Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri
Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri

Gerçek Bir Hikâye: Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri

3 Nisan 2024
Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri
Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri

Ülkemizde Eddy’nin Sonu, Babamı Kim Öldürdü ve Şiddetin Tarihi kitaplarıyla bilinen, günümüzün en etkili genç yazarlarından Édouard Louis, bu kez annesini anlatıyor. Louis, Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri’nde kırk beş yaşına vardığında isyan bayrağını çeken, arzuladığı gibi yaşamayı seçerek yavaş yavaş özgürleşen, sonunda kendini keşfeden bir kadının, kendi annesinin gerçek yaşam öyküsünü anıları üzerinden aktarıyor.

Bir kadının kurtuluşunun, anne ve oğulların, tarihin ve kalp kırıklığının, politika ve gücün hem yakıcı hem sempatik hikâyesini ustalıkla işleyen Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri, Can Yayınları etiketiyle raflarda!

Homofobiyi, ırkçılığı, egemenlerin zorbalığını, işçi sınıfını ve sosyal eşitsizliği odağına alan kitapları yirmiden fazla dile çevrilen genç yazar Édouard Louis, Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri’nde ilk üç kitabın aksine bu kez tamamen annesine odaklanıyor.

Bir kadının hayatı, kısacası…

Louis, kırk beş yaşına vardığında isyan bayrağını çeken, arzuladığı gibi yaşamayı seçerek yavaş yavaş özgürleşen ve sonunda kendini keşfeden bir kadının, kendi annesinin hikâyesini anıları üzerinden anlatıyor. Fransız toplumundaki bir kadının bir sosyal statüden farklı bir sosyal statüye geçerken göğüs germesi gerekenleri tüm sancılarıyla ele alan yazar, okuru bu dönüşüme tanık ediyor. Çocukken farklı bir anneye sahip olma arzusuyla bugün onu her şeye rağmen özgür ve mutlu bir kadın olarak görme deneyimi arasındaki anlatısında hayatlarımızı yöneten zalim sistemleri ve onlardan kaçış olasılığını da ele almaktan kaçınmıyor – yine çekincesizce, yine güçlü bir şekilde.

Bu fotoğrafa bakarken dili yitirdiğimi hissettim. Onu bütünüyle özgür, tüm bedeniyle geleceğe doğru yol alırken görmek, aklıma babamla paylaştığı yılları, maruz kaldığı aşağılamaları, yoksulluğu, yirmi beşle kırk beş yaşları arasında, başka kadınlar hayatı, özgürlüğü, yolculuğu, kendini tanımayı tecrübe ederken, eril şiddet ve sefalet tarafından yaşamından koparılmış, neredeyse yok edilmiş yirmi yılı getirdi. Bu fotoğrafı görmek bu yok edilmiş yirmi yılın doğal bir şey olmadığını, ondan bağımsız dış güçlerin –toplum, erillik, babam– eylemlerinin bir neticesi olduğunu hatırlamamı sağladı, demek ki her şey başka türlü olabilirdi.

“Édouard Louis kendi kuşağının en önemli edebî seslerinden biri.” -The Guardian

KÜNYE
Kitap Adı:
Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri
Yazar: Édouard Louis
Çevirmen: Ayberk Erkay
Yayınevi: Can Yayınları 
Dizi: Çağdaş
Tür: Roman
Sayfa Sayısı: 80
Fiyatı: 90 TL 

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Onur Kubilay
Önceki

Portfolyo: Onur Kubilay

Archive Room Arşiv Odasından mekan görselleri
Sonraki

Larissa Araz ile “In Hoc Signo Vinces” Sergisi Üzerine

Kaçırmayın!

Gözde Mulla, İçeride Bir Yerde, sergiden görüntü. Sanatçının izniyle.

İçimizdeki Yangın // Özlem Tekdemir

İçimizdeki yangının ilk kıvılcımı ne zamandı ? Ne zaman alev
Özge Çokgezen “Synthetic Identity” Sergisi, Ambidexter, 2023

“Synthetic Identity” 14 Eylül’de Ambidexter’de Açılıyor

Özge Çokgezen’in ilk kişisel sergisi “Synthetic Identity” 14 Eylül –