Kemal Aslan’dan Yeni Kitap: Sevda ve Ayrılık Şarkıları

Sevda ve Ayrılık Şarkıları
Sevda ve Ayrılık Şarkıları

Gazeteci- şair Kemal Aslan son bir yıldır yazdığı güftelerini “Sevda ve Ayrılık Şarkıları” isimli yeni kitabında topladı. Artshop yayınlarından çıkan kitapta 24 şarkı bulunuyor.

Gazeteci-şair Kemal Aslan, son bir yılda yazdığı güftelerini “Sevda ve Ayrılık Şarkıları” kitabında topladı. Kemal Aslan, yeni kitabının “Sevda ve Ayrılık” olmak üzere iki bölümden oluştuğunu ve toplam 24 şarkı sözü içerdiğini belirtti. Aslan sözlerine şöyle devam etti: “Sevda ve Ayrılık Şarkıları, şarkı sözlerini kaleme aldığım ikinci kitabım. Bu kitabım âşık olan birinin karşılaşabileceği insani durumlara -coşku, neşe, beklenti, ümit, huzur, güven, şaşkınlık, hüzün, keder, yalnızlık, kızgınlık, öfke, nefret, vb. insani duygulara- işaret ediyor. Bence aşk, bir ateşte yanmadır. Yakan bazen yaktığını bilmez ve yanan ateşin harında kavrulur. Aşk, her zaman özneler arası etkileşim sonucu gerçekleşmez. Bazen tek yanlıdır. Ya da yanan işaretleri kendine göre yorumlar. Goethe’nin sözü bu noktada geçerlilik kazanıyor: “Ben beni seviyorsam bundan sana ne”. Aşık olan karşılığını bul(a)madığı ama bulmayı beklediği zamanlar da olabilir. Sevda ve Ayrılık Şarkıları tam da bu duygu durumlarına denk gelmektedir.”

Kemal Aslan’ın, bu eserinin Sevda Şarkıları adını taşıyan ilk bölümünde aşkın dönüştürücülüğü, âşık olunan kişinin yanında duyulan mutluluğun yol açtığı hallerin yanı sıra ateşi yakanın her davranışına nasıl farklı anlamlar yüklenebildiği, sönümlenecek bir durumun nasıl daha fazla harlanabileceği aktarılmaktadır. Kitapta kırık bir kalbin yeniden nasıl atabileceğini, bir aşığın en küçük bir izde yanmasına nasıl haklılık bulabileceğini ve imkânsızlığı bilinen aşkın mümkünlüğünü içeren güftelere yer alıyor.

Ayrılık Şarkıları adını taşıyan bölüm aşkın yanılsama olarak nasıl başlayabileceği, var olan gerçeklik karşısında aşığın üzüntüsüne de yer vererek başlıyor. Aşkın her zaman mutluluk değil; keder ve hüzün de içerebildiği, aşığın nasıl darmadağın hale gelebildiği, yaşananlara rağmen âşık olunanın unutulmayacağı, yaşanamayanların ağırlığını hissettiren güfteler yer alıyor bu bölümde. İmkânsız bir aşkın aşıkta yarattığı ikilemler, aşığın karşılık bulmayan duygular nedeniyle kendine gösterdiği tepki, en olumsuz bir durumda aşığın nasıl incinebileceği, hissedilen yalnızlığın nasıl aşılabileceği, vedalaşmak kolay olmasa da vedasız da olunamayacağına yer veren şarkı sözleri de bulunuyor.

İllüstrasyonlarını Polat Canpolat’ın yaptığı Artshop yayınlarından çıkan, 56 sayfadan oluşan “Sevda ve Ayrılık Şarkıları” adını taşıyan eser kitapçılarda ve online satış noktalarında.

Kemal Aslan Hakkında

1956 yılında İstanbul’da doğan Kemal Aslan, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. İ.İ.T.İ.A. Gaz. Halk. İlş. Y.O’dan 1977 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1978 yılında Akşam Gazetesi’nde başlayan Aslan, 1980’den itibaren 31 yıl TRT’de muhabir ve editör olarak çalıştı. Akademik ortamda önce gönüllü olarak (1994-2003) MİHA (Marmara İletişim Haber Ajansı’nda) daha sonra (2000-2010) Marmara İletişim Fakültesi’nde ders saati ücretli olarak çalıştı. 2012 yılından itibaren doktor öğretim üyesi olarak önce İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, sonra Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde çalıştı. 2016 yılından bu yana Haliç Üniversitesi’nde görev yapıyor.

2002’den başlayarak haberciliğin farklı alanlarında üçü akademik ortamda yaptığı tezlere dayanan 8 kitap yazdı. Çocukluğundan beri sanatsal ifade tarzları ilgisini çeken Kemal Aslan’ın Tarih Siz Aşk (1993), Dilim İmla (1998), Yoksun (1998), Kimim (1998), Barbalar Çağı (2021), Sesini Arayan Şarkılar (2022) adını taşıyan şiir kitapları bulunuyor.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar