“Magnum İstanbul’da” Sergisi, Bulgur Palas, 2024
“Magnum İstanbul’da” Sergisi, Bulgur Palas, 2024

“Magnum İstanbul’da” Sergisi Bulgur Palas’ta Devam Ediyor

28 Mart 2024
“Magnum İstanbul’da” Sergisi, Bulgur Palas, 2024
“Magnum İstanbul’da” Sergisi, Bulgur Palas, 2024

Dünyaca ünlü fotoğraf ajansı Magnum Photos ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kalıcı işbirliğiyle, Magnum’un 77. yılına özel düzenlenen “Magnum İstanbul’da” sergisi, Tarihî Yarımada’nın kültür ve sanat odaklı yeni yaşam alanı Bulgur Palas’ta devam ediyor! 100 yılı aşkın süredir İstanbul’un yedinci tepesinden şehri izleyen, Ekrem İmamoğlu’nun vizyonu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinin girişimiyle satın alınarak kamuya kazandırılan görkemli yapının ev sahipliği yaptığı sergi, 70 sanatçının 200’den fazla fotoğrafından oluşuyor. Dünyadaki toplumsal değişimlerin görsel hafızasını fotoğraflar aracılığıyla İstanbul’a taşıyan “Magnum İstanbul’da” sergisinde, 2017 yılında ajansa katılan, ödüllü Türk fotoğrafçı Emin Özmen’in 30 fotoğrafına da özel bir bölüm olarak yer veriliyor. “Magnum İstanbul’da”, 31 Ağustos’a kadar pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında Bulgur Palas’ta ücretsiz olarak ziyarete açık.

Bulgur Palas, dünyanın en saygın fotoğraf ajanslarından biri olan Magnum Photos’un “Magnum İstanbul’da” sergisini ağırlıyor. Paris, Londra ve New York merkezli fotoğraf ajansı Magnum Photos’un 77. yıl sergisi olan “Magnum İstanbul’da”, 70 sanatçının 200’den fazla fotoğrafından oluşuyor. 2017yılında ajansa katılan, savaş muhabirliği alanında The Bayeux Calvados Halk ödülü ve iki defa World Press Photo (Dünya Basın Fotoğrafları) ödülü sahibi Türk fotoğrafçı Emin Özmen’in 30fotoğrafına da sergide özel bir bölüm olarak yer veriliyor.

1947 yılında Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger ve David Seymour tarafından kurulan Magnum Photos’un geniş arşivine bir bakış sunan “Magnum İstanbul’da” sergisi, izleyicileri efsanevi fotoğraf ajansının kuruluşu ve gelişiminin ardındaki fikir ve ideallerin izlerini sürmeye de davet ediyor. Magnum fotoğrafçılarının ülkü ve amaçlarını belgelemeye olan bağlılıkları, sergi için güçlü bir anlatı sağlıyor. 20. yüzyılın ikinci yarısından günümüze kadar olan tarihi, ajansın ünlü ustalarının objektifinden inceleyen ve dünya toplumlarının içinden geçtikleri değişimleri tarihe not düşen sergi, bu fotoğrafçıların kolektif görsel belleğimize katkılarına dair yeni ve aydınlatıcı bir bakış açısı sunuyor.

“Magnum İstanbul’da” sergisi, bazıları dünyanın en ikonik fotoğrafları arasında değerlendirilen 200’ün üzerinde eserden oluşuyor. Sergide; Jonas Bendiksen, Henri Cartier-Bresson, Cornell ve Robert Capa, Ara Güler, David Seymour, Olivia Arthur, Raymond Depardon, Bieke Depoorter, Elliott Erwitt, Stuart Franklin, Leonard Freed, Eve Arnold, Paul Fusco, Cristina Garcia Rodero, Burt Glinn, Jim Goldberg, Marilyn Silverstone, Sergio Larrain, Susan Meiselas, Wayne Miller, Marc Riboud, Alessandra Sanguinetti, Chris Steele-Perkins, Dennis Stock ve Alex Webb gibi önemli fotoğrafçıların da aralarında bulunduğu 70 sanatçının çalışmaları yer alıyor.

Emin Özmen Özel Bölümü

Eserleri TIME, New York Times, Washington Post, Der Spiegel, Le Monde, Paris Match, Newsweek gibi dünyaca ünlü medya kuruluşlarınca yayınlanan; World Press Photo Multimedia yarışmalarında jüri üyeliği yapan Emin Özmen’in fotoğrafları da “Magnum İstanbul’da” sergisinde özel bir bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Yıllar boyunca “kendi” şehrini belgeleyen bir kent sakini olan Özmen’in İstanbul’a dair vizyonu, Magnum’daki meslektaşlarının küresel anlatılarının yanı sıra yerel bir bileşen sunuyor.

“Magnum İstanbul’da” sergisi, 31 Ağustos 2024 tarihlerine kadar pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında Bulgur Palas’ta ücretsiz olarak ziyarete dilebilir.

Bulgur Palas
Bulgur Palas

İstanbul’un hafıza tarihi açısından çok değerli bir yapı olan ve yıllardır kaderine terkedilen Bulgur Palas; çok özel bir çalışma sonunda İBB’nin iştirak şirketleri KİPTAŞ, İGDAŞ, İstanbul İmar AŞ, İSTAÇ ve İSTON tarafından 2021 yılında satın alındı. Böylece İstanbul’un yedinci tepesi yeniden İstanbulluların oldu. KİPTAŞ müşavirliğinde sürdürülen çalışmalarla, Bulgur Palas’ın özgünlüğünü korumak ve malzemeleri bütünlüğe aykırı olmayacak şekilde onararak olası depreme karşı güçlendirmeler de yapıldı. KİPTAŞ koordinasyonunda restore edilen Bulgur Palas, İBB Miras’ın titiz tasarımıyla çok özel bir kültür sanat mekânına dönüştü. Tarihî yapı; 135kişilik kütüphanesiyle, sergi salonu, öğrenci kulüplerinin kullanımına tahsis edilen alanlar, restoran, çok amaçlı etkinlik alanları ve benzersiz İstanbul manzarasına sahip seyir terasıyla artık bir yaşam merkezi olarak tüm İstanbullularla buluşuyor.

20. yüzyıl İstanbul sivil mimarisinin dikkat çeken örneklerinden biri olan ve 100 yılı aşkın süredir Cerrahpaşa’nın yanı başında tarihi yarımadayı süsleyen Bulgur Palas, kültür ve sanatın canlılığını taşıyarak şehrin yeni cazibe merkezi olmaya aday…

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Saint Stacy
Önceki

Saint Stacy’den Yeni Tekli: “By the Wind”

Öbür: Sonsuza Kadar
Sonraki

ÖBÜR: SONSUZA KADAR Gösterimlerine Devam Ediyor

Kaçırmayın!

Abuelo Estrella (Yıldız Dede), 2021 Sanatçı, Magnum Photos ve Patricia Conde Galería, Mexico City'nin izniyle

Prix Pictet “Human” Sergisi Arter’de Ziyarete Açıldı

Dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet, 2008
Luigi Ballerini

Luigi Ballerini’den Distopik Bir Roman: Bloke 5

Çarpıcı kurgularıyla ülkesinde olduğu kadar Türkiye’de de çok sevilen, İtalyan