OMM 1. Yaşını Sanatseverlerle Kutluyor

2019 yılının Eylül ayında Eskişehir’de kapılarını açan ve Türkiye’nin sanat yaşamına yeni bir soluk getiren OMM – Odunpazarı Modern Müze, 7 Eylül’de 1. yılını dolduruyor. Yıl dönümünü sanatseverlerle birlikte karşılamaya hazırlanan OMM, 7 Eylül Pazartesi günü 11.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık ve ücretsiz olacak. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası müzisyenlerinin vereceği mini konserlerler de ziyaretçileri karşılayacak.

1 yıl içerisinde Türkiye’den ve yurt dışından binlerce ziyaretçiyi ağırlayan, eğitim programları ile farklı yaştan bireyleri müze ile buluşturan OMM’u açılışından bu yana (2 Eylül itibarıyla) 166.321 kişi ziyaret etti, 6.700 öğrenci ücretsiz okul turlarıyla müzeyi gezdi, 990 kişi eğitim programlarına katıldı.

OMM 1. Yaşını Sanatseverlerle Kutluyor
Mimarı tasarım: Kengo Kuma and Associates

Herkesi Kendine Hayran Bırakan Müze
Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan ve etkileyici tasarımı ile ilk günden itibaren dikkatleri üzerine çeken OMM 1. yaşını doldurmadan, müze ve kültürel miras alanlarında dünya çapında önemli girişimleri öne çıkarmak ve onurlandırmak amacıyla İngiltere’de düzenlenen “18th Museums + Heritage Awards” (Müze ve Kültürel Miras Ödülleri) kapsamında, Yılın Uluslararası Projesi ödülü için gösterilen 5 adaydan biri oldu.

Türkiye’nin kültür mirasına ve sanat dünyasına özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarıyla katkı sunanlara minnet ve teşekkür ifadesi olarak, 1979 yılından günümüze her yıl verilmekte olan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü‘ne 2019 yılında OMM – Odunpazarı Modern Müze layık görüldü.

Birbirinden Farklı İçerikler Sanatseverle Buluştu
Sanatseverler için bir buluşma noktası olma hedefiyle yola çıkan OMM’da bir yıl içerisinde çağdaş sanatın farklı pratiklerini ziyaretçilerle buluşturan dört farklı sergi hayat buldu.

Haldun Dostoğlu küratörlüğünde gerçekleşen açılış sergisi “Vuslat” kapsamında yaklaşık bin sanat eserinden oluşan Erol Tabanca koleksiyonundan 65 yerli ve yabancı sanatçının 100’e yakın eseri, özel bir seçkiyle ziyaretçilere sunuldu. Dijital sanat alanında dünyanın önde gelen kolektiflerinden Marshmallow Laser Feast’in teknoloji ve bilimi sanatla bir araya getiren iki büyük çaplı sanal gerçeklik enstalasyonu Türkiye’de ilk defa sanatseverlerle buluştu. OMM misafir sanatçı programının ilk konukları Tyler Thacker ve Erin Wolf Mommsen’ın Eskişehir’de kaldıkları üç ay boyunca ürettiği eserler Üçüncü Yer başlıklı bir sergiyle OMM izleyicisi ile buluştu. Karina Smigla-Bobinski’nin ADA isimli interaktif kinetik heykeli yine Türkiye’de ilk defa sergilendi; “performans makinesi” olarak tanımlanan eser ziyaretçilerin aktif katılımıyla hayat buldu.

Dünyaca ünlü Japon bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV’ün, müzeye özel tasarladığı ve görenleri hayran bırakan enstalasyonu OMM’un en çok ilgi çeken eserlerinden biri oldu. Müze mimarisi ile iç içe geçen bu özel enstalasyonda örme bambu tekniği kullanıldı. Müzenin kalıcı eserleri arasında yer alan enstalasyon çalışması yeni sezonda da OMM’da görülebilecek.

OMM aynı zamanda açılışının ardından sergilediği eserler kadar müze üniformalarıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekti. Bir sanat kurumuyla ilk defa iş birliği yapan ünlü moda tasarımcısı Dilara Fındıkoğlu, geleneksel Anadolu motiflerini barındıran üniforma koleksiyonunu OMM için özel olarak tasarladı.

Farklı disiplinlere açık, kültürlerarası iletişim odaklı yenilikçi sergi programları ve etkinlikleri ile bu alanda yepyeni bir sayfa açmak üzere yola çıkan OMM, sadece Eskişehir’e değil, Türkiye’de müzecilik anlayışına farklı bakış açıları sunmaya, herkesin keyifle vakit geçirebileceği bir nefes alanı ve sanatsal bir buluşma noktası olmaya devam edecek.

OMM-Odunpazarı Modern Müze
Şarkiye Mah. Atatürk Bul. No:37, Odunpazarı, Eskişehir/Türkiye

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.