Çevre, iklim, su, kıtlık, eşitlik, erişilebilirlik üzerine çözümler aradığımız bu zamanlarda yaşadığımız evrenin ve sanatların sürdürülebilir olması üzerine çokça düşünüyor ve yazıyorum. Antroposen Çağ dediğimiz, içinden geçtiğimiz bu dönemde savaşacak çok konumuz olsa da sanatın desteklenmesi, yeni oluşumlarla sanatta sürdürülebilirlik sağlanmaya çalışılması bugün, yarın ve gelecek adına umut verici. Viktoria Şahin’in sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir sanat ortamı yaratmak ve multidisipliner üretim alanını desteklemek amacıyla hayata geçirdiği Decollage Art Space bu tarz bir bütüncül yaklaşımın ürünü olarak karşımızda.
Açılışı 12 Mart’ta “Başka Yer” adlı karma sergi ile gerçekleşen Decollage’da sanatseverleri çok katmanlı bir yapı bekliyor. Her katında farklı bir sanat dalıyla temas edebilecek olan ziyaretçiler, sergiler, sergi etkinlikleri, workshoplar ve performans gösterilerinin yanında VKoffee içinde sosyalleşebilecek, Art Shop bölümünden istediklerini alabilecek ve sanat kitaplığına ulaşabilecekler.
Sanat adına sürdürülebilir ve ulaşılabilir yeni bir deneyim alanı sunan Viktoria Şahin, Decollage üzerine ilettiğim sorularımı yanıtladı.
Buyurunuz…
Öncelikle okurlarımıza sizi tanıtmak isterim. Kendinizden bahseder misiniz?
Ben Viktoria Şahin. Eğitimimi Ukrayna’da Kiev’de KNUBA Üniversitesi’nde Mimarlık Bölümü’nde tamamladım. 26 yıldır profesyonel olarak mesleğimi sürdürüyorum. Eşim de mimar; Seyfi Şahin ve onun hayalime olan inancı ve değerli desteği ile Decollage’da sizi karşılamaktan mutluluk duyuyorum.
Son 12 yıldır devamlı Türkiye’de yaşıyorum. Üç yetişkin kızımız var, onlardan ikisi de mimar ve mesleklerini icra ediyorlar. Küçük kızımız da bu yıl okuyacağı branşa karar verecek.
Decollage nasıl bir hayalin ürünüdür? Ortaya çıkış hikâyesi var mı?
İnşaat sektöründe faaliyet gösteren aile şirketimiz devam ederken, uzun zamandır hayal ettiğim bu projeyi hayata geçirmeye karar verdim. Kendimi bildim bileli sanat, resim, heykel, müzik ve genel anlamda sanatın tüm dallarına ilgi duyuyorum. Yetenekli ve sıra dışı vizyonları olan yaratıcı gençler için buluşma alanı olarak adlandırdığımız bir sanat merkezi oluşturmanın heyecanını yaşıyorum.
Belki de hayalimi gerçekleştirme yolunda pandemi süreci beni tetikledi. İçimize kapanıp izole geçirdiğimiz son 3 yılda iletişimin, dokunsal deneyimlerin, sanatın, edebiyat ve müziğin hayatımızda ne kadar önemli bir yer tuttuğu ortaya çıktı. Kendimden yola çıkarak, kızlarım ve bilhassa genç nesilden izlediğim kadarıyla bu tür mekânların bir gereksinim olduğunu fark ettim.
Decollage’ın ziyaretçilerine geniş bir deneyim alanı sunduğunu biliyoruz. İçeriye girenleri nasıl bir mekân karşılıyor?
Merkezimizde önceliğimiz gençler olmak üzere tüm sanatseverlere hitap etmeye çalışacağız. Decollage’da, farklı sanat dallarında faaliyet göstermeye planlıyoruz. Müzik, tiyatro, resim, heykel, mimarlık ve sanat tarihinin yanı sıra, uzmanların ve usta sanatçıların yer alacağı etkinlik ve atölye çalışmaları düzenleyeceğiz.
Eminiz ki, sanat merkezimizi ziyaret eden herkes mutlaka farklı keşiflerde bulunacak, yeni deneyimler yaşayacak ve kendi içinde yeni perspektifler açacaktır. Her ziyaretçimiz sanatın çeşitli dallarında kendi yeteneklerini keşfetme, deneyimleme ve geliştirme imkânına sahip olacaktır. Bizim asıl hedefimiz, multidisipliner deneyimleri genç nesillere aktarıp, içlerindeki yaratıcı ve sanatsal yeteneklerini keşfetmeye ve geliştirmeye motive etmek, ilgilerini çekmektir.
Ziyaretçilerimiz için rahat ve hoş bir ortam tasarlamaya çalıştık. İç mekânımızı kitap, heykel ve çeşitli sanat eserleriyle zenginleştirdik. Bu ambiyansa nefis taze kahve kokularının da çok yakışacağını düşündük. Art Shop ile birlikte düşündüğümüz kafe konsepti içinde ziyaretçiler beğendikleri ürünleri de Decollage Art Shop’tan satın alabilecekler.
Decollage içinde, sanat etkinlikleri dışında vakit geçirmek isteyenler için Art Shop ve VKoffee alanları herkesin kullanımına açık. Bu iki alanın ziyaretçiler için, sergiler, performanslar ve atölyeler dışında da yeni bir buluşma noktası olacağını düşünüyorum.
Decollage, açılışını “Başka Yer” başlıklı karma sergisiyle yaptı. Sergiden ve mekâna yayılan işlerden bahseder misiniz? Decollage’ın ilk sergisi olmasıyla da sizin için özel olmalı…
“Başka Yer” adlı ilk sergimizde yeni, ilgi çekici, sıra dışı ve cesur yaklaşımları sentezleyip modern sanatı temsil etmeyi hedefliyoruz. Sergide; aralarında genç ve usta sanatçıların yer aldığı 18 katılımcının eserlerini sergiliyoruz. “Başka Yer” modern sanatı, genç sanatçıların yorumuyla farklı bir açıdan değerlendirmeye imkân sunuyor. Bu etkinlik, bizim “çok yönlü sanat merkezi” olarak kendimizi tanıtma anlamında ilk adımımız, modern sanatla ilk buluşmamız.
Decollage ne tür etkinliklere ev sahipliği yapacak? Halkın sanata ilgisini uyanık tutmak için planlarınız, hedefleriniz neler?
Her katında farklı disiplinlerle karşılaşabileceğiniz, etkileşime geçip atölyelere katılabileceğiniz, performansları izleyip yaratıcı insanlarla buluşabileceğiniz bir deneyim alanı sunan Decollage, bünyesinde heykel ve performans katı, içerisinde Art Shop bölümünün de yer aldığı VKoffee, sanat galerisi, sanat kitaplığı, ofis ve etkinlik alanını barındırıyor. Yakın gelecekte sergi paralelinde etkinlikler, workshoplar, canlı performanslar, özel buluşmalar ve yeni karma ve solo sergiler gibi pek çok etkinlik ile ziyaretçilerimizi ağırlayacağız. Bunları çok yakında duyuracağız.
Decollage’ın açılış sergisi olan “Başka Yer” adlı karma sergisini 19 Nisan’a kadar ziyaret edebilirsiniz. Sergi bülteni için buraya tıklayınız.