Çetin Çetintaş
Çetin Çetintaş

Çetin Çetintaş İle Kitapları, Mantra Albümü ve Yoga Üzerine Aydınlatıcı Bir Söyleşi

8 Mayıs 2021

Hayvanlardan Destek Almanın Gizemli Sanatı adlı kitabını çıkardığını ve geçtiğimiz günlerde Mantra albümünün ilk parçası olan Gayatri Mantra’yı yayınladığını duyurduğumuz Çetin Çetintaş, kitapları, Mantra albümü ve yoga üzerine sorularımı cevapladı.

Keyifli okumalar.

Çetin Çetintaş
Çetin Çetintaş

Yoga, meditasyon, kitap ve son olarak da bir albümle üretimleriniz hızla devam ediyor. Sizi tanımayanlar için kendinizden bahseder misiniz?

Beni tanımayanların Posta gazetesinin hakkımda hazırladığı belgeseli izlemesini tavsiye ederim. Bu belgeselde oldukça açık bir şekilde yaşam yolculuğum hiç olmadığı kadar geniş bir pencereden anlatılıyor.

Yoga ile yolunuz nasıl kesişti? Türkiye’de yoga konusunda en ünlü isimlerden birisiniz. Yoğun bilgelikle onlarca insana dokunmak ve 8 kitapla kaynak yaratmak nasıl bir sürecin ürünüdür?

Yogayla genç yaşlarda tanıştım. Dövüş sporları ile ilgilenirken esneme niyetiyle tanıştığım yoga bende farklı kapılar açtı. Bu yaşamda herkesin bir yolu var. Ben onu çok erken buldum. Kendimi yaşam yoluma adadığımdaysa, yıllar süren çok büyülü bir serüven gerçekleşti. Bu süreçte öylesine pratiklerden geçtim ki, bu serüven beni yaşamın kendisine dönüştürdü. Tıpkı bir ağacın zamanı geldiğinde meyvelerini vermesi gibi, bu sürecin ürünü olarak da şu anda yaptığım her şey benden kendiliğinden dökülüveriyor. Yazdığım kitaplar, hazırladığım ders videoları, podcastler hepsi zahmetsizce ortaya çıkıyor.

Mart ayında okurlarınızla son kitabınız “Hayvanlardan Destek Almanın Gizemli Sanatı”nı buluşturdunuz ve 25. baskıya kadar gelerek ön satış rekoru kırdı. İki insan arasındaki aşk veya savaştan kaçan bir aile dramı yerine kişisel gelişim kitabı olarak bu rekora sahip. Bu durum sizi şaşırttı mı? Sizce evde uzun vakit geçirmekle yoga ve meditasyona ilgi artması bunda etkili mi?

Açıkcası şaşırttı. Evet çok fazla ilgi göreceğini biliyordum, ama bu kadar ilgi göreceğini sorsanız tahmin bile edemezdim. Bir kişisel gelişim kitabının bu kadar ilgi görmesinin birden fazla sebebi var. Birincisi bu kitap ezber bozan bir kitap. İçinde artık ezberlenmiş ya da içi boşaltılmış cümleler ve konular dönmüyor. Hayata, sağlam temeller üzerine kurulu bir matematiğe sahip bambaşka bir pencereden bakma fırsatı sunuyor. İkinci sebebiyse herkesin pandemi sürecinde fazlaca kendiyle kalması. Bu kadar kendimizle kaldığımızda ister istemez kendimizi ve dolayısıyla yaşamı sorgulamaya ve anlamaya çalışıyoruz.

“Hayvanlardan Destek Almanın Gizemli Sanatı”nda okuyucuları ne bekliyor? Yoga veya meditasyon yapmayanlar da yazılanlardan yararlanabilir mi?

Elementler dünyasına büyülü bir yolculuk bekliyor. Bu yolculukta temas kurduğumuz hayvanlarla nasıl bir ilişkimiz olduğunu, aslında yaşamın bizimle konuşma yollarından birini anlıyoruz. Bu kitabı anlamak veya bu bilgileri yaşamında kullanmak için yoga veya meditasyon yapmaya gerek yok. Yoga yapın veya yapmayın, hepimiz her gün bir çok hayvan arketipiyle tetikleniyoruz. Peki bu tetiklenmeler sonucu ne oluyor? Yaşam bizi nereye sürüklüyor? Bunu bilerek hareket etmek, yaşamın kontrolünü elimize almak için oldukça gerekli.

Geçtiğimiz günlerde Mantra albümünüzün ilk parçası olan Gayatri Mantra’yı yayınladığınızı duyurdunuz. Bildiğimiz müzik parçalarından farklı olarak meditasyon temelli bir alt yapıya sahip. Peki Gayatri Mantra ne demek? Mantraları dinlemek ve söylemek insanlarda nasıl bir farkındalık uyandırır?

