Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri 8 Haziran’da başlıyor! Belgesel sinemanın birbirinden değerli isimlerinin ağırlanacağı festivalde, 3×3 bölümünün üç önemli yönetmeni İstanbul’a geliyor: Jean-Gabriel Périot, Hubert Sauper ve Laila Pakalnina. Festivalde ayrıca Ustaya Saygı: Johan van der Keuken-II, Başka Dünya Yok, Uluslararası Panorama, Türkiye Panorama, AnimaDoc gibi bölümlere dağılmış 70’ten fazla film gösterilecek.
8 -13 Haziran tarihlerinde 17 yaşına basan Documentarist, son çeyrek yüzyılda birbirinden önemli filmlere imza atmış üç önemli belgeselciyi ağırlıyor: Fransa’dan Jean-Gabriel Périot, Avusturya’dan Hubert Sauper ve Letonya’dan Laila Pakalnina, hem filmleriyle hem de bizzat festivalin konukları olarak İstanbul’a geliyor. 3×3 bölümüne konuk olan belgeselciler, filmlerinden seçkilerle programda yer alırken ayrıca kendi sinemasal serüvenlerini anlatacakları birer sinema dersi verecek. 3×3 bölümünde Périot’nun tarihçi ve filozof Didier Eribon’un otobiyografik romanından serbest uyarlama filmi “Reims’e Dönüş (Kesitler)” (Returning to Reims (Fragments)), Sauper’ın Oscar adaylığına kadar ulaşan “Darwin’in Kâbusu” (Darwin’s Nightmare), Pakalnina’nın petrolden bir plastik kaşığa giden süreci takip ettiği “Kaşık” (Spoon) adlı filmleri dahil üç yönetmenden tam 14 film gösteriliyor!
Varşova gece kulüplerinin yıldızı 84 yaşında bir DJ’yi konu alan “Vika!”nın yönetmeni Agnieszka Zwiefka da bu yılki festivalin yabancı konukları arasında. Documentarist’in En İyi Yetenek ödülüne adını veren Johan van der Keuken’in uzun dönem çalışma arkadaşı ve sesçisi Nosh van der Lely ise festivalin onur konuğu olarak ilk kez festivale konuk olacak ve Türkiye’de bugüne kadar ödülü kazanmış yönetmenlerle bir araya gelecek. 40 yıla yayılan sinema kariyeri boyunca 50’den fazla belgesele imza atan ve birçok kitabı yayımlanmış olan, 2001’de erken yaşta hayata veda eden Johan van der Keuken‘e adanmış ‘Ustaya Saygı’ bölümünde yönetmenin yedi filmi gösteriliyor. Böylece, 2014’te 7. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nde yapılan ilk toplu gösterimin 10. yılında festival yeni bir Keuken seçkisine ev sahipliği yapıyor. Gösterimlere ek olarak van der Lely’le Keuken üzerine bir söyleşi de gerçekleşecek.
Dünyadan ve Türkiye’den toplamda 70’ten fazla filmin gösterileceği Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri’nin odağında yine ekolojik sorunlar başta olmak üzere içinde yaşadığımız dünyaya ayna tutan, daha yaşanılır bir dünya için mücadele edenlerin hikâyelerini aktaran filmler var. ‘Başka Dünya Yok’ başlıklı bölüm kapsamında Türkiye’deki belli başlı çevre örgütü temsilcileri, aktivistler ve uzmanların buluşacağı geniş kapsamlı bir Çevre Forumu ile ‘Ekokırıma Tanıklık Etmek’ başlıklı bir forum düzenlenecek. Bu bölümde gösterilecek olan yaklaşık 10 belgesel, daha sonra Türkiye genelinde birçok kenti de dolaşacak.
Festival programının en geniş kısmını oluşturan ‘Türkiye Panorama’bölümünde son iki yılda yapılmış 28 yeni belgesel gösteriliyor. Uluslararası Panorama dışında geleneksel Canlandırma Belgesel (AnimaDoc) bölümünün de seyirciyle buluşacağı Documentarist, yarışma içermemekle birlikte her zamanki gibi özel ödüller de veriyor. Bu sene İmre Azem’in elinden çıkma bir ödül heykelciğine kavuşan ve festivale ilk ya da ikinci filmleriyle katılan Türkiyeli yönetmenlerden birine verilecek olan Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü adaylarını Ceylan Özgün Özçelik, N. Buket Cengiz ve Ekin İlkbağ‘dan oluşan jüri değerlendirecek. İlk kez geçen sene verilmeye başlanan Kurgu, Görüntü ve Ses Tasarımı Ödülleri’nin Kurgucular Dayanışması önerileriyle oluşturulan bu yılki jürisi ise görüntü yönetmeni Koray Kesik, kurgucu Özlem Sarıyıldız ve ses tasarımcısı Murat Şenürkmez’den oluşuyor.
Documentarist programında bu yıl, ayrıca UNDP Avrasya işbirliğiyle ‘Immerse in the World‘ başlığı altında kısa filmlerin izlenebileceği bir sanal gerçeklik (VR) sergisi yer alıyor. Festival kapsamında gerçekleşecek yan etkinliklerden biri de Susma Bitsin Platformu ile birlikte yapılan ‘Sinema Sektöründe Cinsel Şiddetle Mücadele Yöntemleri‘ konulu forum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Kraliyeti, Letonya Büyükelçiliği, Polonya Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi ve Culture Civic Kültür Sanat Destek Programı’nın desteği ve birçok kurumun işbirliğiyle gerçekleşen festivalin gösterim ve etkinlikleri Fransız Kültür Merkezi, Metrohan, Aynalı Geçit, Hope Alkazar, Pera Müzesi ve Yapı Kredi Kültür Sanat‘ta yer alacak.
Türkiye Panorama bölümü filmleri, Metrohan’daki gösterimler ve tüm yan etkinlikler ücretsizdir.