Gökçe Kasacı
Gökçe Kasacı

Gökçe Kasacı ile “Derin Sularda” Bir Sohbet

17 Ocak 2023

Kaliteli müzik denince son dönemin örnek isimlerinden Gökçe Kasacı ile yeni çalışması “Derin Sularda” üzerine bu söyleşide buluştuk; sorularıma içten ve samimi yanıtları, müziğinin duygusunu dinleyene de nasıl geçirdiğini anlatıyor sanırım.

Bu keyifli söyleşiyi umarız siz de aynı keyifle okursunuz. Söyleşimiz sonunda Gökçe’ye ait sosyal medya hesaplarını ve şarkılarına ulaşabileceğiniz linkleri de bulabilirsiniz.

İyi okumalar…

“… Laboratuvara koşturan, makale okuyan, deneyler yapan, kimyasal hazırlayan, elinde tornavidayla vida falan sıkan bir insandım. Şarkı yapmayı bekliyormuşum sanırım.”

Gökçe Kasacı

Döneme yetişenler olarak efsane gibi anlattığımız, sık sık yâd ettiğimiz 90’lar popunun günümüz müziğine uyarlanmış olduğu hissine kapılıyorum seni dinlerken. Sen kendi müziğinin tarzını nasıl değerlendiriyorsun?

Evet ben de 1989 doğumlu olduğum için 90lar popu ile büyümüş oldum, haliyle çokça dinlemiş olduğumuzdan benzerlikler vardır diye düşünüyorum. Tabii zamanla farklı tarzlarda müziklerle de tanışarak ilerledik. Dönem dönem çok farklı şeyler dinlemişliklerim de oluyor benim. Bu durum müzikte bir tavır ve tarz yaratmak için ne kadar doğrudur bilememekle birlikte bazen benim içimde de değişiklikler yaratıyor. Zamanla daha belirgin hale gelecektir diye düşünüyorum. Kendi tarzımı şimdilik alternatif olarak değerlendirebilirim sanırım.

Son şarkın “Derin Sularda”da, tam da bahsettiğim dönemin en önemli gruplarından Kargo’dan Selim Öztürk imzasını görmek çok hoş oldu benim için. Nasıl gerçekleşti bu buluşma?

Evet, Engin abi (Engin Akıncı) aracılığıyla zaten çok öncesinde tanışmıştık Selim abi ile, sonrasında da bu şarkıda birlikte çalışmaya karar verdik. Bu kadar nağmeli bir şarkıyı kucağına bırakıp kaçtık aslında tam tabiriyle… 😊 Bir de Selim abi gibi öncelerden dinleyip sevdiğim müzik gruplarından insanlarla tanışıp çalışmak benim için bir hayli sevindirici.

Şarkılarını kendisi yazan ve besteleyen bir sanatçı olarak nelerden ilham alır ya da beslenirsin?

Ben dışarıdan çok sosyal ve mutlu görünen ama bir o kadar da içine kapanık biriyim sanırım. Bunu da son zamanlarda fark ediyorum açıkçası.😊 Akhisar’da büyüdüm. Küçük bir ilçeydi. İnternetin ve bilgisayarın olmadığı (şu an hayal dahi edemiyoruz bunu sanırım) bir döneme de denk geldiğimiz için, geriye yapacak pek bir şey kalmıyordu sanki. İlginç de bir detay vermek gerekirse eniştemin sahafı vardı Akhisar’da bir dönem, sonra bir taşınma sırasında kitapların bir kısmı bizde kalınca okumakla aramda bir mesele oluştu. Okurken de konulara ve detaylara çok takılırdım. Zamanla insan yazarların anlattığı şeyleri yaşadıkça o meselenin esasen ne olduğunu anlıyor. Sonra bir kez de kendi gördüğü ve hissettiği şekliyle anlatıyor. Yaşamın her anından besleniyoruz sanırım.

