Meltem Sırtıkara’nın “Bir Ev” başlıklı kişisel sergisi 4 Ekim’de One Arc Gallery’de sanatseverlere kapılarını açtı. Sergi, 4 Kasım 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
“Bir Ev” sergisi “nasıl yaşamalıyız” sorusundan hareketle Sırtıkara’nın sanatının içinden geçmekte olduğu önemli dönüşümden bir kesit sunuyor.
Meltem Sırtıkara’nın kişisel sergisi olması nedeniyle ben de sergi üzerine kendisiyle bir söyleşi gerçekleştirdim.
Keyifli okumalar…
“Bir Ev” nasıl bir sergi? İzleyici neler görüyor/izliyor?
Büyük ve küçük resimlerleri minimalist bir tavırla mekanın farklı farklı yerlerlerine yerleştirdiğim bir sergi izleyecekler.
Büyük ve küçük resimleri minimalist bir tavırla mekanın farklı farklı yerlerlerine yerleştirdiğim bir sergi izleyecekler. Bu evdeki “nesneler” ve “resimler” dayatmalardan uzak ilişkiler içinde. İçerisi-dışarısı ikilinin ortadan kalktığı bir ortam burası. İzleyicinin görünen ve gören rollerini aynı anda üstlenebildiği dinamik ve oyunsu bir kurgu yaratmak istedim.
Bize üretim sürecinden bahseder misin? Süreç nasıl geçti?
Uzun bir süre önce başladığım evreni anlama ve anlamlandırma üzerine araştırmalar yapıyorum. Bu sürecin ilkini Daire Sanat’ta “Okyanusa Açılmak” isimli proje ile sundum. İkincisini de “Bir Ev” isimli sergi ile sunuyorum. Şu an iyi yaşam olanakları bakışıyla yeni bir ev tasarımı üzerine çalışıyorum.
Bir Ev, birbirine zıt iki disiplini (resim ve yerleştirme) bir arada sunarken seyircinin sergiyi yorumlamasına dair özgürlükçü ve bir o kadar da geniş perspektif sunuyor diyebilir miyiz?
Beklenmedik yerler için resimler mantığıyla yapıyorum. Resim güven veren bir disiplin ve ummadığımız yerlere resimleri yerleştirerek mekana resimle dokunup iç içe geçerek güven duygusu yaratmak istiyorum.
Bir Ev sergisi evde olmaya, ikili ilişkilere ve aile kavramına dair okuma yapabileceğimiz de bir sergi. İzleyicinin kendi kafasında oluşabilecek imgeleri düşününce aitlik hissine özlem duymaktan bahsedebilir miyiz?
Ben daha çok değişime uğramış bir ev yaratmak niyetindeyim. Olası bir ikili ilişkiyi nesneler dünyasının diliyle anlatmak amacındayım. Aynı zamanda bir eve güvenmek ve ona duyusal olarak dokunmakla ilgileniyorum.
Bir Ev sergisi izleyicide geleceğe dair nasıl bir tahayyülde bulunuyor?
Bu ev, bundan sonraki kurguladığım evin ilk adımı içindeki eşyalarla ve yaşayanlarıyla şiddetin olmadığı, kıskaç altına alınma hissi içermeyen, güven dolu ev yaratmak istiyorum.
Sergide “nasıl yaşamalıyız” sorusu dikkat çekiyor. Bir Ev sergisinden yola çıkarsak; sana göre nasıl yaşamalıyız?
Nasıl yaşamalıyız? bana göre seçtiğimiz nesnelerle yeni bir yaşam biçimi geliştirerek, nöronlarımıza yeni ağlar katarak.