Görevimiz Arıları Korumak
Görevimiz Arıları Korumak

“Görevimiz Arıları Korumak” Kitabı Raflara Çıktı

14 Mayıs 2024
Görevimiz Arıları Korumak
Görevimiz Arıları Korumak

Henri Clément‘in yazdığı Marion Puech‘in resimlediği ve dilimize Gözde Koca‘nın çevirdiği Görevimiz Arıları Korumak kitabı tudem etiketiyle raflara çıktı.

Hepimiz aynı kovandayız!

Arılar yeryüzünde 80 milyon yıl önce ortaya çıktı. Peki ya biz insanlar?

Arı deyince aklınıza sadece kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti bal geliyorsa, bir kez daha düşünün deriz. Dünyamızdaki yaşamın büyük kısmı arıların görevini yapmasına bağlı. Biyolojik çeşitliliğin korunması ve oksijen döngüsünün devam ettirilmesi hep bu muhteşem işçilerin eseri. Doğanın gerçek koruyucuları olan arılar, çevremizin hastalanmasına karşı bizi uyarıyor. Gelgelelim, ekosistemimiz bir süredir arılar için alarm veriyor!

Bir saat içinde 250 çiçeği ziyaret edebilen bir arı neden bazı çiçeklere yaklaşmaktan çekiniyor?
Çiftçilerin kullandığı pestisitler canlı organizmaların sağlığına nasıl olumsuz etki ediyor?
Dünyanın çoğu ülkesinde arıların geleceği tehdit altında. 90’lı yıllara kadar, arılarda yılda yüzde 8’den az görülen ölüm oranları bugünlerde bazı bölgelerde yüzde 70’lere kadar yükselmiş vaziyette. Böceklerin kraliçesi arıların güçsüzleşerek yok olmalarına sebep olan tehlikeler aynı zamanda yarınlarımızı da belirsizleştiriyor. O kadar ki, bu önemli canlı türünü korumak için tedbir almazsak ana besin zincirimiz her an bozulabilir.

Arılar acı çekerse tüm doğa acı çeker! Oysa bu endişe verici olasılığı tersine çevirebilmek için hepimiz faydalı bir şeyler yapabiliriz.

Arıların gezegenimiz ve canlılar üzerindeki hayati önemine vurgu yapan Görevimiz Arıları Korumak, geleceğe çok daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına arıların ve arıcıların durumunun iyileştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Çocuklara doğa bilinci kazandırmak amacıyla hazırlanan “Gezegenimizi Koruyalım!” serisinin sürdürülebilir çevre için “arı farkındalığı” yaratmayı hedefleyen bu halkası, eğlenceli oyunlar ve resimler eşliğinde tozlaşma, bal oluşumu, arıların günlük yaşamı gibi temel bilgileri basit şekilde aktararak, onları ve dolayısıyla dünyamızı korumanın yollarını ele alıyor.

“Şehirli” arılarla balkonda kendi kovanını yapmaya, yahut evdeki boş bir saksıya böceklerin faydalanabileceği çiçekler ekmeye ne dersin?

İşleri yoluna koymak için hâlâ çok geç değil, ama bir an önce somut adımlar da atmalıyız.
Unutmayın, arılar yaşasın diye, bundan böyle hepimiz aynı kovandayız!

KÜNYE
Yazar:
Henri Clément
Yayınevi: Tudem
Resimleyen: Marion Puech
​Türkçeleştiren: Gözde Koca
ISBN: 978-605-285-847-9
Satış Fiyatı: 109,00 TL
Baskı Detayları: 40 sayfa, snowbright kâğıt, resimli, renkli baskı, karton kapak, 15×21 cm

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

“Namevcut Konferans”
Önceki

Beykoz Kundura’da Bu Hafta Sonu Dopdolu!

Zirr
Sonraki

Pelin Batu ve Nihat Özdal’ın Kitabı “Zirr” Çıktı

Kaçırmayın!

Göz Alabildiğine İstanbul

Meşher’in “Göz Alabildiğine İstanbul” Sergi Kataloğu Yayımlandı

Meşher’in yeni sergisi Göz Alabildiğine İstanbul’un kataloğu yayımlandı. Beş asırdan
Şakir Gökçebağ: Göründüğü Gibi Sergiden görünüm Küratör: Emre Baykal Arter, 2024 Fotoğraf: flufoto (Barış Aras & Elif Çakırlar)

Şakir Gökçebağ’ın “Göründüğü Gibi” Başlıklı Sergisi Açıldı!

Şakir Gökçebağ’ın farklı zaman aralıklarında ürettiği yerleştirme, heykel ve fotoğraflarından