Mantralar yüksek frekansta söylemler içerdiğinden Mantra dinlemek ve söylemek insanda büyük bir farkındalık yaratır. Her bir mantra zihnimizi ve enerji alanımızı farklı şekillerde çalıştırır. Sözün, sözden de önemlisi çıkardığımız titreşimin büyük bir önemi vardır. Birine çok güzel bir kelimeyi öyle bir titreşimle söylersiniz ki, hakaret olarak algılanır. Ya da hakaret amaçlı olan bir kelimeyi öyle muhteşem bir titreşimle söylersiniz ki o söz kişiye iltifat olarak geçer. Bu sebeple mantralar için esas olan sözle titreşimin muhteşem kombinasyonudur.

Gayatri Mantra’yı saflığın mantrası gibi düşünebiliriz. İçimizdeki ışığın saflığını bize hatırlatan bir mantra. Gayatri Mantra’yı dinlemek ve zikretmek zihni sağlam ve aydınlık hale getirir. Mantra’nın yarattığı farkındalık ile insan yaşamla (dharmasıyla) uyumlanır ve hedeflerin peşinden sürüklenmek yerine, yaşamın kendisi olur. Bir şey uğruna yaşamak yerine, sadece yaşamak için yaşamanın neşe ve mutluluğunu yaşar.

Sadece kendi alanıyla ilgili kitaplar yazmış birisiniz. Peki roman veya hikaye yazmayı düşünüyor musunuz? Yoksa yoga felsefesi üzerine yazmaya devam mı edeceksiniz?

Kendi alanımla ilgili üzerine konuşacağımız daha çok konu var. O yüzden şu an için bu alanda kitaplar yazmaya devam edeceğim.

Yoğun bilgi birikiminizi yazıya aktarmaya nasıl karar verdiniz? Onca bilgiyi kendinize saklamak bencillik olurdu sanırım. Sizce?

Yıllardır hem yurtdışında hem de Türkiye’de eğitimler veriyorum. İngilizce kaynaklar çok fazla olduğundan yurtdışında verdiğim eğitimlerde birbirinden değerli kitapları öğrencilerime konuları daha iyi anlamaları adına önerebiliyorum. Lakin zamanında Türkçe kaynaklar olmadığından, Türkiye’de verdiğim eğitimlerde öğrencilerime konuları pekiştirebilmeleri adına bir kitap öneremiyordum. Elimdeki bilgi donanımını da düşününce, Türkçe kaynaklar hazırlamak şart hale gelmişti. Hem öğrencilerimin sorularına cevap olması hem de bu bilgilere ulaşmak isteyenlere kaynak olması adına bu kaynakları hazırladım.
İstesem de onca bilgiyi kendime saklayamazdım. İnsan kendine iyi gelen bir şeyi paylaşmak istiyor. Belki bir kişiye daha iyi gelir diye…

Çetin Çetintaş
Çetin Çetintaş

Yakın gelecekte yeni bir kitap, yeni bir klip, yeni girişimler… olacak mı, takipçilerinizi neler bekliyor?

Mantra Albümü’mün ikinci mantrası Moola Mantra klibiyle birlikte 27 Mayıs’ta yayında olacak. Bu mantrada, Gayatri Mantra’da duyduğunuzdan çok farklı, yine şaşırtacak bir sound sizleri bekliyor. Aynı zamanda Moola Mantra’nın klibinde vereceğimiz mesajlar da var!

Çok yakında da Çakralar üzerine İnci Ünlü ile yazdığımız kitabımız yayınlanacak. Bu kitap her şeyiyle hazır ve okuyucusuyla buluşmayı bekliyor. Tam çıkış tarihi şu an için sürpriz olsun 🙂

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Karin Tellioğlu
Önceki

Haziran’da Edebiyatseverlerle Buluşacak Olan İTEF 2021 Üzerine İTEF Koordinatörü Karin Tellioğlu İle Söyleşi

Ahmet Çağan
Sonraki

Portfolyo: Ahmet Çağan

Kaçırmayın!

Ruzy Gallery, Evvel

Sanat ve Matematik İlişkisine Farklı Bir Bakış: Evvel Sergisi

Modern ve çağdaş sanata odaklanan, farklı disiplinlerden sanatçıların eserlerini sergilemeyi
Yüksel Özen, Estetik Formlar

Yüksel Özen “Estetik Formlar” Fular’t Sanat Galerisi’nde

Yüksel Özen‘in “Estetik Formlar” isimli sergisi 22 Ocak – 5