Mehmet Binay ve M. Caner Alper İle CAMEKAN Üzerine Bir Söyleşi

28 Mayıs 2021

Türk sinemasının tanınan, başarılı isimlerinden Mehmet Binay ve M. Caner Alper, geçtiğimiz aylarda hayata geçirdikleri genel kültür ve eğitim platformu CAMEKAN hakkında kendilerine ilettiğim sorularımı cevapladılar.

Her iki isim; Mehmet Binay ve M. Caner Alper’e yanıtları teşekkür ederim.

Keyifli okumalar.

Mehmet Binay ve M. Caner Alper İle CAMEKAN Üzerine Bir Söyleşi

Sizi ilk kez Sanat Okur’da tanıyacaklar için kendinizden kısaca bahseder misiniz?

MEHMET BİNAY: Bizler belgesel, sinema, edebiyat, tiyatro ve kurumsal görsel iletişim gibi çeşitli alanlarda çalıştık. 2020’nin Mart ayında pandemi hayatımızı değiştirince, 7 yıldır yaşadığımız Los Angeles’tan Türkiye’ye ama bu defa İzmir’e taşınmaya karar verdik.

M.CANER ALPER: Hayatı paylaştığımız 25 senedir, yaşamı en çok film izlerken, kitap okurken, bir konserde müzik dinlerken, tiyatro seyrederken, seyahat edip yeni kültürleri veya Ege’de bir antik kenti gezerken sevdik. LA’da yaşadığımız 7 sene boyunca kendimizi yetişkin eğitimleriyle kah felsefe, kah dinler tarihi, kah da sanat ve arkeolojiye giriş dersleri alırken bulduk.

CAMEKAN nasıl bir düşüncenin ürünüdür? İsmi neden CAMEKAN oldu?

MEHMET BİNAY: Aristo der ki “İnsanlar doğaları gereği bilmek isterler.” CAMEKAN insanın yaşam boyu öğrenci kalarak daha mutlu yaşayabileceği düşüncesinden ortaya çıktı. Çünkü bizim hayata bağlanma anlayışımız bu. Hayat bir sahne ve yıllar geçtikçe edindiğimiz bilgi ve becerileri tekrarlıyor, yenilerine ihtiyaç duyuyoruz.

M.CANER ALPER: CAMEKAN’ı ilk önce İzmir Alsancak’ta fiziki bir mekanda kurma düşüncesi vardı. Hatta ofisimizi kurarken geniş bir mekan kiraladık, sınıf sandalyeleri aldık, projeksiyon düzeni kurduk. Ama sonraları pandemi sürecinde fiziksel toplanmaların daha uzun süre yapılamayacağını fark ettik. Bu sebeple CAMEKAN’ı Ocak 2021’de online etkinliklerle açmaya karar verdik.

CAMEKAN’da ne tür eğitim ve etkinliklere yer veriyorsunuz?

MEHMET BİNAY: CAMEKAN’da ilk 5 ayımızda uzmanlarla online atölye çalışmaları ve seminerler düzenledik. Felsefe, klasik müzik, iletişim teknikleri, tiyatro, oyunculuk, sinema gibi alanlarda eğitimlerle başladık.

M.CANER ALPER: CAMEKAN yeni bir alanda gelişiyor. Online buluşmalar ve öğrenme biçimleri yeni olmasa da büyük kitleler buna yeni yeni alışıyor. Biz özellikle çok akademik olmayan bir dille ve etkileşimli öğrenme prensibini belirleyerek bu etkinlikleri tasarlamaya çalışıyoruz. Eğitim veren uzmanlar kendi alanlarında bir hayli deneyimli ancak bazen dilleri çok akademik olabiliyor ve genellikle eğitim algısı hep uzun yıllar üniversitelerde ders vermek üzerine. Biz bunu daha paylaşımcı ve soru cevap kısımlarının önemli olduğu bir öğrenme yöntemine çevirmeye çalışıyoruz. Çünkü katılımcılar bu değerli uzmanlarla, hocalarla sohbet etmek ve sorular sormak istiyorlar. Pandemide hepimiz birbirimize dokunmayı özledik. CAMEKAN entellektüel dokunmaları mümkün kılmaya çalışıyor.

MEHMET BİNAY: Bir yandan da tanıtıma önem veriyoruz. Eğitimin içeriğine dair bazı ipuçlarını bu tür eğitim kurumlarında alışık olmadığınız geleneksel afiş ilan yönteminin ötesinde fragmanlar hazırlayarak yapmaya çalışıyoruz. Öte yandan hocalarımıza görsel sunumlarında tasarımda destek olmaya çalışıyoruz. Alışılmış -sadece konuşan- bir uzman görmenin ötesinde video klipler, özenle seçilmiş fotoğraflar, gravürler, tablolar gösteriyoruz ki anlatılan şeyin katılımcılar nezdinde bir imajinasyon yaratması mümkün olsun.

