Erol Akyavaş, Dark Side, 1967, tuval üzerine akrilik ve kolaj, 74 x 99 cm
Erol Akyavaş, Dark Side, 1967, tuval üzerine akrilik ve kolaj, 74 x 99 cm

Erol Akyavaş “Mânâ Gerek, Dava Gerekmez” Sergisi

9 Aralık 2023
Erol Akyavaş, Dark Side, 1967, tuval üzerine akrilik ve kolaj, 74 x 99 cm
Erol Akyavaş, Dark Side, 1967, tuval üzerine akrilik ve kolaj, 74 x 99 cm

Erol Akyavaş’ın çoğu ilk kez izleyiciyle buluşacak eserlerinden oluşan kişisel sergisi Mânâ Gerek, Dava Gerekmez, 15 Aralık 2023 – 27 Ocak 2024 tarihleri arasında Galeri Nev İstanbul’da gerçekleşiyor. Akyavaş’ın üretiminin çeşitliliğini ve derinliğini farklı dönemlerinden seçilen eser gruplarıyla sunan sergide, sanatçının ilham kaynaklarını, evrensel dilini ve sanat yolculuğunun uğrak noktalarını detaylıca okumak mümkün olacak.

Batı dışı modernite arayışının en başarılı isimlerinden olan Akyavaş, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde resimle tanışmış, daha sonra Floransa Güzel Sanatlar Akademisi’nde Rönesans ustalarını öğrenmiş ve Paris’teyse André Lhote ve Fernand Léger atölyelerinde çalışarak pratiğinin yanı sıra sanat kuramı alanındaki perspektifini de geliştirmiştir. 1954’te New York’a giden sanatçı, 1955 yılından itibaren farklı müze ve galerilerde birçok sergi açar, 1967’de ise Amerika’ya yerleşir. New York’ta geçirdiği kimi sıkıntılı günlerde tasavvufun tutunduğu bir tür ip olduğunu söyleyen Akyavaş, önceleri mimarlık eğitimi etkisiyle sıra dışı mimari perspektifli geometrik yapılı resimler yapsa da
1980’lerin başından itibaren İslam ve tasavvuf felsefesine göndermeler yapmaya başlar. Sanat dilinde yerel ikonografik mirasın kaynakları, Doğu felsefesi ve mistisizmi, tasavvuf gibi düşünce dünyaları ve sembolleri her zaman ön planda görülür. Yıllar boyu İstanbul ile New York arasında yaşamanın getirdiği doğal bir sonuç olan Doğu-Batı senteziyle sürdürdüğü hayatı ve çok fazla ilgi alanına sahip olması, onun düşünsel evreninde büyük bir zenginlik ve çeşitlilik yaratır. Yazılar, semboller, renk arayışları, formel denemeler, mimari unsurlar, ışık-gölge kullanımı, Doğu’nun ilahi ve ruhani derinliğiyle birleşerek özgün bir dünyayı yansıtır. Modern Batı sanatının dilini kullanarak sanat serüvenine başlayan sanatçının Doğu ve özellikle Sufi estetiğe duyduğu ilgiyle gelişen sanat üretiminde kat ettiği tüm evreler, sanatında çok sesli bir ifade alanı oluşturarak izleyiciyle derin bağlar kurar.

Akyavaş’ın sanatının ilgi alanı sadece mistisizm üzerine değil, aksine çok kültürlülüğün insanlığa sunduğu tarihsel ve içsel bir birikim üzerine kurulmuştur. Orta Çağ kent planlarından labirent ve kalelere, örülmüş duvarlardan hatlara, erotik figürlerden minimal soyutlamalara, ikonalardan minyatürlere ve fermanlara uzanan evren, aslında Erol Akyavaş’ın entelektüel ve estetik birikimlerinin yüzeye çıkışıdır. Bunca çeşitliliğe rağmen, tüm sanatsal üretimini birbirine bağlayan veya bir arada tutan ortak bir görsel dil her zaman mevcuttur.

Çağdaş sanatın diliyle tasavvuf felsefesinin düşüncesi ve sanatsal betimlemelerini bir arada çözümleyen Akyavaş’ın yeni sergisi, çeşitli tematik ve biçimsel özellikleri üzerinden gruplanan bir seçkide; “Kaligrafik Çalışmalar”, “Kentler”, “İkonalar”, “Sufi Soyutlamalar”, “Modern Anlatımlar”, “Sürreal Peyzajlar” gibi çeşitli alt başlıklarla Galeri Nev İstanbul’da buluşuyor.

*Galeri Nev İstanbul, Salı-Cuma günleri arasında 11.00-18.30 saatlerinde, Cumartesi günü 12.00-18.30 saatlerinde ziyaret edilebilir.


Galeri Nev İstanbul

Istiklal Caddesi, Mısır Apartmanı, No:163 K:4 D:23 Beyoğlu/İstanbul

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Sanayiden Manzaralar, 2023, Summart
Önceki

“Sanayiden Manzaralar” Sergisi 22 Aralık’a Kadar Uzatıldı

Sena Başöz
Sonraki

Sena Başöz “Kaçınılmaz Koreografi” Sergisi Zilberman’da

Kaçırmayın!

Rebecca Beasley

Rebecca Beasley’den Modernist Şiire Dair Benzersiz Bir Çalışma

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Modernist Şiirin Kuramcıları” isimli kitabı okurlarıyla
Guerilla Girls Fotoğraf: Jack Mitchell. 1990.

Feminist Sanat Nedir? Ne Değildir?

Feminist sanat akımını 1960 ve 70’lerdeki kadın hareketlerinden ayrı olarak