılında yaptığı ancak pandemi koşulları nedeniyle durdurmak zorunda kaldığı “Sıfır Noktasındaki Kadın” oyununu yeniden sahneliyor. Duende Tiyatro, bu önemli eserin barındırdığı ve hala güncelliğini koruyan, kadın hakları, çocuk hakları, erkek şiddeti, ekonomik eşitsizlik, adaletsizlik gibi tartışmaları ele almayı tarihsel bir sorumluluk olarak görüyor.

Neval El Seddavi’nin Kanatır cezaevinde -bir görüş vaktinde- hayatının son anlarına tanıklık ettiği Firdevs’in öyküsü -bir oyun zamanında- seyirciye açılıyor. Sondan bir önce; “kimsenin bilmediği o yere” gitmeden önce, kalabileceği tek yer olan bir belleğe emanet edilen bir yaşam öyküsü… Firdevs, gökyüzünden ansızın düştüğü ya da yerin yedi kat altından çıktığı bir çölde… Bu çöl bize uzak yakınlıkta…

İpek Taşdan’ın sahneye uyarlayarak oynadığı “Sıfır Noktasındaki Kadın” 20 Şubat saat 20.30’da Kadıköy Eğitim Sahnesi’nde… Oyunun hareket tasarımı Ufuk Şenel, dramaturjisi Evren Erbatur, sahne ve kostüm tasarımı Maryam Soudbar, ses tasarımı Ömer Sarıgedik ve ışık tasarımı Alev Topal imzası taşıyor, yönetmen yardımcısı Ümit Aydın.

İnsan iki kez doğabilir mi? Ömrünü, bedenini, benliğini avucuna alan tüm güçleri aşıp kendine bir beden, bir benlik yaratabilir mi? Bu bedenin, bu benliğin de ötesine geçebilir mi? Küçüklüğünden beri merak dolu sorularla hayatı anlamlandırmaya çalışan Firdevs yaşadığı toplumun erkek egemen baskısını iliklerine kadar hissedecek ve bir hapishanede ölümü beklerken bulacaktır kendisini. Ne var ki bu, Firdevs’in maskeleri, ikiyüzlülüğü, yaptırımları ve iktidar oyunlarını bozup örtbas edilmiş gerçeği ortaya çıkartarak, özgürlüğüne sahip çıkmasını engellemeyecektir.

Neval El Seddavi’nin kaleminden bize ulaşan “Sıfır Noktasındaki Kadın” 1977 yılında yazılmıştı. O günden bugüne, hepimizin yüzleşmesi gereken gerçekler Firdevs’in ‘gerçek öyküsü’ ile ortaya dökülüyor. Yönetmen ve oyuncu İpek Taşdan tiyatral düzlemde “gerçek karşılaşma” anına taşıdığı bu öyküyü seyircisiyle paylaşmayı bekliyor.


Kadıköy Eğitim Sahnesi

Caferağa, Moda Cd. No : 117/1, 34710 Kadıköy/İstanbul

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Okyanusların Mirası
Önceki

“Okyanusların Mirası” Memorial Sanat Galerisi’nde

Erdi Koç
Sonraki

Portfolyo: Erdi Koç

Kaçırmayın!

Yunus Çermik

“Buluştuğumuz Yer Burası” Sergisi Açıldı

SZ Art Services, 29 Eylül – 20 Ekim 2023 tarihleri
Rezzan Gümgüm, Kenarda Hazinelerim Var, Kenardan Toplanmış Nesne ve Bitkiler 2021 Farklı boyutlarda plastik poşet içinde buluntu fişleri ve nesneler. (ayrıntı) Sanatçının izniyle.

Kent Hafızasının Saklı Hazineleri // Özlem Tekdemir

Yaşamını anılarla inşaa eden insan ve onun yerleşik hayata geçişten