Filiz Kuka’nın yazıp yönettiği Yüzleşme festival yolculuğuna devam ediyor.
Filiz Kuka’nın yazıp yönettiği Yüzleşme festival yolculuğuna devam ediyor.

“Yüzleşme” 7. Kadın Yönetmenler Film Festivali’nde!

17 Şubat 2024

Yüzleşme ilk olarak bu yıl İzmir’de 26 Şubat 2 Mart tarihleri arasında yedincisi yapılacak olan Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nde Ulusal Uzun Metrajlı Film kategorisinde Altın Makara için yarışacak.

Filiz Kuka’nın yazıp yönettiği Yüzleşme festival yolculuğuna devam ediyor.
Filiz Kuka’nın yazıp yönettiği Yüzleşme festival yolculuğuna devam ediyor.

Filmin ikinci durağı Kosova’nın Prizren şehri olacak. Kuka Film ve Film Plus sponsorluğunda Lumbardhi Foundation ve Dokufest katkılarıyla 06 Mart tarihinde Kosova-Prizren şehrinde filmin ekip katılımlı özel gösterim yapılacak.

Son olarak 28.Türkiye Almanya film festivalinde 09-10 Mart tarihlerinde özel seçki programı kapsamında gösterilecek.

İstanbul Film Festivali’nde Türkiye prömiyerini yapan Yüzleşme; annesini kaybettikten sonra sert bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalan Hatice’nin, içine düştüğü gerilimli ikilemle başlıyor ve kadının rolü, görünmeyen sınırları, aile bağları ve yalnızlık kavramlarına yakından bakıyor.

Bir kayıp üzerinden yaşanan hesaplaşmanın izini süren öykü bir yüzleşmeye kadar uzanıyor.

Filmin oyuncu kadrosunda;  Asiye Dinçsoy, Okan Urun, Nilay Erdönmez, Mutlu Güney, Tülay Bursa, Güneş Sayın, Mehmet Bilge Aslan, Fatih Sevdi ve Name Önal rol alıyor.

Filmin öyküsü: Hızır’ın karısı Halime, uzun süredir yoğun bakımdadır ve bu süreçte onunla Evren adında bir hasta bakıcı ilgilenir. Halime’yi kaybettikten sonra Hızır’ın kızı Hatice, annesinin ölümüne Evren’in sebep olduğunu öğrenir. Hatice, bu durumu başlarda babasından gizleyip, normal bir şekilde davranmaya çalışsa da, bu sırrı daha fazla içinde tutamayıp kardeşi Kader ile paylaşır. Hatice, yaşananları babalarına anlatmaları gerektiğini düşünürken Kader polise gidip her şeyi anlatmanın daha doğru olduğuna inanır. Hatice, kız kardeşinin yaptığı baskı ile bir varoluş problemi yaşar. Bir akşam yemeğinde bir araya gelen aile üyeleri, bu durumla yüzleşmek zorunda kalır.

Yönetmen Görüşü: Bu hikâyeyi yazma fikri; karakterimize temel şeklini veren, sevgiyi, nefreti, iyiliği, kötülüğü ilk öğrendiğimiz, kimi zaman cennet, kimi zaman cehenneme dönüşen ve asla vazgeçemeyeceğimiz aile bağlarımızı, bireyselleşmenin egemen olmaya başladığı bu dönemde geriye bakarak sorgulama ihtiyacından kaynaklandı.

Senaryo kız kardeşlerimle beraber babamın erken vefatını konuşurken aklıma geldi. Babamızla yaşadığımız sırada annemizin kaybını aynı şekilde öğrenseydik ne tepki verirdik? Hep beraber tartışmamızın sonucunda filmdeki karakterler ortaya çıktı. Hikâyedeki erkek karakterlerden biri olan ağabeyi ise hayatta karşılaştığım erkeklerden esinlenerek yazdım. Hastabakıcı ve annesinin ilişkisi de çokça karşıma çıkan yalnız anne ve oğulun hikâyesidir.

Film, bir kaybın üzerine iyileşmeye ve bir arada kalmaya çabalayan, büyükşehirde yaşayan bir ailedeki kadın karaktere yoğunlaşıyor. Ben de bu ailenin iyileşme çabasıyla çelişecek bir sırra maruz kalan kadının iç çatışmalarını ve yalnızlığını incelerken, toplumda kendisine biçilen kadın rolünün gizli sınırlarını gözler önüne sererek güncel bir toplum ve aile resmini ortaya koymayı amaçlıyorum.

Hikayenin özünde; Hatice’nin, öğrendiği sırrın ve ataerkil düzenin görünmez otoritesinin altında yavaşça ezilmesine rağmen yine de kurtarıcı rolüne bürünmeye çabalaması ve kendi varoluşuna dair sorgulamayı göz ardı etmesi yer alıyor.

Filmin Künyesi

Yazan ve Yöneten: Filiz Kuka
Görüntü Yönetmeni: Şafak ILDIZ
Yapımcı: Filiz Kuka / Seçkin Akyıldız
Kurgu Ömer Günüvar
Renklendirme: Levent Öztürk
Ses Tasarım: Mevlüt Ünal
Cast Direktörü: Nimet Atasoy
Afiş Tasarım: Robin Doğan

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Firar Odası
Önceki

Megan Goldin’nin Kaleminden “Firar Odası” Raflara Çıktı

Art Show: Galeriler Buluşması
Sonraki

Art Show: Galeriler Buluşması

Kaçırmayın!

Mustafa Tuğrul

Portfolyo: Mustafa Tuğrul

1996’da, Mersin’de doğdum. 2014 yılında, Siirt Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi’nden
Gizella Rákóczy, Bükülmüş Spiral, 1987

Bilgisayar Sanatının Öncü İsimleri İstanbul’a Geliyor!

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, sonbaharı algoritma ve