Mädchen in Uniform
Mädchen in Uniform

Alman Film Enstitüsü ve Müzesi Koleksiyonundan Bir Seçki Pera Film’de

9 Mayıs 2024
Mädchen in Uniform
Mädchen in Uniform

Pera Film, Uluslararası Müzeler Günü kapsamında dünyanın önde gelen film mirası kuruluşlarından DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum iş birliğiyle “her şey film” seçkisini izleyiciyle buluşturuyor. Program, 15 Mayıs – 1 Haziran tarihlerinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda gösterilecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programları (Pera Film), film kültürünü koruma ve dünyayla paylaşma misyonuyla, Almanya’dan DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum ile Uluslararası Müzeler Günü’ne özel bir iş birliği gerçekleştirdi. Kurumlar arası kültürel alışverişin ve sinema mirasının öneminin altını çizen iş birliği çerçevesinde, 1949 yılında kurulan DFF’in “Everything is film, and film is everything” (her şey film ve film her şey) mottosundan yola çıkarak isimlendirilen programda, enstitü küratörleri tarafından seçilen ve Alman sinemasının farklı dönemlerine ışık tutan dört film yer alıyor.

Almanya sinemasının klasik ve çağdaş örneklerinin yanı sıra dünya sinemasının önemli eserlerine, sinema tarihine ışık tutan belgesellere, deneysel filmlere uzanan geniş bir koleksiyona sahip olan DFF koleksiyonundan O (1966), Mädchen in Uniform (1931), Opera Binasında Yangın (1930) ve Zayıf Nokta (1975) adlı filmler, “her şey film” programı kapsamında Pera Müzesi Oditoryumu’nda sinemaseverlerle buluşacak.

1960’lar Batı Almanya’sı

Yönetmen koltuğunda Ulrich Schamoni’nin oturduğu, başrollerinde Sabine Sinjen, Bruno Dietrich, Tilla Durieux, Horst Manfred Adloff’un yer aldığı O, Batı Berlin’de ailelerinin geleneklerinden ve kurallarından uzak, hayatın tadını çıkaran, evli olmayan genç çiftin yaşadıklarına odaklanıyor. Ulrich Schamoni, O ile içinde yaşadığı toplumu neredeyse sosyolojik bir kesinlikle anlatıyor: 1960’larda, gençliğin kargaşa içinde olduğu Batı Almanya’da geçen, kürtaj hakkı çağrılarını vurgulayan film, ulusal çapta büyük bir başarı kazandı. Varoluşsal kaygı ve toplumsal hayal kırıklığının izlerini süren O birçok ödüle değer görüldü.

Yunanistan’da cunta dönemi

Genç Alman Sineması akımının temsilcilerinden ve beyazperdenin özgür ruhlu yönetmenlerinden Peter Fleischmann’ın imzasını taşıyan Zayıf Nokta’nın başrollerinde efsanevi aktörler Mario Adorf ve Michel Piccoli’ye Ugo Tognazzi eşlik ediyor. 1974 yılında, askeri cunta ile yönetilen Yunanistan’da geçen film, masum bir turizmci olan Georgis’in yasadışı bir yeraltı örgütüne üye olduğu iddiasıyla gelişen bir dizi olayı konu ediyor.

Kuir anlatının ilk örneklerinden

Nazi rejiminin ayak seslerinin duyulduğu bir atmosferde, senarist, yönetmen ve oyuncu kadrosunda sadece kadınlara yer veren ve sinemada kuir anlatının ilk örneklerinden biri kabul edilen Mädchen in Uniform’un yönetmeni, Leontine Sagan. Katı kurallarla yönetilen bir yatılı okulun sınırları içinde geçen yasak aşk ve isyanın çığır açan öyküsünü anlatan filmin başrollerinde Dorothea Wieck, Hertha Thiele, Emilia Unda, Hedy Krilla yer alıyor. 14 yaşındaki Manuela, annesinin ölümünün ardından, sadece kız öğrencilerin kabul edildiği aristokratik bir yatılı okula gönderilir. Okul, disiplin ve düzen takıntılı bir müdire tarafından yönetilmektedir. Manuela, bu sert ortamda giderek daha da içine kapanır; derslere aktif olarak katılamaz, kötü notlar alır ve kendini diğer öğrencilerden soyutlar. Yakınlık kurabildiği tek kişi, öğrencilere sevgi ve anlayışla yaklaşan genç öğretmen Elizabeth von Bernburg’dur. Bayan von Bernburg’a olan ilgisinin zamanla imkânsız bir aşka dönüşmesi okulda büyük bir karmaşaya yol açar.

İnsanlığın kaosu ve trajedisi

İnsanların kriz anlarında nasıl tepki verdiğini ve zorluklar karşısında nasıl dayanışma gösterebileceklerini anlatan Opera Binasında Yangın’ın yönetmeni Carl Froelich. 1930 yapımı bu etkileyici filmin başrollerini Gustav Fröhlich, Gustaf Gründgens, Alexa von Engström ve Gertrud Arnold paylaşıyor. Bir opera binasındaki yangın aracılığıyla insanlığın kaosunu ve trajedisini yansıtan, görsel açıdan büyüleyici film, Viyana’da geçiyor. Gecenin bir vakti aniden çıkan yangınla sarsılan binada, insanların bir kısmı panikle kaçışırken bazıları da içeride hapsolur. Yangının ortasında kalan zengin bir iş insanı, genç bir opera sanatçısı, bir aşçı ve bir grup opera seyircisi birlikte mücadele etmek zorunda kalır. Ancak bu felaket, sadece fiziksel bir tehdit olmakla kalmaz; aynı zamanda karakterlerin kendi içsel çatışmalarını da açığa çıkaran bir maceraya dönüşür.

“her şey film” programı 15 Mayıs – 1 Haziran arasında indirimli müze giriş biletiyle Pera Müzesi Oditoryumu’nda izlenebilir. Biletler, Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

Artshop’ta Müzeler Günü indirimi

Pera Müzesi Artshop ve artshop.peramuzesi.org.tr’de satışa sunulan yayınlarda Uluslararası Müzeler Haftası’na özel olarak %10 indirim uygulanacak. Sanatseverler, tüm yayınlarda geçerli olan kampanyadan 18 – 26 Mayıs arasında yararlanabilecek.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Mina de Vanghel
Önceki

Stendhal’ın Kitabı “Mina de Vanghel” Can Yayınları’ndan Çıktı

TurkishBank UK 50. yıl
Sonraki

Türk Galerilerinin Londra Çıkartması

Kaçırmayın!

Gölge Otobanı

Tiyatro Watt Oyunları Yeni Sezonda Seyirciyle Buluşmaya Devam Ediyor

Deneysel tiyatro topluluğu olan Tiyatro Watt 2024-2025 tiyatro sezonunda “Karşılaşmalar”
Jehan Barbur

Jehan Barbur “Feelin’ Good” Sahnesine Konuk Oluyor!

Yapı Kredi bomontiada, 6 Haziran Perşembe akşamı Yapı Kredi 80.