Yirminci yüzyıl Amerikan edebiyatında Ernest Hemingway ve William Faulkner ile birlikte Kayıp Kuşağın temsilcilerinden biri olan ve Türkiye’de de Muhteşem Gatsby, Caz Çağı Öyküleri ve Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi gibi eserleriyle tanınan F. Scott Fitzgerald, bu sefer 1930’larda altın çağını yasayan Hollywood’da geçen bir romanla VakıfBank Kültür Yayınları’nın okurlarını selamlıyor.
Son Patron, sinema dünyasının önemli fi gürlerinden biri olan Monroe Stahr’ın Hollywood’un parlak ışıklarının ardındaki siyasi çekişmelere, trajedilere, ümit ve ümitsizliklere yer veren, çarpıcı bir roman. Fitzgerald’ın 1940’taki ölümünün ardından yayınlanan Son Patron, sinematografik gücü yüksek, akıcı bir eser.
Scott Fitzgerald
Kısa öyküleri ve romanlarıyla Amerikan edebiyatında özel bir yere sahip olan F. Scott Fitzgerald, 24 Eylül 1896’da St. Paul, Minnesota’da dünyaya geldi. Katolik Okulundan sonra, yükseköğrenimine Princeton Üniversitesinde başladı, ancak I. Dünya Savaşı nedeniyle eğitimini yarıda bırakıp askere yazıldı. Savaş bittikten sonra büyük aşkı Zelda’yla evlenme umuduyla ilk olarak New York City’e gitti, ancak savaş nedeniyle yarım bıraktığı bir romanını yeni baştan yazmaya karar verip St. Paul’e taşındı. İlk romanı This Side of Paradise ve ilk öykü kitabı Uçarı Kızlar ve Filozoflar 1920’de yayımlandı. 1922’de ise büyük aşkı Zelda’yla evlenmesinin yanı sıra, farklı öykülerinin yer aldığı Caz Çağı Öyküleri basıldı. Kendi dönemini çok iyi yansıtan ve 1925’te çıkan Muhteşem Gatsby adlı romanı büyük ses getirdi ve sonraki yıllarda büyüyen bir şöhrete kavuştu. 21 Aralık 1940’ta, henüz 44 yaşındayken vefat eden F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway ve William Faulkner’le birlikte, Amerikan edebiyatında “Kayıp Kuşak”ın en saygın isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir.