Atatürk Kültür Merkezi
Atatürk Kültür Merkezi

“Her Dem: İstanbul” Atatürk Kültür Merkezi’nde!

28 Mayıs 2024
Her Dem: İstanbul
Her Dem: İstanbul

İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde sanatı sanatseverlerle buluşturmak amacıyla düzenlenen “Her Dem: İstanbul” 29 Mayıs – 10 Haziran 2024 tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor.

Sergide eserleri yer alan sanatçılar Ahmet Nejat, Engin Korkmaz, Engin Beyaz, Muhammed Mağ, Murat Kurt ile Yef Medya Sanat Anonim Şirketi’nin katkılarıyla Küratörlüğünü Berna Demirhan‘ın yaptığı sergi 29 Mayıs 2024 Çarşamba günü saat 17.00 ve 20.00 saatleri arasında Gümüşsuyu Mahallesi, Mete Caddesi, No: 2. Atatürk Kültür Merkezi Sergi Salonu. Kat: 2 adresindeki açılışına sanatseverleri bekliyor.

Soyutlama, modern sanatın büyük arayışıydı. Soyut sanat yolculuğunda nesne-imge ilişkisinde benzer yaklaşımlara rastlamak mümkündür. Pek çok sanatçıya göre, hat sanatındaki soyut ifade gücü çağdaş resim sanatına ilham kaynağı olacak kadar etkilidir. Kandinsky, Malevich, Lhote, Picasso, Mondrian, Doesburg, Braque, Klee, Miro gibi isimler hat sanatının soyut anlatımından, estetik denge unsurlarından, plastik değerlerinden etkilenmiş, eserlerinde yazı stilinin zenginliğinden yararlanmışlardır. Tipografi kapsamında soyutlama için resimde bir anlatım dili olmuştur. Kaligrafiyle harflerin birbirleriyle olan ilişkilerinden doğan görsel zenginlik, aynı sözcüğü veya söz gruplarını pek çok varyasyonla yazabilme olanağı, sanatta aranılan sonsuzluk ve yenilik kapısını açık tutmuştur. Bu ruh, harflere, sözcüklere, yazının ötesine geçerek bir sanat yapıtına dönüşme fırsatı verir. Bu armoni, harflerle buluşan ritmi meydana getiren statik ve dinamik hareketinin dikey hatlarla, dengeyi ve aynı zamanda sürekliliği sağlayan yatay hareketlerin birbirini tamamlaması ve birleşimlerindeki müzikalitesinin kaynağıdır. Resimde plastik öğeler bir amaca göre ahenklenir. Bu plastik unsurlar, armoni ve birlik içinde kullanılırlar. Modern sanatın non-figüratif (soyut) sanat arayışları, biçim, renk ve kompozisyon aracılığıyla birleşirken, hat sanatındaki çizgi, leke değerleri, ritm ve kompozisyonları oluşturan tüm plastik öğeler dengelidir. Bu bağlamda modern sanat ile hat sanatı arasında kesişmeler, etkileşimler söz konusudur. Ahmet Nejat, Engin Korkmaz, Muhammed Mağ ve Murat Kurt’ta görülen bu anlayış, gelenekten beslenen yeni açılımlara olanak tanımaktadır. Engin Beyaz, sanal kütüphanenin içleri boşaltılmış mini kitapları hem geleneksel minyatüre gönderme yaparken hem günümüz dünyasına gönderme yapmaktadır.

Doğu ve batı arasında köprü olan İstanbul’da, geleneksel sanatla bağ kuran çağdaş eserler görülmektedir. İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde sanatı sanatseverlerle buluşturmak amacıyla düzenlenen “Her Dem: İstanbul”, 29 Mayıs – 10 Haziran 2024 tarihleri arasında izleyiciyle buluşmaktadır.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Hakan Kürklü ve Yılmaz Bulut'un "Şehrin Belleği" Sergisi Galeri FE'de!
Önceki

Hakan Kürklü ve Yılmaz Bulut’un “Şehrin Belleği” Sergisi Galeri FE’de!

Camila Rocha "Eğrelti Otu Meseleleri" Sergisi, 2024, Öktem Aykut
Sonraki

Camila Rocha “Eğrelti Otu Meseleleri” Sergisi

Kaçırmayın!

Burçin Erdi, 11222, 2022, tuval üzerine karışık teknik, 125x200cm

Burçin Erdi: Ormanda Kısa Bir Gezinti

Sonbahar ya da kışa özgü ağaç görünümleri… Soğuk, çıplak dal
Yolculuğa Bakmak: Cazın Hafızası ( Fotoğraf : Mert Bayrakcı )

“Cazın Hafızası: Yolculuğa Bakmak” Taksim Sanat’ta!

İstanbul’un sanat ve kültür merkezi Beyoğlu, tarihinde ilk kez kendi