CAMEKAN’da daha uzun belki atölye olarak gerçekleşecek sertifikalı eğitimleriniz olacak mı?

M.CANER ALPER: Bu yaz orkestra şefi, piyanist ve besteci İbrahim Yazıcı 10 haftalık bir yaz kampı hazırladı. Bu defa maestro Yazıcı ‘Müzik Teorisi ve Armoniye Giriş’ öğretecek.

Etkinlikler şimdilik çevrimiçi. Böyle mi devam edecek, yoksa “normalleşme” devreye girdiğinde fiziki bir mekanda fiziksel eğitim ve etkinlikleriniz olacak mı?

MEHMET BİNAY: Fiziki mekanımız hazır ama çevrimiçi kitlemizi çok sevdik. Fiziki mekanda da olsa hibrit bir düzende devam etmeye, bunu teknolojiyle harmanlamaya kararlıyız.

CAMEKAN’da Caner Alper ve sizin de konuşmacı olarak yer aldığınız bir proje olacak mı?

MEHMET BİNAY: Evet, Caner çok yakında haziranın ilk etkinliğinde yazar/çevirmen dostumuz Zeynep Avcı ile ‘Antik Tiyatronun İhtişamı’ isminde bir ders verecek. 2 günlük bu eğitimde zamanda yolculuk ederek antik döneme uzanıp, olağanüstü tiyatro yazarları ve karakterleriyle tanışacağız.

M.CANER ALPER: “Bu gökkubbenin altında söylenmedik şey kalmadı,” sözü Romalı düşünür Çiçero’ya atfedilir. Bugünün sanatını oluşturan her bir yapının temeli aslında binlerce yıl önceki eserlerde atılmış. Günümüze kadar gelip çağdaş edebiyat, sahne sanatları ve sinemaya ilham veren Antik Yunan ve Antik Roma eserleri okuyucusunu her defasında yeniden aydınlatan kaynaklar. Bu eğitimde, tiyatronun doğuşundan en önemli tragedya ve komedya eserlerine uzanan bir bilgi dağarcığını sunacağız.

Etkinlikleriniz için seçtiğiniz başlıklardan gördüğüm üzere katılımcılara kültür, sanat ve bilim hakkında söyleyecek sözleri olması için kılavuzluk yapıyorsunuz. Bir sonraki etkinliğin belirleyicisi ne oluyor?

MEHMET BİNAY: Aslında aklımızda hep bir takım yeni konular var. Doğru uzmanlarla buluşup, tasarlayıp, programa koymaya çalışıyoruz. Biz sinemacıyız ve tüm disiplinlerin buluştuğu bu sanat alanında yönetmen ve yazar olarak çok şey öğrenmeli ve uygulamalıyız. Bu sebeple kendimizi geliştirmek için ihtiyacımız olan çok konu var. Tabii bir yandan CAMEKAN dostları da bize hep yönlendirmede bulunuyor.

M.CANER ALPER: Başından bu yana internet sitemiz ve e-mail bültenler aracılığıyla CAMEKAN dostları diye bir kitle oluşturuyoruz. Onlar zaman zaman anketler cevaplıyor ve hangi konularla ilgilendiklerini, ne zaman ve hangi biçimde eğitim almak istediklerini bize bildiriyorlar. Entelektüel bir cemiyet kuruyoruz organik olarak. Birbirine kültürle bağlanan ve Türkiye’nin dört bir yanına hatta dünyanın dört köşesine yayılmış Türkçe konuşan kültür severlerle buluşmuş olmak bizi çok mutlu ediyor ve hayata daha olumlu bakmamızı sağlıyor.

Yakın gelecekte hangi etkinlikler olacak? Belli mi?

MEHMET BİNAY: www.camekan.info sitemizden yeni etkinliklerimizi takip edebilirsiniz. Özellikle mailinizi bırakarak CAMEKAN dostları arasına katılmanızı arzu ederiz. CAMEKAN dostları ayrıca her etkinlikte %10 indirimli olarak kayıt yapabiliyor. Yeni etkinlikleri tüm ayrıntılarıyla ilk olarak CAMEKAN dostlarıyla paylaşıyoruz. Instagram sayfamız da (@camekan.info) tüm duyuruları içeriyor.

CAMEKAN Nedir?
https://youtu.be/lDLTVeihQo8

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Kaçırmayın!

Genç Dervişin Teselli Koleksiyonu

“Genç Dervişin Teselli Koleksiyonu” Kitabı Raflara Çıktı!

Aralarında “Yaşama Yeniden Tutunmak”, “Korkma Hep Varsın”, “Dervişin Teselli Koleksiyonu”
Görünmeyen Kent Sergisi, YUNT, 2024

“Görünmeyen Kent” Sergisi YUNT’ta Devam Ediyor

İlk sergisi “Şehir Nerede” ile kasım ayında kapılarını açan YUNT,