Araştırmalarında 20.yüzyılın siyasi ve entelektüel tarihinin yanı sıra çağdaş dünyadaki şiddetin sosyal ve kültürel tarihine odaklanan Prof. Enzo Traverso’nun Modern Barbarlığın Eleştirisi: Faşizm, Antisemitizm ve Tarihin Kullanımı Üzerine Makaleler adlı kitabı Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Kendi kuşağının en yetenekli tarihçilerinden biri olarak görülen Traverso, bu önemli çalışmasında Yahudi karşıtlığı, modernite ve Holokost arasındaki ilişkileri inceliyor. Son yirmi beş yılda farklı ülkelerde yayımlanan, farklı entelektüel ve politik dönemlere ait önemli sayıda makale ve denemeyi bir araya getiren Modern Barbarlığın Eleştirisi, Avrupalı Yahudilerin yok edilmesinin çeşitli boyutlarını, tarihsel belleğe ilişkin yaklaşımları ve antisemitizmin doğasına dair sol tartışmaları anlatıyor.
Ayrıntı Yayınları, Enzo Traverso’nun Savaş Alanı Olarak Tarih, Yahudi Modernitesinin Sonu ve Devrim: Bir Entelektüel Tarih adlı çalışmalarının ardından Modern Barbarlığın Eleştirisi: Faşizm, Antisemitizm ve Tarihin Kullanımı Üzerine Makaleler kitabını da Tarih dizisi kapsamında okurlarla buluşturdu.
Enzo Traverso, Yahudi karşıtlığı, modernite ve Holokost arasındaki ilişkileri inceliyor. Kitabın farklı bölümleri Avrupalı Yahudilerin yok edilmesinin çeşitli boyutlarını, tarihsel belleğe ilişkin yaklaşımları ve antisemitizmin doğasına dair sol tartışmaları anlatıyor. Frankfurt Okulu’nun eleştirel teorisinden ve Walter Benjamin gibi bir düşünürün heterodoks Marksizminden ilham alan Traverso, Auschwitz’ten sonra eleştirel düşüncenin ilerleme kavramını yeniden ele alması gerektiğini savunuyor.
Geçmişten günümüze tarihsel anlamda bir ilerleme sürecinde olduğu varsayılan Batı medeniyetinin önde gelen temsilcilerinden biri olan Almanya, Auschwitz’e imza attığında bu ilerleme bir kesintiye mi uğramıştı yoksa Auschwitz, aklı, özgürleştirici bir güç olmaktan çıkarıp bir tahakküm ve terör aracına dönüştüren uzun bir Batı medeniyeti yolunun doruk noktası mıydı? Hitler’in yaklaşım ve yöntemleri ayrık birer olgu muydu yoksa tüm Avrupa’nın sınıf ve ırk kökenli dürtülerinin özünü mü yansıtıyordu? Auschwitz’in Yahudi toplumunda yarattığı refleks İsrail Devleti’nin nasıl bir yol izlemesine neden oldu ve gelecekte neler olabilir? Enzo Traverso, bu soruları yanıtlamaya çalışıyor.
Selim İ. Kabak’ın Türkçeleştirdiği Modern Barbarlığın Eleştirisi: Faşizm, Antisemitizm ve Tarihin Kullanımı Üzerine Makaleler, raflarda ve internet satış sitelerinde!