Beykoz Kundura’nın 3. “Yerli Malı Haftası” Programı Açıklandı

20 Kasım 2024

Beykoz Kundura, Cumhuriyet tarihinde sanayileşmenin ve yerli üretimin en önemli simgesine dönüşmüş olan Sümerbank Deri ve Kundura Sanayi Müessesesi’nin hatırasından ilham alarak tasarladığı ve müessesenin yarattığı toplumsal değerlere sahip çıkarak yaratıcı endüstriye hizmet veren ve yeniden işlevsellik kazanarak üretmeye devam eden, İstanbul’un en önemli endüstri mirası yapılarından biri olan mekânında 2024’te “Yerli Malı Haftası” etkinliğinin üçüncüsünü düzenliyor. Kundura Hafıza ve Araştırma’nın misyonu doğrultusunda gerçekleştirilen etkinlik, kolektif olma duygusunu hatırlatarak katılımcıların hep birlikte bu hatırlama pratiğini geliştirirken, kültürel bağlamda ülkemizin geçmiş toplumsal değerlerini bugünkü koşullarda gelecek nesillere aktarmanın yollarının ve yaratıcı biçimlerini araştırıyor.

“Yerli Malı Haftası” 12–15 Aralık tarihlerinde Beykoz Kundura’da katılımcılarını konuk etmeye hazırlanıyor.

Ülke çapında ulusal ekonomi kavramı farkındalığının gelişmesi adına 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi”ne girerek 12–18 Aralık tarihleri arasında “Yerli Malı Haftası”, 1983 yılından itibaren de “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” adıyla kutlanan etkinlik, İstanbul’un en önemli endüstri miraslarından biri olan Beykoz Kundura’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinlik dizisiyle 12–15 Aralık 2024 tarihleri arasında katılımcılarını konuk etmeye hazırlanıyor.

Beykoz Kundura “Yerli Malı Haftası” boyunca konserden tiyatroya, dans performanslarından sergi turlarına ve yerli sinemamız Yeşilçam film kültüründen klasik film gösterimlerine uzanan zengin bir program sunuyor. Etkinlik için üretim odaklı bir program hazırlandı. Katılımcılar sahne sanatları etkinliklerinin yanı sıra farklı alanlarda gerçekleştirilen atölye programlarına katılarak yaratıcı üretim becerilerini geliştirme, farklı yerel, gastronomi kültürlerine dair bilgilerini de pekiştirme fırsatı bulacak.

Birbirinden keyifli sesler ve notalar Kundura Sahne’de

12 Aralık Perşembe akşamı başlayacak olan “Yerli Malı Haftası” kapsamında ilk gün, daha önce kendi adıyla çıkardığı Masal ve Slow Hot Wind albümleriyle tanıdığımız, Türkiye’nin en önemli caz vokalistlerinden Ece Göksu’ya gitarda Eylül Biçer kontrbasta Kağan Yıldız ve davulda Berke Özgümüş’ün eşlik edeceği açılış konseri izleyiciye caz ezgilerine doyacakları bir gece vaat ediyor.

14 Aralık Cumartesi akşamı kayıtlarında ve sahnesinde , pop, hip-hop ve deep house ekseninde türler arası bir deneyim sunan trompetçi, şarkıcı / şarkı yazarı ve prodüktör Barış Demirel, kendi şarkılarının yanı sıra kendi tabiriyle “o bilindik seçkin ve zarif şarkılar”dan oluşturduğu bir seçki ile sahnede olduğu orijinal konsepti “BD Deneyimi” ile Kundura Sahne’de katılımcılara müzikal bir deneyim yaşatacak.

14 Aralık Cumartesi ve 15 Aralık Pazar akşamları Türkiye caz sahnesinin en üretken isimleri arasında yer alan caz piyanisti ve besteci Adem Gülşen solo piyano performansıyla Demirane Restoran’da olacak.

