Tek Kullanımlık Hikâye
Tek Kullanımlık Hikâye

İklim Krizi Üzerine Düşündürten Tek Kullanımlık Hikâye

26 Ekim 2024

Kaş Tiyatro Günleri’nin son gününde çok sevdiğim Kumbaracı50 yapımı bir oyun olan Tek Kullanımlık Hikaye’yi izledik. Bu seneki programda yüzümüz hiç gülmeyecek mi derken bu eğlenceli oyun sayesinde kapanışı kahkahalarla yapmış olduk. Oyunun yüz güldürecek bir konusu yok aslında. İklim krizi ve değişen kent yaşamının getirdiği sorunlara parmak basıyor. O yüzden kara komedi sayılabilir.

Volkan Çıkıntoğlu’nun yazdığı ve Gülhan Kadim’in yönettiği oyunda bize çok tanıdık gelen ama pek çok yerde de artık kaybolmaya yüz tutmuş o mahalle yaşamının içindeki iki kardeş ve bir arkadaşı İsmail Sağır (Cevdet), Meriç Rakalar (Orhan)ve Murat Kapu (Melih) canlandırıyor. Aralarındaki ilişki o kadar içten, uyumlu ve esprili ki bir an bile oyundan kopmuyorsunuz sayelerinde. Aslında sadece Melih, Cevdet ve Orhan olmakla kalmayıp bütün mahalleyi canlandırıyorlar da diyebiliriz. Hatta taksi motorunun sesi, güvercin gurultusu, apartmanın terasındaki rüzgârı, vapur düdüğünü, kahvedeki okey ya da iskambil oyunu seslerini de onlar yapıyorlar.

Bu üç kafadar gezegenin dertlerini kendi dertlerine eklemiş, “aman, ben ne yapabilirim ki dünyayı kurtarmak için” demeden kendi çaplarında naif çözümler düşünerek mahallede tatlı kaos ortamları yaratıyorlar.  Plastik satmasın -ya da en azından sadece leğen satsın 😉- diye mahallenin bir milyoncusunu kaçırmak ya da düğünde iklim krizi bilinçlendirme konuşması yaparak temiz bir düğün dayağı yemek gibi. Mahallenin asla kızamayacağınız bu gençlerinin kendi dertleri de var elbet. Aşk acısıyla kıvrandıkları, geçim derdi yaşadıkları ya da iş hayatındaki yerini korumanın acımasız kurallarıyla baş etmeye çalıştıkları hayatları var. Ama biliyorlar ki dünyanın derdi hepsinin ötesinde ve en öncelikli olması gereken mesele.  “İklim krizi, küçük bir araştırmayla bile boyutlarını ve bireysel olarak yapılacakları kavrayabileceğiniz bilimsel bir veri. Bir yandan da ne yapacağımızı bilemediğimiz devcileyin bir mesele… Tıpkı ölüm gibi, tıpkı geride kalan çocukluk gibi, tıpkı içinde yaşadığınız şehir gibi” diyor Volkan Çıkıntoğlu. O yüzden mahalleliyi bilinçlendirmeyi öncelikleri haline getiren bu ‘devrimci’ gençlere daha çok kulak vermeliyiz belki de. Çünkü tek kullanımlık ömürlerimiz buna çok değer.

Oyun tarihlerini görmek ve bilet almak için Kumbaracı 50’nin web sayfasına bakabilir ya da @kumbaraci50 Instagram hesabını takip edebilirsiniz.

İmge Tan

İmge Tan, ODTÜ İşletme mezunu olmasına rağmen ağırlıklı olarak yayıncılık sektöründe serbest çalışmıştır. Çeşitli yayınevlerine bağlı olarak çevirisini yaptığı yaklaşık 30 kitap bulunmaktadır. Yıllarca kültür-sanat etkinlikleri, kitaplar ve seyahatler ile ilgili yazılarını paylaştığı kendi bireysel blogu ve çeşitli sosyal medya platformları olmuştur. Son yıllarda ise bu tür paylaşımlarını sosyal medyada kendi hesabında paylaşmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Zoltan Darago
Önceki

Zoltan Darago’nun Sesinden Bach Aryaları İş Sanat’ta

Distilled From Scattered Blue
Sonraki

Mavinin Ötesinde Duyguların Peşine Giden Bir Sergi

Kaçırmayın!

Sedat Nacar

Sedat Nacar’ın “Anlam” Sergisi Akademia Vakfı’nda

Eserlerine doğal, doğadan topladığı malzemeleri de dahil eden Sedat Nacar, bunların
Suyu Üstü

“Suyun Üstü” Filmi New York CineFest Resmi Seçkisinde Yarışıyor!

Aslıhan Ünaldı’nın yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi “Suyun Üstü”,