İstanbul Modern’den ”Misafirler: Sanatçılar ve Zanaakârlar” Sergisi

İstanbul Modern’in İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle Ekim 2018’de hayata geçirdiği Uluslararası Misafir Sanatçı Programı, sanatçı asistanlığını Melodi Gülbaba’nın yaptığı ve Öykü Özsoy ve Ümit Mesci küratörlüğünü üstlendiği, dünyanın farklı coğrafyalarından on sanatçıyı, İstanbul’daki zanaatkârlarla 26 Şubat-23 Ağustos 2020 tarihleri arasında bir araya getiriyor.

Ebru yapımı, yazma sanatı, ahşap oyma, nakış ve yorgancılık, metal gibi farklı alanlardaki zanaatkârlarla çalışan misafir sanatçıların eserlerinden oluşacak sergi, sanatçı ve zanaatkâr kavramlarını yanyana getirerek ortak alanda üretme ve paylaşımın meyvelerini izleyicisine sunacak.

Türkiye’nin kültürel değerlerini günümüze ait yorumlarla yeniden düşünmek ve deneyimlemek amacıyla davet edilen sanatçılar, İstanbul’daki farklı zanaatlar üzerine araştırma yaptılar ve birlikte çalışmayı seçtikleri zanaatkârların atölyelerinde yeni yapıtlar ürettiler. Bu yapıtlar, ”Misafirler:Sanatçılar ve Zanaatkârlar” sergisinde ilk defa gösteriliyor. Sergi, üretilen yeni yapıtların yanı sıra, sanatçıların İstanbul’daki araştırma ve üretim süreçlerini, kentte etkileşime geçtikleri, ilham aldıkları kaynakları, birlikte çalıştıkları zanaatkârlar hakkında bilgileri de ziyaretçilerle paylaşıyor.

İstanbul’da misafir olan sanatçılarla, kentin yüzyıllardır süregelen üretim kültürünün en önemli yapı taşlarından olan zanaatkârların birlikte geçirdikleri sürede edindikleri deneyimleri odağına yerleştiren sergi, aynı zamanda sanat ve zanaat arasındaki ilişkiyi ve geçirgenliği de inceliyor. Bir ihtiyacı karşılamaya yönelik ürünün el becerisi ve hüner sonucu üretilmesi olan zanaat ile sanatçının özgün fikrini hayata anlam katmak üzere üretmesine dayanan sanat arasındaki ilişki sergideki yapıtlarla görünür kılınıyor. Ayrıca, İstanbul’un zengin zanaat mirasına vurgu yapmak üzere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyonundan ve Harbiye Askeri Müze’den ödünç alınan objeler ve tarihi eserler, yapıtların üretilmesinde sanatçıların etkilendikleri zanaatlara örnek olarak sergide yer alıyor. Bunlarla beraber, her bir sanatçı ve zanaatkârla yapılan, projedeki araştırma ve üretim dönemlerini belgeleyen videolar da sergide ziyaretçilerle buluşacak.

Metal sıvama ustasından yorgancıya uzanan zanaat kültürü

Uluslararası Misafir Sanatçı Programı süresince sanatçılara eşlik eden metal ustası Artin Aharon, metal sıvama ustası Lokman Çilingir, döşeme ustası Abdullah Doğan, heykeltıraş Betina Hobeş, ebru ustası Nesime Kantar, yorgancı Abdullah Karahan, nakışçı Özgü Karcı, yazma ustası Veliye Martı, halı üreticisi Erhan Ör, metal dövü ustası Zeki Topbaş ve marangoz Gökmen Uzun da İstanbul’un köklü zanaat kültürünün tanıtımına katkı sağlıyor.

Sanat ve zanaat yolculuğunu belgeyelen videolar

Sergide, Uluslararası Misafir Sanatçı Programı’nın farklı aşamalarını belgeleyen videolar da projenin arka planını görünür kılıyor. Sanatçıların araştırma gezileri ile zanaatkârlarla birlikte yürüttükleri üretim süreçleri, video söyleşiler aracılığıyla sanatseverlere sunuluyor. İstanbul’un kent merkezinde hâlâ varlığını sürdüren zanaat atölyeleri ve bu üretim kültürünün devamlılığını destekleyen diğer aktörler de bu kapsamda İstanbul Modern’de izleyiciyle buluşuyor.

Sergi için Türkçe-İngilizce olarak çift dilli hazırlanan katalogda, serginin kavramsal çerçevesini anlatan küratöryel metinle beraber, proje danışmanı, mimar ve akademisyen Aslı Kıyak İngin’in İstanbul’daki zanaat mahalleleri ve üretim kültürüyle ilgili yazısı da yer alıyor. Katalog ayrıca, sergideki sanatçılarla ilgili metin, fotoğraf ve görsellere de yer veriyor.

Sanatçılar: Faig Ahmed, Rana Begum, Benji Boyadgian, Rodrigo Hernández, Servet Koçyiğit, Outi Pieski, Randi & Katrine, Wael Shawky, Jorinde Voigt


İstanbul Modern

Asmalımescit Mahallesi Meşrutiyet Caddesi, No:99 34430, Beyoğlu/İstanbul


Salı,Çarşamba,Cuma,Cumartesi 10.00-18.00/Perşembe 10.00-20.00/Pazar 11.00-18.00

Müze Pazartesi günleri kapalıdır.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.