Hafızalara kazınacak performanslar

“Yerli Malı Haftası”nın ikinci günü olan 13 Aralık Cuma akşamı müzik dans, tiyatro ve performansın sınırlarında dolaşarak büyük şehrin iç içe geçen hikâyelerini sahneye taşıyan, Esme Madra ve Ozan Çelik’in kendilerine çeşitli seslerle eşlik eden Tophane Noise Band ile ses, söz ve hareket parçalarını öyküleştirdikleri Beykoz Kundura yapımı Geçen Gün adlı oyun Kundura Sahne’de izleyiciyle buluşacak.

Beykoz Kundura ve Lita House of Production ortak yapımcılığında gerçekleştirilen ve Forced Entertainment’ın Tomorrow’s Parties eserinden uyarlanan Yarın Belki de mümkün ve imkânsız geleceklere dair eğlenceli, dokunaklı ve yer yer hayalperest bir bakış sunuyor. Ayşe Draz’ın yönettiği ve Aslı İçözü ile Şerif Erol’un sahneyi paylaştığı Yarın Belki de’nin prömiyeri 24 Ocak 2025’te. “Yerli Malı Haftası” kapsamında 14 Aralık Cumartesi günü performansın açık provası Kundura Sahne’de izlenebilecek.

Koreografın yaşlanınca hareketlenen bir tabakanın altında hiç zarar görmeden kalmış bir anından yola çıkarak, babaannesinin 1930’larda evlatlık verildiği Konya’daki köyüne seyahati ve Özbekistan’da doğan dansçının rüyaları ve anadiliyle yaşadığı kopukluklardan ilham alan Eski Tören için Yeni Cilt Kundura Sahne’de. Anılarla ilişki kurma biçimlerimiz, dünyadaki yerimiz ve gelip geçiciliğimizin dansını yaratan Eski Tören için Yeni Cilt Kamola Rashidova’nın performansı ve Melih Kıraç’ın koreografisiyle 15 Aralık Pazar günü sahnelenecek.

Yetişkinler ve çocuklar için yaratıcı atölye çalışmaları

6–12 yaş arası çocuklar için düzenlenen ve OyunMu işbirliğiyle hayata geçirilen “Fantastik Ayakkabılar” ve “Piksel Avı” atölyeleri 14 Aralık Cumartesi günü Hafıza Atölye’de küçük ziyaretçilerini bekliyor.

Yetişkinlere yönelik “Turşu Kurma Atölyesi”nde sürdürülebilirlik ve yerellik çerçevesinde sağlıklı ve lezzetli turşu yapım yöntemlerini öğrenebileceksiniz. Katılımcılara üç farklı yöntemle (lakto fermente, sirke ile, salamurasız) turşu hazırlamanın temel adımlarının anlatılacağı ve bu yöntemlerin her birinin sağladığı faydalarla lezzet özellikleri üzerinde durulacağı, Ceyda Artun yürütücülüğünde gerçekleştirilecek atölye 14 Aralık Cumartesi ve 15 Aralık Pazar günleri Çarkhane’de.

Bazı bilgiler hazine gibidir ve kültürün, yaşayışın, alışkanlıkların ve ortaklıkların kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlar. Yerli Malı Haftası’nı da bunlardan biri olarak gören Aslıhan Hazar’ın kolaylaştırıcılığında gerçekleştirecek “Elden Ele Hazine” atölyesi, hikâye anlatıcılığının merkezde olduğu, yaratıcı ve sanatsal süreçleri deneyimleyerek bu kıymetli kültür hazinemizin kuşaktan kuşağa aktarılmasına katkı sunuyor. Ebeveynler ve 7–11 yaş arası çocukların birlikte katılabilecekleri “Elden Ele Hazine Atölyesi” 14 Aralık Cumartesi ve 15 Aralık Pazar günleri Yağhane Alt’ta.

