Virginia Woolf
Virginia Woolf

Virginia Woolf’un Başyapıtı “Mrs. Dalloway” Can Yayınları’ndan Çıktı

14 Kasım 2024

Modernist hareketin en önemli yazarlarından Virginia Woolf’un modern romanın dönüm noktası kabul edilen başyapıtı, Mrs. Dalloway, Can Yayınları’nda okurla buluşuyor. Savaş sonrası İngiltere’sinde geçen eserinde bir yandan bireylerin psikolojik durumunu ve toplumsal yapıyı irdelerken bir yandan da gündelik ayrıntıların ötesine geçerek, yaşamın kırılganlığını ve insan ruhunun derinliklerini apaçık ortaya koyuyor.

Cinsiyet eşitliği ve medeni haklar konusundaki yazıları ve çalışmalarıyla dünya kadın hareketinde önemli bir yere sahip olan Virginia Woolf’un, modern romanın dönüm noktası sayılabilecek eseri Mrs. Dalloway okurla buluşuyor.

Modernist dönemin en büyük İngiliz yazarı, bu eşsiz başyapıtında, görünüşte birbirinden çok başka hayatlar yasayan karakterlerin aslında nasıl benzer sorunlarla boğuştuklarını anlatırken, savaş sonrası İngiltere’sinde bireylerin psikolojik durumunu ve toplumsal yapıyı irdeliyor. Gündelik ayrıntıların ötesine geçerek yaşamın kırılganlığını ve insan ruhunun derinliklerini apaçık sunuyor.

Her şeye rağmen güneş parlıyordu. Her şeye rağmen insan yasadıklarının üstesinden geliyordu. Her şeye rağmen hayat, günü güne eklemenin bir yolunu buluyordu.

Londra cemiyetinin önemli isimlerinden Clarissa Dalloway, o akşam evinde vereceği parti için hazırlık yaparken zihninde dalgalanan anıları, geçmişe dair pişmanlıkları ve arzularıyla yüzleşiyor. Bu sırada Londra’nın çok da uzak olmayan bir başka kösesinde, eski bir asker olan Septimus Warren Smith, Birinci Dünya Savaşı’nın bıraktığı izleri silmeye, kafasının içindeki şeytanlarla mücadele etmeye çalışıyor. Dünyanın bir ucundan, Hindistan’dan yeni dönen Peter Walsh ise Clarissa Dalloway’e duyduğu eski hisleri yeniden keşfederken kendi güvensizlikleriyle hesaplaşıyor.

“Belki de Woolf’un başyapıtı… Zarif ve mükemmel bir şekilde yapılandırılmış… Çoğu yazar gibi, eserlerini oluştururken yüzey ile derinlik arasında bir seçim yapması gereken Woolf yüzeyi seçiyor ve ardından olabildiğince derine inmeye çalışıyor.” -E.M. Forste

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Hüseyin Bahri Alptekin, Don’t Complain[Şikâyet Etme], 52. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’ndan görünüm, 2007Salt Araştırma, Hüseyin Bahri Alptekin Arşivi
Önceki

Salt Galata’da Panel: Türkiye’nin Uluslararası Sergilere Katılımı

Yakın Uzaklık, Zeynep İlhan
Sonraki

Yakın Uzaklık

Kaçırmayın!

Nil Yalter, Şahin Kaygun ve Yusuf Sevinçli Seçkisi Photo London'da!

Nil Yalter, Şahin Kaygun ve Yusuf Sevinçli Seçkisi Photo London’da!

Galerist, temsiliyetini üstlendiği, fotoğrafa farklı yoğunluklarda yaklaşan farklı kuşaklardan üç
Ecmen Takımı

Gülsevin Kıral’ın Yeni Romanı “Ecmen Takımı”

Çocuk edebiyatımızın ödüllü yazarlarından Gülsevin Kıral, yeni romanı ECMEN TAKIMI‘nda