Melek Anqi "Hiromita"
Melek Anqi "Hiromita"

Melek Anqi Resim ve Heykelleriyle 18. Contemporary Istanbul’da

12 Eylül 2023
Melek Anqi “Hiromita” koleksiyonu
Melek Anqi “Hiromita” koleksiyonu

Uzakdoğu kültüründen ilham alan popüler kedi karakteri Hiromita ile tanınan Türk-Tayvan kökenli çağdaş sanatçı ANQI (Melek Anqi), sevilen kedi karakteri Hiromita’yla 18. Contemporary Istanbul’da! ANQI, bu yıl Tersane Istanbul’da 26 – 27 Eylül’de ön izlemeye; 28 Eylül – 1 Ekim tarihlerinde ise genel ziyarete açık olan fuarda, vahşi ve sevimli kiremit kedisi Hiromita’nın resimlerinin yanı sıra ilk kez sergilenecek heykellerini de sanatseverlerle buluşturacak. ANQI’nin Contemporary Istanbul’a özel Hiromita seçkisi, Güney Koreli AB Gallery Korea’nın T8 – 05 no.lu standında ziyaret edilebilir.

Çocukluğu Tayvan’da ve Türkiye’de geçen, yüksek lisansını ABD’nin Yale Üniversitesi’nde tamamlayan ANQI’nin (Melek Anqi) yarattığı Hiromita karakteri, Çin’de çatılara konulan, kötülükleri yediğine ve evlere şans getirdiğine inanılan “kiremit kedisi/wamao” heykellerinden ve çocukluğunda Tayvan’da Çince öğrendiği çizgi romanlardan ilham alıyor. Çin’deki bu inanışı yorumlayan sanatçı, ürkütücü dişleriyle modern hayatımızın oluşturduğu içsel boşluğu yiyip bitiren, sevgiyi ve bağ kurmayı geri veren kaplan ruhlu bir kedi resmediyor. Hiromita karakteri aracılığıyla izleyicileri, başkalarının kabulüne boyun eğmeden kendi bireyliklerini benimsemeye ve kendi benzersizliklerini kutlamaya teşvik eden ANQI’nin eserleri, her birimizi eşsiz ve güzel yapan şeyin farklılıklarımız olduğunu vurguluyor. Sanatçının eserlerinde tekrarlayan çehre ve kompozisyon kabul görmek için kendini şekilden şekle sokmamayı, değişken renk ve malzeme kullanımı ise kendini de farklılıklarıyla paylaşmayı ve kendine ait olmayı temsil ediyor.

Eserlerinde popüler kültüre ve analitik psikolojiye atıfta bulunan ANQI’nin çalışmalarında antik Yunan felsefesi, Orta Amerika şamanik öğretileri, arketipsel psikoloji, Çin kültürü, Japon çizgi romanları gibi farklı etkiler görülüyor.

Hem geleneksel hem de dijital teknikleri kucaklayan ANQI‘nin eğlenceli tarzı, Asya ve Batı kültürünü sentezleyerek görsel olarak çarpıcı ve çağrıştırıcı parçalar ortaya çıkarıyor. Etkileyici karakteri Hiromita’yı dijital resim/NFT, karışık teknik resim, heykel gibi farklı formlarda işleyen ANQI, yolculuğuna dijital resim olarak başlayan Hiromita’nın önce karışık teknik fiziksel resimlere, ardından çeşitli malzemelerle heykele evrilmesini, insanın kendi özüne dönüp o özü dünyayla buluşturma serüvenine benzetiyor.

Karışık teknik resimlerinde cesur renkler ve beklenmedik malzemeler kullanan sanatçı, heykel formundaki Hiromita’ların üretimine ise 2023 ikinci yarısında başladı. ANQI, Hiromita’nın heykel formuyla, özdeki potansiyeli, kişiye özgün ve biricik olan arzuyu ve yaratıcılığı gerçekleştirebilmeyi görselleştiriyor. Contemporary Istanbul’da son dönem Hiromita resimleriyle birlikte yer alacak olan Hiromita heykelleri, ilk kez bu fuarda sergilenecek.

18. Contemporary Istanbul kapsamında AB Gallery Korea’nın T8 – 05 no.lu standında sanatseverlerle buluşacak olan ANQI, 2024 yılının bahar aylarında ise Seul başta olmak üzere Güney Kore’de çeşitli Hiromita sergileri gerçekleştirecek.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Huri Kiriş, "Kağıt Üstünde Ütopya"
Önceki

Huri Kiriş “Kağıt Üstünde Ütopya” SEKA Kağıt Müzesi’nde

Gözde Mulla - Dışarıda Bir Yerde-detay. Fotoğraf. Oğuz Karakütük
Sonraki

Gözde Mulla “Dışarıda Bir Yerde” Sergisi Galeri Vitrin’de

Kaçırmayın!

ÇEV Sanat “100. Yıl Cumhuriyet Konseri”

ÇEV Sanat’ın “100. Yıl Cumhuriyet Konseri” ZORLU PSM’de

ÇEV Sanat’ın genç sanatçıları ve 21. Yüzyılın en önemli keman
Seçkin Pirim

Seçkin Pirim 3 Ekim’de İstanbul Modern’de

İstanbul Modern, gençleri sanatçılarla buluşturmayı sürdürüyor. Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle hayata