Üretimin her aşamasında makine kullanmadan, el işçiliğini benimseyen tasarım markası BCC Leather işbirliğinde gerçekleştirilecek ve katılımcıların el işçiliğinin benzersiz yönlerini ve sürecin kendisini deneyimleyebilecekleri yetişkinlere yönelik “Deri/Kartlık Atölyesi” 14 Aralık Cumartesi ve 15 Aralık Pazar günleri Yağhane Alt’ta.

Ceydâ Candaş yürütücülüğünde gerçekleştirilecek katılımcıların mumlu batik tekniğiyle kumaş üzerine kendi tasarımlarını uygulayacakları “Mumlu Batik Atölyesi” 14 Aralık Cumartesi ve 15 Aralık Pazar günleri Yağhane Alt’ta.

Nazlı Çevik Azazi yürütücülüğünde gerçekleştirilecek ve “Hikâye Anlatıcılığı Pratikleri”, “Yaratıcı Yazma Pratikleri”, “Tiyatro ve Dans Pedagojisi Pratikleri” ile “Dışavurumcu Sanatlar” temelli yapılan çalışmalar sonucu katılımcıların ortak yaratımından bir “community art” eserinin ortaya çıkarılacağı “Maarif Takvimi Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” 14 Aralık Cumartesi ve 15 Aralık Pazar günleri Yağhane Alt’ta.

Roza Erdem kolaylaştırıcılığında 14 Aralık Cumartesi ve 15 Aralık Pazar günleri Sahne Fuaye-Beyaz Bar’da gerçekleştirilecek “Nesillerarası Hafıza Forumu” atölye çalışmasında geçmiş̧ ve bugünün üretim ve tüketim kültürlerinde “Yerli Malı” kavramının hafızalardaki yeri oyuncu yollarla araştırılacak.

Sürdürülebilirlik ve yerellik prensipleri çerçevesinde, yerel baharat karışımları ve saklama yöntemleri anlatılacağı “Berat Çokal ile Yerli Baharat Karışımları ve Süzme Yoğurt Topları Atölyesi” 14 Aralık Cumartesi ve 15 Aralık Pazar günleri Çarkhane’de.

Joyful Robotics işbirliğiyle gerçekleştirilecek ve ilkokul öğrencilerine yönelik olarak tasarlanan “Sümer Motoru Robotik Atölyesi” ve “Lastik Futbolu Robotik Atölyesi” 15 Aralık Pazar günü Hafıza Atölye’de 6-12 yaş arası katılımcılarını bekliyor.

Beykoz Kundura’nın tarihini tanıklarından dinleyebilirsiniz

Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın 200 yıllık tarihine ve sosyal hayatına odaklanan Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya sergisini, sergiyi bir araya getiren emeklilerin anılarını, hatıralarını, fabrikanın eski yaşamını dönemin tanıklarından dinleyebilirsiniz. “Fabrika Emeklisi Rehberliğinde Sergi Turu” fabrikanın emekli işçilerinden Yüksel Doğantepe rehberliğinde 14 Aralık Cumartesi günü ve Cemile&Kaya Çakır çifti rehberliğinde 15 Aralık Pazar günü saat 16:00 itibariyle Hafıza Sergi alanında.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Richard McGuire
Önceki

Richard McGuire’den Çığır Açan Grafik Roman: Burada

Tasarımcının Notu sergisinden görünüm, Salt Beyoğlu, 2024 Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz
Sonraki

“Tasarımcının Notu” Sergisi Kapsamında Panel 7 Aralık’ta Salt Beyoğlu’nda

Kaçırmayın!

"Solo Botter: Nuri İyem" Sergisi Casa Botter'de!

“Solo Botter: Nuri İyem” Sergisi Casa Botter’de!

İstanbul’un ilk art nouveau yapısı Casa Botter, Levent Çalıkoğlu küratörlüğünde
Taner Ceylan, Ingres, 90x121 cm, 2015, Tuval Üzerine Yağlıboya

Taner Ceylan vs Jean Auguste Dominique Ingres

Ingres’in 1853 tarihli bir resmi: Broglie Prensesi. Güzelliğiyle, ama aynı