Beslenmek demişken, müzik dışındaki hayatında da çok önemli bir üniversite olan Boğaziçi Üniversitesi’nde Biyomedikal Mühendisliği alanında doktora yapıyorsun. Böylesi emek isteyen iki alanı birlikte yürütebildiğin için öncelikle tebrik ederim. Müzikle profesyonelce ilgilenmen öncesini merak ettim. Müziğe nasıl başladın, hem eğitimin hem müzik nasıl ilerledi?

Müzikle profesyonel olarak hiç ilgilenmemiştim açıkçası, hep hobi şeklindeydi. Ama çok müzik dinlediğim ve şarkı söylemeyi çok sevdiğim için bir şekilde pandemide artan zamanda sosyal medya hesaplarım üzerinden ufak ufak videolar koymaya başlayınca, bir anda kendimi içinde buldum. Aslında laboratuvara koşturan, makale okuyan, deneyler yapan, kimyasal hazırlayan, elinde tornavidayla vida falan sıkan bir insandım. Şarkı yapmayı bekliyormuşum sanırım. Tam o dönemde de Peyk grubundan İrfan Abi (İrfan Alış) bir atölye başlatmıştı. Ona katılınca bir sürü kişiyle tanışıp ufak ufak melodiler ve söz pratikleri yapmaya başladım. Başlayınca bırakılmayan bir şey çok ilginç. Hadi bir şarkı yazayım gibi değil de tüm güne yayılmış oluyor bir şekilde. Ben daha çok yeniyim tabi iddialı sözler söylemek istemem ama kendi deneyimim bu şekilde.

Şarkılarını yayımlamaya başladığın 2021’den bu yana düzenli olarak çalışmalarını dinliyoruz. Yeni çalışmaların ve 2023 programın belli mi?

Tabi yeni şarkılar var, daha yenilerini de yapmaya çalışıyorum, onlar kaydedilecek, ben bu süreçte bu şarkıları geliştirip yenileme çabasındayım. Umarım istediğimiz gibi işler süreç.

Geçtiğimiz günlerde bir organizasyonda sahne aldın. Sahne çalışmalarına ağırlık vermeyi düşünüyor musun, özel projelerde mi yer almaya devam edeceksin?

Bağımsız Müzik Yapımcıları Derneği’nin, Müze Gazhane’de gerçekleştirilen Bağımsız Müzik Günleri’nde yer aldım. Benim kendi şarkılarımı söylediğim ilk sahneydi, o yüzden kıymetli ve önemli oldu benim için. Sahne almak için de çalışmalar yapıyorum fakat netleşmiş bir tarih henüz yok.

Sohbetimize katıldığın için teşekkür ederiz, senin eklemek istediğin bir konu var mıdır?

Çok teşekkür ederim, zor zamanlardan geçtiğimiz bir dönemdeyiz ama müzik hayatımızın her anında hep olacak, müziğe ve müzisyenlerimize daha çok sahip çıkılmasını ümit ediyorum . Sevgiler.  

Gökçe Kasacı – Twitter | Instagram

Beyza Cumbul

Beyza Cumbul, On Air Music Co.'da projelendirmeci, müzik ve yaşam yazarı, röportajcı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Sektörden İsimlerle Akılda Kalıcı İşler Dosyası // Nil Has
Önceki

Sektörden İsimlerle Akılda Kalıcı İşler Dosyası // Nil Has

İnci Eviner | Filin Kulağı Bir Yayla, Bin Yayla (detay) 2020 Kağıt üzerine mürekkep, füzen ve serigrafi 46.5 x 237x 3 cm
Sonraki

Evin Ötesi: Modern Antikiteden Fragmanlar // Oğulcan Yiğit Özdemir

Kaçırmayın!

Susan Sontag

Susan Sontag’tan Rahatsız Edici Bir Roman: İyiliksever

Amerikan edebiyatının önemli isimlerinden Susan Sontag’ın deneysel kurgu alanındaki ilk
Akan Beden Üçüncü Edisyonuyla Mardin’de!

Akan Beden Üçüncü Edisyonuyla Mardin’de!

Akan Beden Performans ve Konuşma Dizisi’nin üçüncü edisyonu 10-11-12 Mayıs