Haziran’da Edebiyatseverlerle Buluşacak Olan İTEF 2021 Üzerine İTEF Koordinatörü Karin Tellioğlu İle Söyleşi

Karin Tellioğlu
Karin Tellioğlu

İTEF (İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali) bu yıl 13. yaşını kutluyor. İTEF 2021 – Bulutların Üstünde Edebiyat temasıyla, 1-5 Haziran tarihleri arasında edebiyatseverleri ülkeler arası seyahate çıkarmaya hazırlanıyor.

Ben de bu zor günlerde üretmeye ve paylaşmaya devam eden İTEF ekibine 13. İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali hakkında merak ettiğim sorularımı yönelttim. Cevaplar, ekip adına, İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali Koordinatörü Karin Tellioğlu’ndan geldi.

İTEF ekibine ve festival koordinatörü Karin Tellioğlu’na teşekkür ederim.

Keyifli okumalar.

İTEF 2021
İTEF 2021

Bu yıl festival İTEF 2021 – Bulutların Üstünde Edebiyat Olarak konuşulacak. Neden Bulutların Üstünde Edebiyat demeyi seçtiniz?

Edebiyatı buluta benzetiyoruz. Nasıl bulutlar da ülke, sınır, din, dil gibi sınırları olmadan özgürce gökyüzünde özgürce geziyorsa, edebiyatın da bu denli özgürce gezebildiğini hissediyoruz.

Bulutlar, ülkeler arası yolculuk yaparken, rüzgarların başka topraklardan yağmurlar getirmesi gibi edebiyat da bize çok uzak diyarların hüzünlerini, acılarını, sevinçlerini bir roman, öykü ya da bir şiir ile getiriyor.

Bu yıl İTEF’te edebiyat severleri neler bekliyor?

Bu yıl temamıza uygun olarak festivalimizde edebiyat severleri ülkeler arası seyahat bekliyor. Norveç, Fransa, Suriye, A.B.D, Arjantin ve Avustralya’ya uzanacağız. 6 ülkeye ekranlarımızdan bağlanacağız. Anlayacağınız edebiyatseverler, bizi takip edenler bir edebiyat şöleni ile karşı karşıya olacaklar.

Bizim için her sene yeni bir yolculuk, her festival yeni bir rota oluyor.

İTEF’21 programında hangi yazarları ağırlayacaksınız? İsimlerden ve kitaplarından bahseder misiniz?

Karin Tellioğlu
Karin Tellioğlu

İTEF 2021, programın ilk günü olan 1 Haziran Salı, çağdaş Norveç Edebiyatının önemli isimlerinden Vigdis Hjorth, Siren Yayınları’ndan yayımlanan ve çevirisini Dilek Başak’ın yaptığı Miras ile bizimle olacak.

2 Haziran, Çarşamba günü Fransa’ya uzanıyoruz. Yan Pasaj Yayınevi’nden yayımlanan ve çevirisini Gülşah Ercenk’in yaptığı “Bugün Kalan Hayatımın İlk Günü”’nün yazarı Maud Ankaoua ile beraber olacağız.

3 Haziran, Perşembe ise Suriye’de ses getiren “Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok” romanının yazarı Halid Halife ile birlikte olacağız. Hümeyra Rızvanoğlu’nun çevirisiyle, Delidolu Yayınları ile raflarda okuyucularıyla buluşuyor.

4 Haziran Perşembe, Yabancı Yayınları’ndan Burak Eren, Berke Kılıç ve Aslı Dağ’ın çevirisiyle yayımlanan Kaos Yürüyüşü (Umut Bıçağı, Sorgu ve Sır, İnsan Denen Canavar)’nün yazarı Patrick Ness ekranlarımıza konuk olacak.)

İTEF 2021’in son günü, 5 Haziran Cumartesi, iki farklı etkinliğimiz olacak.

Günün ilk etkinliğinde Pegasus Yayınları’ndan yayımlanan ve çevirilerini Sevinç Seyla Tezcan’ın yaptığı Auschwitz Dövmecisi ve Cilka’nın Yolculuğu (Auschwıtz Dövmecisi 2)‘nun yazarı Heather Morris ile edebiyatseverleri buluşturduktan sonra festivalimizin son etkinliğinde ise hem Türkiye’de hem de dünyada çokça konuşulan bir romanın yazarıyla buluşacağız. Çınar Yayınları’ndan yayımlanan ve çevirisini Seda Ersavcı’nın yaptığı Leziz Kadavralar’ın yazarı Agustina Bazterrica ile kapanış etkinliğimizi gerçekleştireceğiz.

Ayrıca bizi takip eden sevgili edebiyatseverler İTEF 2021 festival programının detaylarına İTEF’in sosyal medya hesaplarından ve internet sitesinden göz atabilirler.

Geçtiğimiz yıldan farklı olarak bu yıl, İTEF’te edebiyatımız adına nasıl bir yenilik veya gelişme olmasını bekliyorsunuz?

İTEF 2009 yılından bu yana etkinliklerini sokaklarda, çeşitli mekanlarda gerçekleştiriyordu.

Ancak pandemi sebebiyle İTEF 2020-Günebakan Edebiyat, hem dijital hem de fiziksel olarak gerçekleşti. Bu sene ise İTEF 2021- Bulutlar Üstünde Edebiyat temasıyla ilk defa tamamen dijital olarak edebiyatseverlerle buluşacak.

Her seferinde festival ve diğer etkinliklerde sunulan ürünü konuşuruz. Ancak ben İTEF’in arkasında festivali bugünlere getiren, yeni ve önemli yazarları bizlere tanıtan, ülkemiz okuyucularına kazandıran isimleri merak ediyorum. İTEF 2021 ekibi kimlerden oluşuyor?

İTEF, 2009’dan bu yana her zaman büyük bir ekiple ilerlemiştir. Her zaman stajyerlerimiz ve gönüllü çalışanlarımız olmuştur. Bu yıl da bize eşlik edecek olan stajyerlerin emekleriyle kuşkusuz ki İTEF daha iyi olacaktır.

Bunun yanı sıra, aynı zamanda Kalem’in kurucusu Nermin Mollaoğlu ve Mehmet Demirtaş’ın fikirleri ile doğan bu festivalin diğer isimleri, festivalin koordinatörlüğünü yapan Karin Tellioğlu, küratörlüğünü üstelenen Kardelen Genç ve emekleri için müteşekkir olduğumuz Burcu Ünsal Çeküç, İrem Süleymanoğlu, Merve Diler, Nazlıcan Kabataş, Remziye Öztürkçe, Şeyma Demirtaş, Songül Çakmak.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.