Zilberman İstanbul Başak Bugay ve Didem Erk’in Kişisel Sergilerine Ev Sahipliği Yapıyor

Başak Bugay , Zilberman İstanbul Sergisi
Başak Bugay, “Bez”, Terakota, kumaş ve elyaf, 43,5 x 54 x 24cm, 2018

Başak Bugay – “füg”

Zilberman İstanbul Başak Bugay’ın kişisel sergisi “füg”ü sanatseverlerle buluşturuyor. Bugay’ın Zilberman’daki ilk kişisel sergisi olan “füg” 16 Aralık 2021-12 Şubat 2022 tarihleri arasında Mısır Apartmanı’nın üçüncü katında yer alan ana galeri mekanında görülebilir.

“Füg”, ismini Latince “uçmak” anlamına gelen “fuga”dan türemiş “füg” sözcüğünün psikolojideki karşılığından alır. Sanatçı Başak Bugay’ın ilham aldığı “disosiyatif füg” olgusu bir tür bellek kaybı olan amnezinin izlerini taşır ve kişinin benliğinden ayrılmasını ya da “uçup gitmesini” ifade eder. Sergide yer alan karışık teknik heykeller ve mürekkep desenler, gerçek sanılan rüyalar gibi arafta, kendi iç dünyalarında asılı kalmış figürleri sahneler. Galeri mekânı zamansız, bilinçdışı, rüya-gerçek aralığında, içeriyi dışarıdan koruyan alanlarla ziyaretçileri karşılar.

Başak Bugay’ın “füg” sergisini 3D deneyimlemek için buraya tıklayınız.

Başak Bugay Hakkında

Başak Bugay (1979, İstanbul) İstanbul’da yaşamakta ve çalışmaktadır. 2002 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun olan Bugay, aynı üniversitede 2006 yılında yüksek lisans eğitimini, 2019 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Bölümü Sanatta Yeterlik programını tamamladı. Son kişisel sergileri arasında: Füg (Zilberman İstanbul, Türkiye, 2021), Saklanmak Keyiftir, (Milli Reasürans Sanat Galerisi, İstanbul, Türkiye, 2018), Bebe (Stüdyo sergisi, İstanbul, Türkiye, 2015); katıldığı karma sergiler arasında ise: Karşı Pencere (küratör: Melike Bayık, KOLİ Art Space, İstanbul, Türkiye, 2021); Dancing Into One, (Yuvakimyon Rum Kız Lisesi, İstanbul, Türkiye, 2019); Büyük Resim (DEPO, İstanbul, Türkiye, 2018); Otelde Bir Gün (Zilberman Gallery, İstanbul, Türkiye, 2018); Hayvan (Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul, Türkiye, 2012); Figüratif (Alan İstanbul, İstanbul, Türkiye, 2010) ve Diyarbakır Hapishanesi Ne Yana Düşer (Karşı Sanat, İstanbul, Türkiye, 2011) bulunur.

Didem Erk, Zilberman İstanbul Sergisi
Didem Erk, “Bir Adım İleri İki Adım Geri”, Kağıt üzerine dikiş ipliği, Değişken boyutlarda, 2012-on going

Didem Erk – Mavi Bir Ballad

Zilberman İstanbul, Didem Erk’in 16 Aralık 2021-12 Şubat 2022 tarihleri arasında proje alanında yer alacak olan Mavi Bir Ballad sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Erk’in Zilberman’da gerçekleşecek ilk sergisi, sanatçının performatif bir yerleştirmesiyle izleyiciyle buluşuyor.

Sanatçı sergiyi sıklıkla üzerinde durduğu yerinden edilme, mekânsızlık ve zamansızlık, kökler, bellek, dil, gibi başlıklar üzerinden kurgular. Erk, bu meseleleri beş duyuyu ve elementleri kullanarak yerleştirmesine dahil eder.

İki bölüm olarak takip edilebilecek olan sergi, ilk bölümde göçün ve acının zihinde yarattığı ağırlığı yansıtan, mekânın ve nesnelerin ruhunu temsil eden, bir sur, toprak ve yaşanmışlığı olan el yazması çarşaf ile anlatılır. Sanatçının süregelen çalışmalarından biri olan denizden gelen buluntu nesneleri içeren, Almost Blue serisi de çalışmalara bütünleştirici bir element olarak dahil olur. Aynı zamanda, mekânda bulunan eylem masasında Erk, farklı dillerde yazılmış Beyoğlu’ndan toplandığı mektupları yeniden kendi yöntemleri ile işleyerek; gitmek ve kalmak, güvende ve tehlikede olmak, mülkiyet ve mülksüzlük, özgürlük ve sahip olma arzusu gibi ikilikleri yeniden hatırlatır.

İkinci bölümde ise sanatçı, buluntu mektupları ve performansına dahil ettiği el yazmalarını, tuzlu ve kurşun dökülmüş suya bırakarak bir anlamda bu hisleri âzat eder. Pek çok farklı kültürde bulunan deniz ile buluşturma, adak adama gibi ritüelleri tekrar ederek sanatçı, mürekkebin suda yok oluşuyla yazının/sözün beyhudeliğini imlerken aynı zamanda yazılardaki tüm duyguları özgürlüğüne kavuşturur.

Didem Erk Hakkında

Didem Erk (d. 1986, İstanbul) İstanbul’da yaşayıp çalışmaktadır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünde tamamladı. Sanatçının yer aldığı başlıca sergiler arasında “Kelimeler Pek Gereksiz” (Arter, 2020), Manifesta 12 kapsamındaki 5x5x5 programı (Palermo, Sicilya, 2018), “Video Echoes: Waves from the Eastern Mediterranean” (Counihan Gallery, Brunswick, Avustralya, 2018), “Nonlinear Histories: Transgenerational Memory of Trauma” (Reflect Space Gallery, Glendale, CA, ABD, 2018), “TarraWarra International 2017: All That is Solid…” (TarraWarra Museum of Art, Avustralya, 2017), “Ev İmkânsız Denen Yerdir” (x-ist, İstanbul, 2017), “Blow Up: Kavunu Gördüm” (SALT Galata, İstanbul, 2017), “Are You Still Alive? – Voices of Conscience at a Time of Silencing” (Steirische Kulturinitiative, Graz, Avusturya, 2017), “House of Wisdom / Bilgelik Evi” (Berlin & Amsterdam, 2017), “Stay With Me” (Belvedere Museum, Viyana, 2016) ve “Anne Ben Barbar Mıyım?” (13. İstanbul Bienali, Arter, İstanbul, 2013) bulunuyor.


Zilberman İstanbul

İstiklal Cad. No.163 Mısır Apartmanı K.3 D.10 Beyoğlu/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar