"Dönüşen Miras" Sergisi, 2024
"Dönüşen Miras" Sergisi, 2024

“Dönüşen Miras” Sergisi Dijital Mirasa Işık Tutuyor

24 Eylül 2024

Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Avrupa Miras günleri kapsamında Dönüşen Miras başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Burçak Yakıcı ve Andreas Treske küratörlüğünde hazırlanan sergide Andreas Treske, Boran Aksoy, Deniz Pire, Egemen Kırkağaç, Ekin Kılıç Ezer ve Fatma Çiftçi’nin işleri yer alıyor.

1990’ların başında İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye’nin ilk internet sayfasını oluşturmak üzere öncü bir yolculuğa çıktı. Institut Français de Turquie iş birliği ile EUNIC Ankara etkinliği olarak Avrupa Miras Günleri kapsamında düzenlenen bu sergi ve sempozyumda, Bilkent’in bu yolculuğunu ve dijital mirası ele alınıyor.

21 Eylül‘de düzenlenen sempozyumda, sanatçı Merve Mepa “Bağlantılı Bozulma: Sanat, Hacktivizm ve Sosyal Ağlardaki Karşıtlıkları Yeniden Düşünmek” başlıklı konuşmasıyla yer alırken, küratör ve eğitmen Ekmel Ertan, “Dijital Sonrası Tarihçeler: Türkiye’de Yeni Medya Sanatı” ve kurucusu olduğu Amber Sanat ve Teknoloji Festivali üzerine bir sunum yaptı.

6 Ekim 2024 tarihine kadar devam edecek olan sergi, Türkiye’nin ilk internet sayfasının yaratım sürecine dair nadir belgeler sunuyor. Sergi aynı zamanda, sözlü tarih anlatılarını ve yeni medya sanatının kesişim noktalarını inceleyerek, ziyaretçilere bu teknolojik gelişmenin tarihsel bağlamına tanıklık etme fırsatı sunuyor. Serginin kurgusu, Fransız sosyolog Maurice Halbwachs’ın kolektif bellek üzerine yaptığı çalışmaların ışığında şekilleniyor. Halbwachs’ın, belleğin dinamik ve toplumsal etkileşimlerle şekillendiği düşüncesinden yola çıkan sergi, izleyiciyi bu kavram etrafında derinlemesine düşünmeye davet ediyor.

Sergide yer alan işler aracılığıyla, web içeriği ve kullanıcı etkileşimi üzerinden dijital teknolojilerin kolektif belleğimizde nasıl yer aldığı, hatırlama ve unutmanın yeni medya sanatı bağlamında nasıl şekillendiği üzerine düşünceler sunuluyor. Ayrıca sergi, 2000’li yılların başlarından itibaren yeni medya sanatına ve internetin yaygınlaşmasına olan ilgiyi inceleyerek, akademik tasarımın yaratıcılığı nasıl beslediğine dair bir tartışmayı konu alıyor. Media Archaeology LAB’in sunduğu imkanlar ve Bilkent Üniversitesi’nin dijital hafızasının evrimini ele alırken, geçmiş ve günümüz teknolojilerini bir arada sunuyor.

Sergi ziyareti için: Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, 6 Ekim 2024’e kadar açıktır.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

Ceviz Ağacı Oyunu Sahnelere Geri Dönüyor

Hekabe, Hekabe Değil
Sonraki

Dünyanın En Eski Tiyatro Topluluğu Comédie-Française İlk Kez Türkiye’ye Geliyor!

Kaçırmayın!

Portfolyo: Memed Türkmen

Bir ressam adayının karşısına çıkan en önemli kriz kendi dünyasına
Mephisto: Bir Kariyerin Romanı

Mephisto: Bir Kariyerin Romanı Can Yayınları Etiketiyle Raflara Çıktı

Klaus Mann’ın kült romanı Mephisto: Bir Kariyerin Romanı Anıl Alacaoğlu