“Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mustafa Taviloğlu” Sergisi, 2024
“Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mustafa Taviloğlu” Sergisi, 2024

Mustafa Taviloğlu Koleksiyonu İstanbul’a Yayılıyor!

9 Ekim 2024

Mustafa Taviloğlu’nun sanat dünyamıza değer katan önemli koleksiyonunu içeren 52 yıllık “Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mustafa Taviloğlu” başlıklı sergi, şehrin farklı noktalarında yer alan yedi farklı mekânda, dört tema altında sergileniyor! İBB Miras ve İBB Kültür’ün İstanbul’a kazandırdığı en önemli kültür mekânlarından, birçok serginin düzenlendiği Artİstanbul Feshane, Müze Gazhane ve İstanbul Sanat ile serginin üç durağına ev sahipliği yapıyor. Artİstanbul Feshane “Tanıdığımız İnsanlar” temasının; Müze Gazhane “Gördüğümüz Renkler” temasının bir bölümüne ev sahipliği yaparken, “İzlediğimiz Manzaralar” teması altında toplanan eserler ise Haliç Tersanesi’nde yer alan İstanbul Sanat’ta sergileniyor. “Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mustafa Taviloğlu” sergisi, Artİstanbul Feshane, Müze Gazhane ve İstanbul Sanat’ın yanı sıra İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Mecidiyeköy Likör Fabrikası, Galeri Eyüpsultan ve İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde ücretsiz olarak görülebilir.

Mustafa Taviloğlu’nun 1972 yılında büyük bir heyecanla başlattığı, tutku ve özveriyle 52 yıldır büyütmeye devam ettiği Taviloğlu Koleksiyonu, bu yarım asırlık serüveni gözler önüne seren “Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mustafa Taviloğlu” başlıklı sergide sanatseverlerle buluşuyor. Taviloğlu’nun bağ kurduğu ve özenle seçtiği eserlerle oluşturduğu koleksiyon, sanatçıların, dönemlerin, üslupların, tekniklerin ve medyumların çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Bu önemli serginin küratöryal düzenlemeleri Derya Yücel ve Marcus Graf tarafından; mekân konsepti ve düzenlemesi ise mimarlar Murat Tabanlıoğlu ve Emre Arolat tarafından gerçekleştirildi.

903 sanatçının 2412 eserini barındıran Taviloğlu Koleksiyonu’nda yer alan 2400’den fazla eseri sanatseverlerle buluşturan “Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mustafa Taviloğlu” sergisi İş Sanat ana sponsorluğunda; İBB, İBB Kültür ve İBB Miras ev sahipliğinde; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Altınmarka ve Eyüp Belediyesi’nin katkıları ve Contemporary Istanbul Vakfı işbirliğiyle gerçekleşiyor. Sergi, 15 Aralık 2024 tarihine kadar İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Artİstanbul Feshane, İstanbul Sanat, Müze Gazhane, Likör Fabrikası, Galeri Eyüpsultan ve İş Sanat Kibele Sanat Galerisi gibi İstanbul’un kültür sanat haritasında önemli bir yeri olan 7 mekânda, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

İBB KÜLTÜR’ÜN ÜÇ MEKÂNINDA ÜÇ AYRI TEMA

Yedi farklı mekânda, dört farklı tema altında ziyaretçilerle buluşan “Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mustafa Taviloğlu” sergisinin, 258 sanatçının 752 eserinden oluşan “Tanıdığımız İnsanlar” temalı bölümünün bir kısmı Artİstanbul Feshane’de sergileniyor. 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanan “Tanıdığımız İnsanlar” başlığı, koleksiyonda geniş yer tutan bir tema olarak figüre odaklanıyor. Uzun bir tarihin ve kuşaklar arası bir yelpazenin çevrelediği bu tema altında yan yana gelen yapıtlar, insanı ve dolayısıyla toplumu biçimlendiren kültürel kaynakların göstergeleri haline geliyor. Sergilenen yapıtlarda, insanın sosyal kimliği, yalnızlığı, doğayla ilişkisi, dünyayla olan dinamik etkileşimi, fiziksel ve ruhsal yaşamı gibi insana dair olan ne varsa sanatçıların özgül tarihsel koşulları içinde ve özgün yorumlarında kendini yeniden gösteriyor.

Müze Gazhane, serginin, 138 sanatçının 242 eserinden oluşan “Gördüğümüz Renkler” başlıklı temasının bir bölümüne ev sahipliği yapıyor. Soyut sanatın renkli dünyasını sunan eserlerin yer aldığı bu tema, 20. yüzyıldan günümüze kadar uzanıyor. “Gördüğümüz Renkler” başlığı, koleksiyonda gerçeklik ve somut imgeyi aşan soyutlamanın renkli dünyasını izleyiciye sunuyor.

Haliç Tersanesi’nde yer alan İstanbul Sanat Müzesi’nde sergilenen “İzlediğimiz Manzaralar” temalı bölüm ise, 275 sanatçının 752 eserinden oluşuyor. 19. yüzyıldan günümüze, ağırlıklı olarak peyzaj ve manzara konulu eserleri bir araya getiren başlık, koleksiyonda kapsayıcı bir kavram olan doğayı merkezine alıyor. Tarih ile günümüz, kültür ile doğa arasında bağlantı kuran yapıtlar, pastoral, tarihsel, mimari, ekolojik bir kültür imgesine dönüşürken, sanatçıların yaşadığı dönemin dinamiklerinin belleğe aktarıldığı manzaralar olarak karşımıza çıkıyor.

ZİYARET SAATLERİ

“Bir Koleksiyoner Hikâyesi: Mustafa Taviloğlu” sergisi 15 Aralık 2024 tarihine kadar;

  • Artİstanbul Feshane’de pazartesi hariç her gün 10.00-20.00 saatleri arasında,
  • Müze Gazhane’de pazartesi hariç her gün 09.00-18.00 ve hafta sonu 10.00-18.00 saatleri arasında,
  • İstanbul Sanat’ta pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında,
  • Galeri Eyüpsultan’da pazartesi hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında,
  • İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde pazartesi hariç her gün 10.00-17.00, salı günleri 10.00-20.00 saatleri arasında,
  • Likör Fabrikası’nda pazartesi hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında,
  • İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde her gün 09.00-19.00 arasında ziyaret edilebilir.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

2 Comments Bir yanıt yazın

  1. Çok güzel bir sergi lütfen süresini uzatın hepsini görmek isterdim 3 üne gidebilirim bugün son günü yetişemiyorum lütfen biraz daha zaman tanıyın….:(

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Eray Kapan
Önceki

AKM’den Geleceğin Güçlü Kızlarına Özel Sergi!

Fender X KAFT X ZUHAL
Sonraki

Fender X KAFT X ZUHAL İş Birliğinden Ortaya Çıkan Bir Kapsül Koleksiyon

Kaçırmayın!

Chromas

Chromas, 23 Kasım’da CSO ADA Tarihi Salon’da Konser Verecek

Uluslararası çevrelerce takip edilen, yenilikçi koro şefi Başak Doğan’ın yönetimindeki
Patrick Modiano

Patrick Modiano Geçmişin Sisli Sokaklarında İz Sürüyor!

Nobel Ödüllü yazar Patrick Modiano, Dora Bruder’de geçmişin sisli sokaklarında