Biyi Bándélé
Biyi Bándélé

Biyi Bándélé’nin Son Romanı “Àjàyí’nin Yolculuğu” Raflara Çıktı

10 Eylül 2024

Ayrıntı Yayınları, Afrika edebiyatının dikkat çeken eserlerini Türkiye’deki okurlarla buluşturmaya, Nijeryalı Samuel Àjàyí Crowther’ın kölelikten kurtarıcılığa, çocukluktan erkekliğe, koşmaktan direnmeye uzanan mucizevi ve gerçek hayat hikâyesini anlatan Àjàyí’nin Yolculuğu ile devam ediyor! Afrika’nın en yaratıcı yazarlarından biri olarak gösterilen Biyi Bándélé’nin 2022’de vefat etmeden önce kaleme aldığı ve ölümünün ardından basılan son romanı Àjàyí’nin Yolculuğu, Malili köle tüccarlarının kasabasını işgal ettiği gün hayatı kökten değişen on üç yaşında bir çocuğun özgürlük koşusunu, mücadelesini ve zaferini anlatıyor.

Nijeryalı romancı, oyun yazarı ve film yapımcısı Biyi Bándélé’nin vefatından önce kaleme aldığı son romanı Yorùbá Boy Running , Àjàyí’nin Yolculuğu adıyla Ayrıntı Yayınları’nın Edebiyat Dizisi kapsamında okurlarla buluştu. Àjàyí’nin Yolculuğu, sömürgeciler kasabasını işgal ettikten sonra köle tacirleri tarafından kaçırılan, ardından Hıristiyan olan ve ilk Afrikalı piskopos olarak tarihe geçen Samuel Àjàyí Crowther’ın gerçek hayat hikâyesine dayanıyor.

Tanrıların koruyup gözettiği Òsogùn’da yaşayan 13 yaşındaki Àjàyí, Malili köle tacirleri tarafından kaçırılır. İngiltere Anglikan Kilisesi’ne atanan ilk siyahi piskopos ve Oxford Üniversitesi’nden diploma alanilk Afrikalı olan Samuel Àjàyí Crowther’ın özgürlük mücadelesi böyle başlar…

Lagos’tan Sierra Leone’a, çöllerden Kraliçe Viktorya’nın toplantı salonlarına uzanan bu sıra dışı hayat hikâyesinde, birdin adamı, dilbilimci, öğretmen ve yazar olan Crowther’ın kıvrak zekâsına, köleliğin kaldırılması için verdiği mücadelenin azmi eşlik eder. Bu mücadele Crowther’ı bazen kendi insanlarıyla bazen krallarla karşı karşıya getirmiştir.

Ceren Han’ın dilimize çevirdiği Àjàyí’nin Yolculuğu, raflarda ve internet satış sitelerinde!

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

“Yazar-Editör Sohbetleri”
Önceki

Kitapların Dünyasından Yaşama Uzanan Bir Sohbet

Tamás Kótai
Sonraki

Macar Resmine Güncel Bir Bakış: “Resimler Alemi”

Kaçırmayın!

Sally Rooney

Sahi, Nerede Bu Güzel Dünya? // Kadriye Tokur

90’lar kuşağından İrlandalı yazar Sally Rooney, son yıllarda hem kitaplarıyla
35. Ankara Film Festivali

35. Ankara Film Festivali Başvuruları Başladı!

35. Ankara Film Festivali için Ulusal Uzun, Belgesel ve Kısa